Image
03/11/2023

Helena is verkozen tot Gentse Student van het Jaar

Helena Van Tichelen, een 21-jarige studente Bio-Ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent, mag zich 'Student van het Jaar 2023' noemen. De jury was vooral onder de indruk van haar rol als klimaatambassadeur.


De jury had lof voor Helena's sociaal engagement. Ze zet zich niet alleen in voor het klimaat via haar rol als beleidsverantwoordelijke duurzaamheid in de Gentse studentenraad, maar nam ook deel aan COP27, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het Egyptische Sharm-el-Sheikh.

Verandering is mogelijk

"Ik ben al heel lang bezig met alles rond duurzaamheid," vertelt Helena. "De klimaatproblematiek is voor mij een grote onrechtvaardigheid, waar op elk mogelijk niveau dringend iets aan moet gebeuren. We moeten als jongeren onze stem laten horen en onze beleidsmakers verantwoordelijk houden voor wat ze doen."

"In Egypte heb ik zelf mogen spreken op een panel over de rol van jongeren in het klimaatbeleid. Het was interessant om te beseffen dat jongeren vaak wel hetzelfde doel hebben, maar door culturele verschillen ook nog van elkaar kunnen leren. Ik heb veel gepraat met studenten uit andere landen om te horen hoe zij de problematiek aanpakken. Herbruikbare bekers bij waterfonteintjes bijvoorbeeld. Dat is bij ons moeilijk om logistiek te organiseren, maar het lukt wel in andere landen. Ik leerde ook een universiteit kennen waar het volledige maaltijdaanbod standaard vegetarisch is en waar je vlees enkel op aanvraag en tegen een meerprijs kan krijgen. Het was leerrijk om te zien dat verandering dus wel degelijk mogelijk is en aanvaard wordt, ook al is die transitie in het begin misschien moeilijk."

'Student van het Jaar' is een initiatief van de Stad Gent. De jury bestond uit twee leden van de jeugdraad, twee leden van het Gentse studentenoverleg, twee leden van Student in Gent en Jarne Ghijsels, Student van het Jaar 2022.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84