De Studentenronde van Vlaanderen – 3de halte: LEUVEN

12/02/2011 // Categorie: Reizen
Ja, natúúrlijk is je eigen studentenstad de beste van het land, maar GUIDO kijkt verder dan je neus lang is. Haal een Go-Pass, tank je auto vol, pomp je fietsbanden op en strik de veters van je wandelschoenen, want dit academiejaar nemen we je mee op onze Studentenronde van Vlaanderen. Antwerpen en Hasselt hebben we al gehad, we maken nu een haarspeldbocht richting Leuven, reizen daarna verder naar Brussel, trekken westwaarts naar Kortrijk en eindigen in Gent.

 

In de vallei van de Dijle ligt de stad die het meest met het studentenleven is vergroeid. Leuven is voor velen synoniem met de aldaar in 1425 gestichte universiteit, maar de stad heeft meer te bieden dan dat. Naast de overbekende unief, de hogescholen en een overdaad aan bruisende studentencultuur vind je in Leuven ook een verrassend boeiend stadsleven.

 
 
Waar ligt de studentenbuurt?
 
Een beetje een domme vraag als het over Leuven gaat. Een heel domme vraag zelfs, want in Leuven is het studentenleven overal. "Jaag de studenten weg uit Leuven, en er blijft alleen een brouwerij over", zegt men wel eens. Toegegeven, dat is een tikje overdreven, maar toch is er geen enkele andere studentenstad in Vlaanderen die zo doordrenkt is van het academische leven als Leuven, binnen en buiten de stadspoorten. Dat is ook de charme van Leuven: alles is compact en overzichtelijk, en je kan overal te voet of met de fiets naartoe. Zo hoort het voor studenten. Wie echt alles wil weten over de universiteit en de hogescholen, kan bij In&Uit Leuven (Naamsestraat) een gratis routebeschrijving krijgen van Aha! WetenStappen!, een bewegwijzerd wandelparcours van 15 km door de stad, waarvan 6 km binnen de stadsring.
 
Wat is er buiten te zien?
 
Wie zich, rekening houdend met de respectabele leeftijd van de Katholieke Universiteit Leuven, voorstelt dat Leuven bezaaid is met oude, statige university colleges zoals in Oxford of Cambridge, heeft gelijk en ongelijk. Inderdaad, je vindt overal in de stad faculteitsgebouwen en colleges, maar die zijn zelden het bezoeken waard als je er niet moet zijn om les te volgen. Het Pauscollege is een uitzondering die wel eens de moeite loont om binnen te lopen. Langs de poort aan het Hogeschoolplein kom je op een groots binnenplein terecht, en aan weerszijden van de trap naar de Alma en de Aula Pieter de Somer waken woeste abstracte leeuwen. Maar de overige Leuvense colleges stellen architecturaal niet veel voor, zijn vervangen door moderne gebouwen (het betonnen 'Kremlin' uit 1974 dat de letterenfaculteit herbergt bijvoorbeeld) of staan zelfs ronduit te verkrotten, zoals het Luxemburgcollege in de Vaartstraat. Nee, dan zijn pittoreske hoekjes zoals de Halfmaartstraat met z'n treurwilg en ophaalbrug en de aanpalende Sint-Geertrui-abdij veel aangenamer. De Grote Markt en het Groot Begijnhof blijven ook terechte klassiekers, en de Kruidentuin is een heerlijke plek om een zonnige namiddag in door te brengen.
 
Wat is er binnen te zien?
 
Nog vrij nieuw, en nu al een topper: het Leuvense stadsmuseum M is door verschillende kenners uitgeroepen tot het mooiste museum van het land. Gaan bekijken dus, al is het maar om versteld te staan van de slimme en geslaagde combinatie van oude en moderne architectuur. De vaste collectie is al de moeite waard, maar de tijdelijke tentoonstellingen zijn echte events. Tot 23 januari 2011 loopt er bijvoorbeeld een expo met unieke rituele objecten uit Congo. Voor wie niet zot is van musea, hebben we nog een alternatief voor als het regent: in kunstencentrum STUK heeft Cinema ZED de rol van de betreurde Studio-bioscoop overgenomen als dé arthouse cinema van Leuven.
 
Waar kan je shoppen?
 
