Gert Verhulst: "Mijn leven is nog nooit zo rustig geweest."

09/04/2016 // Categorie: Interview

 
Samen met Sepideh Sedaghatnia en Sergio Herman pendelt Gert Verhulst dit voorjaar tussen Antwerpen, Genk en Kortrijk om er de kandidaten van Mijn Pop-uprestaurant bij te staan en hun culinaire creaties kritisch te toetsen aan zijn smaakpapillen. Een uitstekende gelegenheid om bij te praten met de immer gemoedelijke baas van Studio 100.
 
"GUIDO..." mijmert Gert terwijl hij geïnteresseerd door een exemplaar van ons magazine bladert. "Ik ben zelf nooit student geweest, weet je. Maar wat je niet hebt gehad, kun je ook niet missen."
 
GUIDO: En toch optreden voor een studentenpubliek, waar zelfs achttien- tot twintigjarigen uit de bol gaan op de 'Samson'-liedjes?
Gert: Je hebt het over de Student Kick-Off in Gent vorig jaar? Kijk, die studenten zagen toen hun jeugd voor hun ogen flitsen. Ik wist dat het een succes ging worden, anders had ik het niet gedaan. Als ik ergens kom waar veel studenten of jonge mensen bijeen zijn, voel ik niets dan respect, enthousiasme en warmte. Dat is omdat ze mij allemaal kennen. Letterlijk allemáál. Toen de studenten van vandaag kinderen waren, in de topjaren van 'Samson en Gert', verkochten wij 144.000 tickets voor de Kerstshow. Dat was gigantisch. De impact was toen zo groot dat die vandaag nog nazindert. Vandaar dat de studenten compleet uit de bol gingen.
 
Niet onmisbaar
 
GUIDO: Ben jij ingehuurd om het managergehalte van de kandidaten van Mijn Pop-uprestaurant te beoordelen?
Gert: Het gaat bij mij eerder om het beoordelen van de concepten en de ideeën die erachter zitten. Als je wil dat een restaurant 's middags en 's avonds vol zit, dan heb je een breed draagvlak nodig, een concept dat een groot publiek aanspreekt en commercieel haalbaar is. Of je dat nu leuk vindt of niet, het is wel noodzakelijk.
GUIDO: Ik vraag me soms af: hoe vind jij hier allemaal tijd voor?
Gert: Mijn leven is nog nooit zo rustig geweest, moet ik eerlijk zeggen. Voor Mijn Pop-uprestaurant draaien we gemiddeld één of twee dagen per week, dus dat is lang geen fulltime job. Het is goed inpasbaar in alle andere dingen die ik doe.
GUIDO: Studio 100 draait ondertussen toch niet vanzelf?
Gert: Mensen hebben daar vaak een verkeerd beeld van. De afgelopen jaren hebben we ons best gedaan om de dagdagelijkse beslommeringen van het bedrijf te laten afhandelen door mensen die dat beter kunnen dan wijzelf.
GUIDO: De kunst van het delegeren?
Gert: Dat is het. Naar Plopsaland hebben we bijvoorbeeld zo goed als geen omkijken meer. Dat wordt volledig gerund door Steve Van den Kerkhof, die trouwens alle parken onder zich heeft, en dat zijn er ondertussen toch al vijf. Het is dus een heel grote onderneming, maar ik hoef er zelfs geen dag in de week mee bezig te zijn. Door de juiste mensen op de juiste plaats te zetten, kan ik mijn tijd spenderen aan de dingen die ik zelf belangrijk en ook leuk vind.
GUIDO: De juiste mensen op de juiste plaats zetten, is dat een kunst op zich?
Gert: Zeker, en het gebeurt wel eens dat de verkeerde mens op de verkeerde plaats terechtkomt. Nou goed, daar kruipt dan wel wat tijd in. Kijk, als aandeelhouder van een bedrijf is het belangrijk om onafhankelijk te zijn van je eigen inbreng. Als we morgen het bedrijf zouden willen verkopen, en het blijkt 100% afhankelijk te zijn van onze eigen inbreng, dan zou dat een enorme impact hebben op de marktwaarde. Vanuit het standpunt van aandeelhouder is het voor mij dus allerminst de bedoeling om mezelf onmisbaar te maken. Dat zou zelfs heel dom zijn. Ik heb het gevoel dat als ik morgen doodval - wat ik uiteraard niet hoop - er niet veel zou veranderen bij Studio 100.
GUIDO: Dat is dan toch ooit anders geweest.
Gert: Ha natuurlijk. In de beginjaren deden wij alles zelf. Álles. Om te beginnen is dat niet houdbaar als je wil groeien, en we zijn ondertussen ook een jaartje ouder geworden.
 
