Image
26/04/2022

ONZE OORLOG: Mario Boon tekent confronterende strip over verzet en collaboratie

Striptekenaar Mario Boon ontdekte dat oorlogsgeschiedenis heel persoonlijk kan worden toen hij zich verdiepte in de geschiedenis van zijn geboortestad Sint-Truiden. Het resultaat is Onze Oorlog, een confronterende strip over verzet en collaboratie in de Tweede Wereldoorlog.


Mario: Een jaar of tien geleden werd bekend dat Willy Vandersteen in de oorlog een aantal antisemitische spotprenten heeft getekend onder de naam Kaproen. Dat heeft me aan het nadenken gebracht. Wat zou ik gedaan hebben als tekenaar in oorlogsomstandigheden, met een gezin dat moest worden onderhouden? Toen kreeg ik het idee om een strip te maken over gewone mensen in de oorlog, zowel in het verzet als in de collaboratie.

Razzia in Sint-Truiden

Het idee bleef tien jaar door Mario's hoofd spoken, tot hij een e-mail kreeg van Dirk De Graef, oprichter van het stripblad MaXiX.

Mario: Dirk wou een nieuw stripblad beginnen en vroeg me of ik een vervolgverhaal wou tekenen. Sterker nog: hij wou me daar zelfs voor betalen. (lacht) Toen heb ik mijn idee weer opgepikt en ben ik in mijn geboortestad Sint-Truiden terechtgekomen. Niet ver van waar ik woonde, was er een Breendonkstraat. Ik ontdekte dat daar in 1943 meer dan zestig verzetsmensen door de Duitsers naar het kamp van Breendonk zijn gedeporteerd. Toen ik er met mijn ouders over sprak, bleek dat ze sommigen van hen nog hebben gekend. Zo werd het verhaal plots erg persoonlijk.

Fort van Breendonk

Om zijn stripverhaal zo goed mogelijk te documenteren, nam Mario contact op met het Fort van Breendonk, het voormalige nazikamp bij Willebroek dat als Nationaal Gedenkteken te bezoeken is. Hij werd er met open armen ontvangen. Aan de toegangspoort van het Fort loopt momenteel een tentoonstelling over de strip, met originele schetsen, achtergrondinformatie en authentieke voorwerpen uit in het verhaal.

Wat heeft Mario Boon gestudeerd?

"Al op mijn zestiende schreef ik scenario's voor Rooie Oortjes. Ik besloot striptekenaar te worden en trok naar Sint-Lucas in Gent. Daar kreeg ik van docent en tekenaar Ferry Van Vosselen te horen dat ik eerst twee jaar vormgeving-illustratie moest volgen. Pas in het derde jaar kon ik specialiseren in strips. Dat heb ik dan ook gedaan."

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84