De Bondgenotenlaan en de Diestsestraat zijn de bekendste winkelstraten van Leuven, al kom je er vooral de ketens tegen die je in elke Vlaamse stad terugvindt. De Brusselsestraat is eigenlijk interessanter (exclusieve schoenen bij Bella bijvoorbeeld, of binnenhuisinrichting op maat bij KL Decor). Verder zijn overal in de stad ontdekkingen te doen voor shopaholics, zoals bijvoorbeeld de eclectische winkel Biza'rt in de Parijsstraat, RPG-specialist De Spelfanaat aan het Sint-Jacobsplein of het schattige snuisterwinkeltje Oplus in de Mechelsestraat.
 
Waar komen weinig toeristen?
 
Misschien zou in Leuven de vraag eerder moeten luiden: waar komen weinig studenten? De buurt rond de Vaartkom, in de schaduw van de gigantische Inbev-brouwerij, is alvast het ontdekken waard. Het is een industriële buurt die binnen afzienbare tijd een nieuwe bestemming zal krijgen, en verwacht wordt dat de hipsters van Leuven in het zog van de stadsvernieuwing er hun nieuwe thuisbasis van zullen maken. Het hypertrendy café Hungaria (Baron d'Eynattenstraat) is daar bijvoorbeeld al een voorbode van. Ook leuk voor wie het te druk vindt in de stad: een bezoek aan de Abdij van Park in Heverlee, bekend van hun goedkope abdijbier uit de Aldi.
 
Waar kan je lekker eten?
 
Voor een provinciestad van bescheiden omvang kan je in Leuven buitenmatig lekker gaan eten, en de keuze is overweldigend groot. Wie kickt op BV's, gaat uiteraard tafelen in restaurant Luzine bij Jeroen Meus (Kolonel Begaultlaan in Wilsele) of in D'Hogeschool op het gelijknamige plein, een van de weinige succesverhalen uit de faillissementenfabriek Mijn Restaurant van VTM. Maar ach, een pak friet om twee uur 's nachts bij Daa-Met, op de Oude Markt dus, kan even lekker smaken. En probeer vooral ook eens een goeie dagschotel van de Alma. Wie de gulden middenweg zoekt tussen de trendy chic van Luzine en de basic cuisine van de Alma, vindt een weelde aan leuke restaurants in de Muntstraat, waar je bijna evenveel eethuisjes als straatstenen telt.
 
Waar kan je goedkoop slapen?
 
De goedkoopste optie is uiteraard overnachten op het kot van een bevriende Leuvense student. Niets houdt je ook tegen om een nachtje door te steken en de eerste trein terug naar je eigen studentenstad te nemen. In de Martelarenlaan achter het station vind je de vrij recente jeugdherberg De Blauwput, waar je een tweepersoonskamer krijgt voor iets meer dan twintig euro. Een onafhankelijk alternatief is het Leuven City Hostel in de Ravenstraat, waar je vooral buitenlandse backpackers aantreft. Handig, want gelegen op kruipafstand van de Oude Markt.
 
 
10 Leuvense highlights
 
1) 's Morgens de zon zien opkomen na een nacht doorzakken op de Oude Markt, het beruchtste caféplein van West-Europa.
 
2) Een brok cultuur gaan bijwonen in STUK (Naamsestraat), het enige Vlaamse kunstencentrum dat rechtstreeks vanuit de studentenwerking is gegroeid.
 
3) Goedkope pinten gaan drinken in een fakbar naar keuze: misschien geen exclusief Leuvens fenomeen, maar hier leven de fakbars toch meer dan in andere studentensteden.
 
4) In de lente de knoppen zien ontluiken in de prachtige en zeer exotische botanische kruidentuin (Kapucijnenvoer).
 
5) Een uitzonderlijke tentoonstelling meepikken in M Leuven (Vanderkelenstraat), een van de nieuwste en meest ambitieuze musea van het land.
 
6) Een boek lezen op een bankje in de binnentuin van de Sint-Geertrui-abdij of het Begijnhof ten Hove.
 
7) Lekker gaan eten voor een prikje in een van de Alma-restaurants, om het kostje te proeven waarmee generaties Leuvense studenten groot en slim zijn geworden.
 
8) Even het gewoel van de studentencafés achter je laten en een chique cocktail gaan drinken in Bar Louis (Grote Markt), de weelderigst ingerichte bar van de stad.
 