Lege bucket list
 
GUIDO: Je bent nooit gestopt met 'Gert en Samson'.
Gert: Daar is ons bedrijf absoluut niet van afhankelijk. Als 'Samson' morgen stopt, dan zou dat een stukje omzet weghalen, maar het zou zeker niet het einde van het bedrijf betekenen. 'Samson' blijft voor mij nog altijd een beetje een hobby.
GUIDO: Zijn er dagen dat je je puur kunt bezighouden met de artistieke kant van de zaak?
Gert: (knikt) Bijna uitsluitend. Schrijven, brainstormen, daar hou ik me vooral mee bezig, want dat zijn de dingen die ik het liefste doe.
GUIDO: En daarna zit je niet tot drie uur 's nachts eenzaam onder een bureaulamp de boekhouding te checken?
Gert: Neenee! Daar zou ik heel ongelukkig van worden. Niet omdat de cijfers slecht zijn, maar omdat ik mensen in dienst heb die daarvoor hebben gestudeerd en die dat veel beter kunnen dan ik. Ieder zijn specialiteit.
GUIDO: Is dat een persoonlijk strategie? Hoe langer hoe meer je zin doen?
Gert: Ja. Ik ben 48 jaar en mensen vragen wel eens: ben jij rijk? Ja, antwoord ik dan, want echte rijkdom is de dingen mogen en kunnen doen die je graag doet.
GUIDO: En dat heeft niets met geld te maken?
Gert: Onrechtstreeks wel, maar op een bepaald moment moet je ook durven. Je moet de stap durven zetten en zeggen: nu doe ik alleen nog wat ik graag doe. Er zullen altijd nog wel wat ambetante onnozelheden tussenkomen waar je niet onderuit kunt, maar ik kan je met de hand op het hart zeggen dat ik minstens 80% van mijn tijd doorbreng met dingen die ik echt superleuk vind. Ik heb alles kunnen doen waar ik als kind van droomde. Als morgen alles stopt, als Studio 100 wordt verkocht en ik word voor niets meer gevraagd, dan zou ik daar misschien wel een paar nachten van wakker liggen, maar ik zou toch kunnen zeggen: het is mooi geweest, ik heb mij geamuseerd.
GUIDO: Alles is doorstreept op je bucket list?
Gert: Ja. Eigenlijk is er niets meer waarvan ik zeg: dat zou ik nu absoluut nog eens willen doen. Gelukkig zijn, dat is wat ik wil. Een heel belangrijk punt op een bucket list, toch?
GUIDO: Een venijnig vraagje om af te sluiten: is de man die de Vlaamse kinderen bevoorraadt met Plopkoeken geschikt als culinair jurylid?
Gert: (lacht) Ik doe veel meer dan de jeugd bevoorraden met Plopkoeken hé. Njam!, het enige Vlaamse culinaire tv-kanaal, hebben wij ook in handen, en ik denk dat we daar culinair Vlaanderen serieus mee hebben ondersteund. Veel chefs zijn er in de spotlights gezet en ik heb er mijn eigen kookprogramma De Garde van Gert, waarin ik kookles krijg van de grote namen in de gastronomie. Dat is ook een van de redenen waarom ze me hebben gevraagd voor Mijn Pop-uprestaurant.

foto: VTM
(HDP)

Terug naar het overzicht

Comment

Andere artikels

Andere interessante Guido-artikels

Volg ons ook op onderstaande sociale media

Deze site neemt deel aan de CIM Internet Studie. Sites met het CIM-internet logo verzamelen informatie over het aantal bezoekers en het aantal bezochte pagina’s met behulp van cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat door een server wordt geplaatst op de harde schijf van uw computer. Daarbij wordt geen software geïnstalleerd. Een cookie brengt op geen enkele manier schade toe aan uw apparatuur of aan de programma’s die u gebruikt.

De informatie die verzameld wordt in het kader van deze studie is volledig anoniem. Ze dient uitsluitend voor de vergelijking van bezoekersaantallen op de deelnemende sites. Op de website van het CIM vindt u meer informatie over de studie en de resultaten van de meting.

© GUIDO NV - Alle rechten voorbehouden