Image
29/04/2021

Te land, ter zee en in de lucht: 5 manieren om Charente-Maritime te ontdekken

Charente-Maritime, aan de Franse westkust, is niet ver en toch exotisch. Tussen kronkelige moerassen, trotse havensteden, schitterende eilanden, mythische forten en de majestueuze oceaan ligt een gebied waar je nooit genoeg van krijgt en dat je te voet, per helikopter, per boot, per fiets en per roeiboot kan ontdekken. Hier zijn onze 5 must-sees.


1. La Rochelle te voet

La Rochelle, een voormalige vestingstad, geniet een volledig terechte reputatie dankzij de drie verdedigingsmonumenten die de ingang van de oude haven beschermden: de Lantaarntoren, de Sint-Nicolaas-toren en de Kettingtoren. Deze drie torens kunnen door toeristen worden bezocht met een enkel kaartje, dat minder dan 10 euro kost. Maar je hoeft niet per se je portemonnee bij de hand te hebben om een bezoek te brengen aan het openluchtmuseum dat deze havenstad is. Uitgerust met je beste wandelschoenen raden wij je aan doelloos rond te slenteren in de Oude Haven, bij de Klokpoort, in de alternatieve wijk Saint-Nicolas of het meer levendige Le Gabut.

Naast bovenstaande niet te missen plaatsen in La Rochelle, kan je ook een bezoek brengen aan de Marché des Halles (elke ochtend in de Rue Gambetta). Daarnaast heb je het Museum van Automaten en Bouwmodellen voor liefhebbers van mechaniek, het Aquarium van La Rochelle (een van de grootste in Europa), het dierenpark met minigolf, het Maritiem Museum met fregatten aan de kade… Vergeet ook niet de prachtige – maar vaak drukke - stranden: la Plage de la Concurrence of le Port des Minimes.

2. Een boottrip naar Île d'Aix

Tijdens je verblijf kom je touroperators tegen die boot- of catamaranovertochten aanbieden om zo dicht mogelijk bij het mythische Fort Boyard te komen (zie hieronder). Wij raden je echter aan te kiezen voor een overtocht per veerboot (minder charmant maar veel betaalbaarder) bij de Maritieme Dienst van Île d'Aix. In nauwelijks twintig minuten ben je in Fouras op Île d'Aix, met de mogelijkheid om het gebouw te fotograferen dat beroemd werd op televisie.

Eenmaal je op Île d'Aix bent, verandert de omgeving compleet. Laat die andere toeristen maar hollen naar de wandelpaden en wacht een paar minuten voordat je op pad gaat, om de beste plekjes te vinden om schitterende foto's te maken van dit wilde en vrijwel onbewoonde eiland. De beste plaatsen: het Fort Liédot, dat door Napoleon onverwoestbaar werd verklaard, of de mythische vuurtorens.

3. Fort Boyard vanuit de lucht

Als er nu één iconisch monument in Charente-Maritime is, dan is het wel Fort Boyard! Het werd bekend door een televisiespel op de Franse tv (en later in tal van anderen landen) en deed generaties jonge avonturiers dromen. Hoewel het al perfect zichtbaar is vanaf Fouras op Île d'Aix, kunnen sommigen het niet laten om nog dichterbij te komen, aan boord van een cruiseschip of catamaran.

Je kan het ook hogerop gaan zoeken, met een helikoptervlucht boven het Fort, aangeboden door HeliPass, een nieuwe - maar dure - manier om het fort vanuit een buitengewoon perspectief te bewonderen.

4. Met de boot in Groen Venetië

In Charente-Maritime is er niet alleen de oceaan, maar ook het moerasgebied van Poitevin, een aaneenschakeling van wilde en kronkelende waterwegen die per boot, kano of zelfs peddel bezocht kunnen worden. Wij kozen voor het meest traditionele vervoermiddel: de boot.

Hoewel het mogelijk is te varen op het ritme van de peddelslagen van ervaren schippers, namen we zelf de riemen ter hand. Na de eerste aarzelende meters is de techniek snel onder de knie, zelfs wanneer we bochten van 180 graden voorgeschoteld krijgen. Bovendien is er, dankzij het routeplan dat bij de boot zat, geen excuus als je verdwaalt of een doodlopende riviertak neemt...

5. Ile de Ré per fiets

Als je je verblijf in de Charente in stijl wil afsluiten, moet je naar het prachtige en legendarische Île de Ré! Vergeet even de auto, die je parkeert net nadat je de niet minder mythische Pont de Ré hebt genomen (opgelet, er moet tol worden betaald om over te steken). Daarna stap je over op de fiets (de Beach Bikes, getest en goedgekeurd), de meest gezonde en ontspannende manier om door de verschillende dorpjes van het eiland te pedalen.

Vanaf de haven van Saint-Martin kan je de kust volgen langs typische oesterhutten in le Pays de Ré, om zo bij la Plage du Groin aan de Côte de Loix uit te komen. Vervolgens ga je via de zoutmoerassen naar Ars-en-Ré, waar je een goede voorraad fleur de sel kunt kopen voor thuis. Het eindpunt van de wandeling: de vuurtoren op de westpunt van het eiland. 't Is een hele klim, maar het uitzicht is adembenemend.

 

Onze adresjes in de omgeving

Een exotische accommodatie:

Le Fief du Marais Guyot

Een zeer comfortabele, centraal gelegen plek als je de verschillende bezienswaardigheden van Charente-Maritime wil bezoeken. Vier accommodaties voor groepen van 4 tot 8 personen en een gezamenlijk zwembad (wat handig is).

Info: www.maraisguyot.com

Een restaurant met de voeten in het water:

La Cabane de Lauzières

Hoe zou je het vinden om op restaurant te gaan met je voeten in het water? Deze oesterkwekerij ontvangt de klanten in het moeras, en uiteraard zijn er verse en sappige visgerechten in de aanbieding.

Info: www.facebook.com/lacabanedelauzieres

Lekker eten in het centrum van La Rochelle:

Restaurant Prao

Pal in het centrum van La Rochelle biedt restaurant Prao een inventieve en aangename keuken in een nette en overzichtelijke omgeving. Verse seizoensproducten en gastronomische recepten, wat wil je nog meer?

Info: www.prao.biz

Tekst: Sébastien Daloze


Comments

ONTSPANNING

Tanaë, verfrissende soul-popzangeres uit Luik

Shana Seminara, alias Tanaë, is pas 25 en wordt nu al vergeleken met Lauryn Hill, Portishead, Amy Winehouse [...]

Korte verhaaltjes in afwachting van Elite

Vrijdag 18 juni is een hoogdag voor fans van de Netlix-serie Elite, want dan zal het vierde seizoen [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Nieuw gelimiteerd Monopolyspel: Thuis-editie

Een jaar geleden verscheen de F.C. De Kampioenen-editie van Monopoly en in 2021 is ook Thuis aan de [...]

15/04/2021

Netflix maakt releasedatum vierde seizoen Élite bekend

Fans van de Spaanse serie Élite kunnen beginnen aftellen, want op 18 juni verschijnt het nieuwe seizoen [...]

13/04/2021

‘The Social House’ stopt ermee, waar liep het fout?

Vorige week maandag gingen acht influencers samenwonen voor de Youtube-reeks 'The Social House’. [...]

12/04/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84