Ocha San: ethische en duurzame thee
Soms wachten studenten niet tot het einde van hun studies om ondernemer te worden. Kijk maar naar Iris Hustin, die besloot haar ethische en duurzame theebedrijf Ocha San op te starten toen ze nog student marketing was.
Waarom?
Iris: Ik ben een groot liefhebber van thee, en mijn partner ook. We waren niet helemaal tevreden met het aanbod, dus ik wilde mijn eigen merk lanceren met ethische en duurzame producten. Sinds begin 2020 wilde ik mijn eigen bedrijf beginnen, maar ik wilde liefst wachten tot het einde van mijn studie. De gezondheidssituatie en het verlies van mijn studentenjobs versnelden het proces. Ik heb me toen verdiept in het statuut van student-ondernemer en de voordelen ervan, en heb uiteindelijk besloten om ervoor te gaan.
Het concept?
Iris: Ik lever de thee rechtstreeks aan mijn klanten, bij voorkeur per fiets. Op lange termijn ben ik ook van plan om thuis proeverijen te organiseren om mijn passie met mijn klanten te delen.
De verschillende stadia?
Iris: Ik heb een leverancier moeten vinden die past bij mijn concept. Dat wil zeggen, iemand die mij ethische, eco-verantwoorde theesoorten kan aanbieden en dicht bij België gelegen is. Daarna moest ik een manier van werken vinden, een grafische identiteit, een marktanalyse doen en ten slotte het administratieve gedeelte voor mijn rekening nemen.
Goed te combineren met je studies?
Iris: Student-ondernemer is een status die volgens mij veel voordelen heeft. Ik krijg steun van mijn school, mijn leraren en ik profiteer van bepaalde belastingvoordelen, die niet te verwaarlozen zijn wanneer je begint. Het is heel verleidelijk om de school helemaal achter me te laten en me uitsluitend te richten op datgene waar ik een passie voor heb! Ik moet voorzichtig zijn om een evenwicht te bewaren tussen mijn studies en mijn zaak. Ik heb het 'geluk' dat mijn bedrijf vorig jaar is verdubbeld, waardoor de school me in staat heeft gesteld een lichter jaar te nemen zodat ik op het werk kan focussen.
Steun?
Iris: Van mijn familie in de eerste plaats! Ik heb ook een heleboel vrienden die me hebben geholpen om een grootschalige test te doen. Toen ik eenmaal officieel van start was gegaan, kreeg ik ook veel hulp van mijn school en docenten op belangrijke momenten. Ik heb inderdaad het geluk dat ik op een school zit die me echt steunt. Toen ik met mijn project begon, moest ik een formulier invullen waarin ik uitlegde welke hulp ik van de school verwachtte. Ik kan op elk moment contact opnemen met mijn docenten om hulp te krijgen, om een duidelijk antwoord te krijgen op een vraag over mijn werk... Ze antwoorden meestal dezelfde dag, of de volgende dag. Dit geeft me de veiligheid die ik nodig heb zonder dat het me verstikt.
Moeilijkheden?
Iris: In het begin moest ik meer geld inbrengen dan ik had verwacht. Ik kreeg ook te maken met enkele onvoorziene uitgaven, ik moest mijn organisatie verschillende keren herzien, mijn manier van werken...
Typische dag?
Iris: Ik ga rond 10 uur achter mijn computer zitten om te werken. Ik controleer de status van de bestellingen, voeg dingen toe aan de Facebookpagina, codeer de nieuwe theeën in een bestand met alle informatie die nodig is voor de etiketten. Dan verpak ik de thee als ik bestellingen heb. Het gaat om het knippen en plakken van de etiketten, het vullen van de zakken en het klaarmaken van de pakketten. De hele dag door blijf ik bij mijn gsm, om zo snel mogelijk berichten op de pagina te beantwoorden of oproepen te beantwoorden.
En daarna?
Iris: In de toekomst hoop ik rechtstreeks bij de mensen thuis proeverijen te kunnen doen, om mijn passie door te geven en wat meer met de horeca te werken.
Tekst: Sébastien Daloze