Image
25/05/2019

Vragen en antwoorden voor je sollicitatiegesprek

Op een sollicitatiegesprek krijg je allerhande vragen voorgeschoteld. Wat antwoord je daarop? En wat zeg je beter juist niet? GUIDO gidst je door de slimme én domme vragen en antwoorden.
"Wat is het belangrijkste dat je op school hebt geleerd?"
 
Antwoord niet...
 
Het is niet de bedoeling dat je op dit moment je laatste examen overdoet door een hoop feitenkennis tentoon te spreiden.
 
Antwoord wel...
 
Eerder dan naar feitenkennis, hengelt deze vraag naar vaardigheden die je op school hebt aangeleerd. Dat je zelfstandig hebt leren werken, dat je hebt leren omgaan met grote hoeveelheden informatie, dat je deadlines hebt leren halen, dat je geleerd hebt te analyseren, en bondig en accuraat te rapporteren.
 
"Als je beste vriend jou moet beschrijven in drie woorden, wat zou hij of zij dan zeggen?"
 
Antwoord niet...
 
Alweer een slimme variant van het eeuwige psychologengevis naar je zelf- en mensenkennis, dus kijk uit je doppen. Vermijd om jezelf in louter lovende bewoordingen naar voor te brengen.
 
Antwoord wel...
 
Nu je weet dat deze vraag bestaat, kan je je misschien voorbereiden en het op voorhand gewoon aan je beste vriend vragen? In elk geval: zorg voor een genuanceerd beeld. Twee positieve woorden en één mild kritisch, dat is de ideale mix. Bijvoorbeeld: "trouw, stipt en een tikje koppig".
 
"Wat is je belangrijkste verwezenlijking buiten de werksfeer?"
 
Antwoord niet...
 
Sommige sollicitanten zijn zo gespannen bezig met bloedernstig over te komen, dat ze op deze vraag onwillekeurig toch met iets werkgerelateerds op de proppen komen. Niet doen! De rekruteerder wil graag weten of je ook op andere vlakken initiatief vertoont.
 
Antwoord wel...
 
Hier mag je om het even wat op antwoorden, zolang je er echt trots op bent: iets uit de jeugdbeweging, een organisatie met het presidium, je muziekgroep... Zorg er wel voor dat het je eigen verdienste is. Als je lievelingstante haar borstkanker heeft overwonnen, dan ben je daar misschien terecht trots op, maar het is niet jouw verdienste.
 
"Vertel me iets over jezelf waarvan je eigenlijk liever hebt dat ik het niet te weten kom."
 
Antwoord niet...
 
Te grote openhartigheid heeft bij deze vraag geen zin. Het is een sollicitatiegesprek, geen politieverhoor met jou als verdachte. Iedereen heeft zijn geheimen, dus je moet zeker niet je meest gênante moment opdiepen.
 
Antwoord wel...
 
Als je het al een keertje op Facebook, Instagram of Twitter hebt gezet, dan kan je het evengoed vertellen aan de rekruteerder, want hij komt het anders toch moeiteloos te weten.
 
(HDP)

Comments

JOBS & STAGES

Kickstart je carrière met de hulp van een gratis webinar

Je hebt het vast al gemerkt. In coronatijden heb je heel wat concurrentie bij de zoektocht naar een job. [...]

Maak van je cv een opvallende binnenkomer met deze 4 originele tips

Leuke vacature gevonden? Grote kans dat je niet de enige bent die wilt solliciteren. Natuurlijk is de [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Naar wie luister jij?

 Naar mijn universiteit
 Naar de Veiligheidsraad
 Naar niemand

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84