"Pizza is pure healthfood."

30/10/2015 // Categorie: Dr Jos

"De hel. Dat was het." Dr. Jos schudt zijn hoofd terwijl hij een flink stuk van zijn pizza quattro stagione snijdt. We bevinden ons op een nazomers terras in zijn thuisstad en de arts is blij dat hij er zit. "Ik moest per se mee met mijn vrouw naar Ko Samui. Heb je daar al van gehoord?"
 
GUIDO: Ko Samui... Ja, is dat geen vakantie-eiland in de Golf van Thailand?
Dr. Jos: (knikt) Exact. Mijn vrouw was er twintig jaar geleden met haar vriendinnen al eens geweest, toen ze nog studente was. "Heel idyllisch en exotisch!" zei ze. "Je zal het geweldig vinden. Ze laden er de bagage met olifanten uit het vliegtuig en de stranden zijn er ongerept!" Allez, wij daar naartoe, dik tegen mijn zin. Op de luchthaven was natuurlijk nergens een olifant te bekennen. En ongerepte stranden? Het strand van Blankenberge is ongerepter dan dat van Ko Samui! (propt een stuk pizza in zijn mond en spoelt het door met een flinke slok rode wijn)
GUIDO: U hebt ginds toch geen vieze ziektes opgelopen?
Dr. Jos: (lachje) Niet dat ik weet. Maar ik heb wel mijn buik vol van rijst. Heb je al eens veertien dagen aan een stuk twee keer per dag rijst gegeten? Op den duur begin je 's nachts te dromen over rijst, ik zweer het je. Gelukkig heb ik na een paar dagen een restaurant gevonden waar ze een degelijke pizza konden bakken. Pizza to the rescue!
GUIDO: Junkfood to the rescue, wilt u zeggen?
Dr. Jos: Hela! (wijst met de punt van zijn mes in mijn richting) Ten eerste hou ik niet van de veralgemenende term junkfood, en ten tweede ís pizza geen junkfood. Integendeel: een echte goeie Italiaanse pizza, dat is pure healthfood!
GUIDO: U begint weer te overdrijven, dokter.
Dr. Jos: Hoezo, overdrijven? Wat is de basis van elke goeie pizza? Ten eerste: de deegbodem. Een graanproduct, uitstekend. Ten tweede: tomatensaus. Gezond! En ten derde: kaas. Een edel zuivelproduct. Ha, de basis alleen al voldoet bijna aan het klassieke klavertje-vier van de gezonde, evenwichtige voeding. En dan komen er nog wat ingrediënten bovenop. Wat extra groentjes, een beetje vlees of vis... perfect! Wat is daar nu junkfood aan? (wijst op zijn bord) Kijk naar mijn quattro stagione. Het klavertje-vier van de gezonde voeding, letterlijk onder je neus.
GUIDO: Kunt u dat allemaal wetenschappelijk staven?
Dr. Jos: Uiteraard. Uit studies blijkt dat mensen die regelmatig pizza eten minder kanker krijgen - vooral minder kanker aan het spijsverteringsstelsel - en ook minder vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten. Dat is vooral hieraan te danken. (schraapt een mespuntje tomatensaus van zijn pizza) Tomaten zijn extreem gezond. Ze bevatten lycopenen, en die stoffen hebben een beschermend effect. Als je dan tomaten gaat eten in geconcentreerde vorm, zoals in deze saus, of in ketchup, dan krijg je heel veel lycopenen binnen. Dat is healthfood, man!
GUIDO: Dat doet me denken aan de Amerikaanse president Ronald Reagan, die tijdens de crisis van de jaren tachtig bespaarde op de schoolmaaltijden onder het motto: 'Ketchup is a vegetable'.
Dr. Jos: (lacht) Reagan was een idioot, maar daarin had hij eigenlijk wel gelijk. En als je geen ketchup lust, kan je altijd nog een lekker straffe bloody mary zuipen, die zit ook vol lycopenen.
GUIDO: Terwijl u op dit moment wijn zit te hijsen.
Dr. Jos: Hé, ten eerste smaakt een glaasje rode wijn uitstekend bij een pizza, en ten tweede voldoe ik op dit moment op alle mogelijke vlakken aan het overbekende mediterrane dieet waarmee mensen rond de Middellandse Zee gezond oud worden. Dus ik ben goed bezig, zou ik zeggen.
GUIDO: Laten we eens terugkomen op mijn opmerking van daarnet. Hoe komt het dat pizza toch soms junkfood wordt genoemd?
Dr. Jos: Dat is de schuld van de Amerikanen. Die moeten altijd overdrijven. Met hun belachelijke deep pan-pizza's, en extra cheese van hier, en extra meat van daar. En maisstroop in plaats van suiker... Ja, dan wordt het junkfood. Weet je trouwens dat Amerikanen gigantisch veel pizza eten? Op elke willekeurige dag eet 13% van de Amerikaanse bevolking pizza. Diëtisten hebben daar inmiddels het potentieel van ingezien. Pizza is ideaal om mensen - en ik denk dan vooral aan kinderen - dingen te doen eten die ze normaal gezien niet lusten. Lusten kinderen geen spinazie? Leg het op een pizza en ze eten het wel. Lusten kinderen geen volkorenbrood? Geef ze een pizza met volkorendeeg en ze smullen ervan. Enzovoort!
GUIDO: Kortom, er valt niets slechts te vertellen over pizza's?
Dr. Jos: (haalt zijn schouders op) Eigenlijk niet. Af en toe krijgt er wel eens iemand een allergie-aanval door een of ander verborgen ingrediënt op een pizza, maar verder? (grinnikt) Het grootste gevaar voor de volksgezondheid dat verband houdt met pizza, zijn de pizzakoeriers op hun brommertjes, die als gekken tussen het verkeer slalommen en voetgangers van het trottoir maaien. Ik vraag me af waar die gasten hebben leren rijden. In Syrië of zo? (verorbert lachend zijn laatste stuk pizza)
GUIDO: Oké, dokter. Voor u al te politiek incorrect wordt: gaan we hierna nog ergens een trappist drinken?
Dr. Jos: (drinkt zijn glas wijn leeg) Doen we!

foto: Shutterstock
(RVC)
Terug naar het overzicht

Comments

Meer artikels

Andere interessante Guido-artikels

Volg ons ook op onderstaande sociale media

Deze site neemt deel aan de CIM Internet Studie. Sites met het CIM-internet logo verzamelen informatie over het aantal bezoekers en het aantal bezochte pagina’s met behulp van cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat door een server wordt geplaatst op de harde schijf van uw computer. Daarbij wordt geen software geïnstalleerd. Een cookie brengt op geen enkele manier schade toe aan uw apparatuur of aan de programma’s die u gebruikt.

De informatie die verzameld wordt in het kader van deze studie is volledig anoniem. Ze dient uitsluitend voor de vergelijking van bezoekersaantallen op de deelnemende sites. Op de website van het CIM vindt u meer informatie over de studie en de resultaten van de meting.

© GUIDO NV - Alle rechten voorbehouden