Dr. Jos: "Je moet je lever af en toe een koffiekuur gunnen."

13/11/2016 // Categorie: Dr Jos

"Pardon?!" We geloven onze oren niet aan de telefoon wanneer Dr. Jos ons verzoekt om bij het krieken van de dag af te spreken in een koffiehuis. De wonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit.
 
De arts zit op het terras te genieten van een geurig kopje espresso wanneer we arriveren. We polsen voorzichtig of hij is gestopt met trappist drinken. Dr. Jos lacht lang en hard. "In geen duizend jaar," zegt hij. "En juist daarom moet ik mijn lever af en toe een koffiekuur gunnen."
 
GUIDO: Een koffiekuur?
Dr. Jos: (knikt) Niets beter voor de lever dan een kopje koffie. Maar daar kom ik straks op terug. Heb je al gehoord van medical flip-flops?
GUIDO: Euh... een soort teensletsen?
Dr. Jos: Dwazerik. Nee, medical flip-flops zijn bochten van 180 graden als het gaat over de vraag of iets goed of slecht is voor de gezondheid. Koffie is daar een schoolvoorbeeld van, en dat verhaal is al eeuwenoud. Weet je nog dat ik chocolade ooit 'de viagra van Montezuma' heb genoemd? Wel, koffie mag je gerust 'de viagra van Mohammed' noemen. (grinnikt)
GUIDO: U begeeft zich op glad ijs...
Dr. Jos: Geenszins, want het zijn de Arabieren die indertijd koffie hebben geïntroduceerd. Eerst werd het in de ban geslagen in Mekka, in de beginjaren van de Islam, omdat ze dachten dat koffie tot losbandig gedrag zou leiden. Maar dat bleek nogal mee te vallen - of tegen te vallen, het is maar zoals je het bekijkt - dus dat verbod heeft niet lang geduurd.
GUIDO: En in Europa?
Dr. Jos: Bij ons is koffie pas populair geworden vanaf de 17de eeuw. Daar is een goede reden voor, want in die tijd was er nog geen zuiver drinkwater beschikbaar. Het gevolg was dat jong en oud sterkedrank en bier dronk, want alcohol steriliseert. Koffie was dan een goed non-alcoholisch alternatief: omdat het water wordt gekookt, is het wel vrij van bacteriën. Een paar honderd jaar lang kon iedereen zorgeloos van een bakje troost genieten, tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw het gezeur begon. In het New England Journal of Medicine verscheen toen een studie die grote dosissen koffie - meer dan zes kopjes per dag - linkte aan hartaanvallen en andere cardiovasculaire ziekten. Plots was koffie ongezond. Zever natuurlijk.
GUIDO: Ik krijg anders wel eens hartkloppingen als ik te veel espresso's heb gedronken.
Dr. Jos: Ach, een beetje aritmie door te veel cafeïne, dat kan geen kwaad, daar kan een gezond hart wel tegen. Dat is heel wat anders dan een hartaanval. Nee, die studie deugde langs geen kanten, want de onderzoekers hadden er geen rekening mee gehouden dat zware koffiedrinkers ook meer echt risicogedrag vertonen, zoals roken. Daarom ook dat er zelfs studies opdoken die koffie linkten aan een hoger risico op kanker, wat al evenmin klopt. Sterker nog: sinds een paar jaar verschijnt de ene studie na de andere die de gunstige gezondheidseffecten van koffie in het licht zet, vooral met dank aan de antioxiderende polyfenolen die het bevat. En dat is een spectaculaire medical flip-flop!
GUIDO: Dus koffie drinken is juist goed voor je hart?
Dr. Jos: (vastbesloten) Ja! Minder hartfalen, minder aderverkalking... En dat is nog niet alles. Koffiedrinkers krijgen ook minder vaak last van diabetes, en koffie heeft zelfs bewezen beschermende effecten tegen kankers als melanomen, darmkanker en prostaatkanker.
GUIDO: Het klinkt bijna of koffie goed is voor alles?