9) Op het Ladeuzeplein de totemkever van Jan Fabre gaan bewonderen en de namen van de Amerikaanse uniefs ontcijferen die in de gevel van de universiteitsbib staan gegraveerd.
 
10) ... en uiteraard trek je elk jaar in augustus naar Marktrock, tweede zit of geen tweede zit.
 
 
(HDP)
 
 
Volgende halte: BRUSSEL
 


Terug naar het overzicht

Comments

Meer artikels

 • Het magische Kilmartin Glen in Schotland

  03/10/2014 // Categorie: Reizen

  Soms komt een reiziger op onvergetelijke plaatsen terecht die echter om een of andere reden moeilijk aan te raden zijn als bestemming op zich. Het is te ver. Of het is lastig en duur om er te geraken. ...

  Lees hier verder
 • Sleep de beste last-minute binnen

  29/07/2014 // Categorie: Reizen

  Gingen jouw vakantieplannen in rook op door een stevige tweede zit? Zorg dan zeker dat je in september nog wat kan ontspannen voor je weer naar de schoolbanken moet. Met onze tips sla je zo een budgetvriendelijke ...

  Lees hier verder
 • Eindelijk vakantie!

  30/06/2014 // Categorie: Reizen

  De vakantie is in zicht. Eindelijk gedaan met blokken, eindelijk kan je uitslapen en eindelijk kan je zwaar gaan feesten. Ik weet niet welke plannen jij zoal hebt, maar hier zitten alvast enkele momenten ...

  Lees hier verder
 • 7 zaken die je niet mag vergeten (in je valies)

  28/06/2014 // Categorie: Reizen

  Zotte plannen op vakantie? Check dan snel even dit lijstje of je niets belangrijk vergeten bent! Het pronkstuk van jouw valies: de alombekende speedo die de billen van elke man flatteert. Wees gewaarschuwd ...

  Lees hier verder
 • Populaire reisbestemmingen voor studenten

  20/06/2014 // Categorie: Reizen

  Zomer: wanneer je enige zorg dat wolkje voor de zon is. Na enkele weken afzien kunnen jullie eindelijk genieten van een welverdiende en hopelijk lange vakantie. Het eerste feestje is nog maar net gepland, ...

  Lees hier verder
 • 10 highlights in SAN FRANCISCO

  08/06/2014 // Categorie: Reizen

  San Francisco, parel aan de Pacific, is met lengten voorsprong de meest elegante stad aan de Amerikaanse westkust. De ligging is onovertroffen: de stad is gebouwd op zeven heuvels, op de punt van een pittoreske ...

  Lees hier verder
 • De oosterse charmes van Noord-Vietnam

  03/05/2014 // Categorie: Reizen

  Er bestaat een oord waar kleurrijk uitgedoste bergstammen hun kloeke waterbuffels laten grazen op smaragdgroene rijstterrassen. Waar aandoenlijk vriendelijke mensen gehurkt samentroepen rond grote ketels ...

  Lees hier verder
 • The Cotswolds

  15/04/2014 // Categorie: Reizen

  We wilden eens een keertje naar het echte Engeland. Het bucolische Engeland uit de romantische films. Glooiende velden. Dorpjes vol cottages. Schaapjes in de wei. Gouden herfstbossen. Oergezellige country ...

  Lees hier verder
 • Goedkoop op vakantie

  14/04/2014 // Categorie: Reizen

  Eens de examens achter de rug zijn, heb jij recht op een welverdiende vakantie! Of je nu naar de zon trekt of naar de sneeuw, het maakt niet uit. Eén ding is zeker: op reis gaan kost een pak geld. Gelukkig ...

  Lees hier verder

Andere interessante Guido-artikels

Volg ons ook op onderstaande sociale media

Deze site neemt deel aan de CIM Internet Studie. Sites met het CIM-internet logo verzamelen informatie over het aantal bezoekers en het aantal bezochte pagina’s met behulp van cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat door een server wordt geplaatst op de harde schijf van uw computer. Daarbij wordt geen software geïnstalleerd. Een cookie brengt op geen enkele manier schade toe aan uw apparatuur of aan de programma’s die u gebruikt.

De informatie die verzameld wordt in het kader van deze studie is volledig anoniem. Ze dient uitsluitend voor de vergelijking van bezoekersaantallen op de deelnemende sites. Op de website van het CIM vindt u meer informatie over de studie en de resultaten van de meting.

© GUIDO NV - Alle rechten voorbehouden