Waarom je ongegeneerd chocolade mag vreten tijdens de blok

09/01/2017 // Categorie: Studentennieuws

Eten dat lekker én goed voor je is, het bestaat! Zwarte chocolade doet een heleboel goede dingen voor je lichaam en hersenen, en geeft je blok een boost. De stelregel is: hoe zwarter, hoe beter. Chocolade met een hoog cacaopercentage bevat minder vet en suikers. Chocolade gaat voor ‘puur’ door van zodra hij voor meer dan 54% uit cacao bestaat, al bestaan repen van wel 87% cacao. Belgen eten gemiddeld 8,7 kg chocolade per jaar, doe dus niet alsof je neus bloedt!
  1. Zwarte chocolade maakt je gelukkig. Het bevordert de aanmaak van endorfine, het feelgood-hormoon dat je ook aanmaakt als je sport, opgewonden bent, of klaarkomt. Het is de stof die verantwoordelijk is voor de zogenaamde runner’s high. Daarnaast kan je lichaam chocolade goed gebruiken om tryptofaan aan te maken. Dat aminozuur is dan weer de voorloper van serotonine, nog zo’n stofje dat je goed doet voelen. Nóg niet overtuigd? Chocolade bevat ook phenylethylamine, een stof die je verliefd doet voelen en theobromine, een afrodisiacum die ook hoestprikkels vermindert.
     
  2. Zwarte chocolade doet meer bloed naar je hersens vloeien en bevordert je geheugen, aandachtspanne, reactietijd en je probleemoplossend vermogen. Eén woord: flavonoïden. Dat zijn krachtige antioxidanten die essentieel zijn voor de stofwisseling van vitamine C. In sommige onderzoeken wordt flavonoïden ook een kankerremmende werking toegeschreven, al is dat voorlopig enkel maar in een petrischaaltje.

    Er is een grote ‘maar’. Wanneer producenten cacao verhitten om er repen van te maken, gaan er veel flavonoïden verloren. Vooral ‘rauwe chocolade’ dus en chocolade die op lage temperatuur zijn bereid, bevatten deze stofjes. Die vind je vooral in natuurvoedingswinkels.
     
  3. Antioxidanten neutraliseren ‘vrije radicalen’, dat zijn stoffen die je lichaam aanmaakt en best gevaarlijk voor je zijn omdat ze de celwerking kunnen verstoren. Je lichaam is daar normaal goed tegen bestand, maar soms is een beetje hulp welkom.
     
  4. Moet er nog zand zijn? Onderzoek wijst uit dat chocolade ook stress wegneemt en de goede bacteriën in je darmen helpt.
Foto:  / Shutterstock
Terug naar het overzicht

Comment

Andere artikels

Andere interessante Guido-artikels

Volg ons ook op onderstaande sociale media

Deze site neemt deel aan de CIM Internet Studie. Sites met het CIM-internet logo verzamelen informatie over het aantal bezoekers en het aantal bezochte pagina’s met behulp van cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat door een server wordt geplaatst op de harde schijf van uw computer. Daarbij wordt geen software geïnstalleerd. Een cookie brengt op geen enkele manier schade toe aan uw apparatuur of aan de programma’s die u gebruikt.

De informatie die verzameld wordt in het kader van deze studie is volledig anoniem. Ze dient uitsluitend voor de vergelijking van bezoekersaantallen op de deelnemende sites. Op de website van het CIM vindt u meer informatie over de studie en de resultaten van de meting.

© GUIDO NV - Alle rechten voorbehouden