Dr. Jos: Welja, eigenlijk wel. Op depressies en zelfmoordneigingen blijkt het ook al een gunstig effect te hebben. Er gaan ondertussen zelfs stemmen op om koffie uit te roepen tot functional food. Om koffie vanuit medisch oogpunt aan te bevelen, of misschien zelfs door dokters te laten voorschrijven aan hun patiënten, simpelweg omdat studies hebben aangetoond dat koffiedrinkers langer leven dan mensen die geen koffie lusten.
GUIDO: Bij het begin van ons gesprek sprak u over de lever.
Dr. Jos: Aha! (de arts krijgt pretlichtjes in de ogen en wenkt de barista) Mooie blonde juffrouw! Kunt u nog twee espresso's brengen en er evenveel jonge klare jenevers naast zetten alstublieft? (wrijft zich verlekkerd in de handen) Hahaa, nu breekt het zweet je uit, nietwaar Van Caesbroeck? Sterkedrank nuttigen om halfnegen 's morgens, op onze nuchtere maag... Dat kan toch niet gezond zijn voor de lever, denk je dan? Nee, niet echt, maar... we drinken er koffie bij! Dat is het ultieme positieve gezondheidseffect van koffie: er is gebleken dat er minder levercirrose voorkomt bij liefhebbers van een bakje troost. Dus als je de gewoonte hebt regelmatig je lever te belasten met trappist of andere alcoholhoudende dranken, sloeber dan ook geregeld een kopje koffie leeg. Als je 'm zwart drinkt - het pure spul, zonder de suiker - is dat zelfs zo goed als calorievrij. Of weet je wat: als je zwarte koffie te bitter vindt, kieper er dan gerust een klontje suiker in, want koffie beschermt toch tegen diabetes. (lacht vrolijk en kapt in één teug zijn jenever naar binnen)
GUIDO: Als je het zo bekijkt, is Irish coffee drinken eigenlijk nog het beste idee van allemaal?
Dr. Jos: (knikt) Ja man! Zoals de diehards die tijdens de Gentse Feesten tien dagen lang doorfuiven tot diep in de ochtend op de Vlasmarkt. De liters Irish coffee die daar worden verkocht, dat kan je je niet voorstellen! Sloten Irish coffee!
GUIDO: Over sloten koffie gesproken: welke dagelijkse dosis raadt u aan?
Dr. Jos: Goh, dat is moeilijk. De vuistregel is 200 tot 300 milligram cafeïne per dag, wat neerkomt op vier tot zes kopjes. (ruikt aan zijn espresso) Maar het probleem is dat je moeilijk kunt inschatten hoeveel cafeïne er in een kopje zit. Dat hangt af van hoe het bereid is. En bovendien schommelt het ook nog van persoon tot persoon, een zuivere kwestie van pharmacogenetics. Sommige mensen hebben cytochromen die actiever zijn dan bij anderen. Dat zijn de leverenzymen die cafeïne afbreken. Die lui kunnen letterlijk sloten koffie zuipen zonder dat het hen iets doet.
GUIDO: (hoopvol) Zijn dat dezelfde mensen die probleemloos een krat trappist achteroverslaan?
Dr. Jos: (lacht) Nee, helaas. Alcohol wordt door andere leverenzymen afgebroken.

(RVC)
Foto: Shutterstock
 
Terug naar het overzicht

Comments

Meer artikels

Andere interessante Guido-artikels

Volg ons ook op onderstaande sociale media

Deze site neemt deel aan de CIM Internet Studie. Sites met het CIM-internet logo verzamelen informatie over het aantal bezoekers en het aantal bezochte pagina’s met behulp van cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat door een server wordt geplaatst op de harde schijf van uw computer. Daarbij wordt geen software geïnstalleerd. Een cookie brengt op geen enkele manier schade toe aan uw apparatuur of aan de programma’s die u gebruikt.

De informatie die verzameld wordt in het kader van deze studie is volledig anoniem. Ze dient uitsluitend voor de vergelijking van bezoekersaantallen op de deelnemende sites. Op de website van het CIM vindt u meer informatie over de studie en de resultaten van de meting.

© GUIDO NV - Alle rechten voorbehouden