Image
05/02/2024

Authentiek skiën in Val d'Arly

Val d'Arly, genesteld in het hart van de Alpen tussen de massieven van Aravis, Beaufortain en Mont-Blanc, is een vallei die natuurlijke diversiteit biedt, maar vooral een authentieke omgeving, ver weg van de zielloze mega-resorts. Hier kun je op je gemak skiën in vier dorpsresorts, verspreid over twee grote skigebieden. GUIDO nam een week de tijd in deze regio, waar traditie en eenvoud de sleutelwoorden zijn. Dit zijn de belangrijkste troeven van Val d'Arly.


Authentiek kader

Het eerste wat ons opviel, was de authenticiteit van de verschillende dorpen in de regio Val d'Arly. Dit zijn ongerepte, traditionele dorpen, ver weg van de levenloze megaresorts die de besneeuwde bergtoppen in de loop der jaren hebben overspoeld. Tijdens onze ontmoeting met Stanislas Tochitch, directeur van het toeristenbureau van Val d'Arly, wou hij juist dit punt benadrukken: "Authentiek is het sleutelwoord voor onze regio. Het is een beetje het tegenovergestelde van wat er de afgelopen 30 jaar in de bergen is gebeurd. De dorpen van Val d'Arly bestonden al voor het skiën en zullen ook blijven bestaan als het skiën stopt. Onze dorpen lopen niet leeg als het seizoen eindigt. Het leven in de bergen is springlevend en voegt een onmiskenbaar cachet toe."

Twee typische skigebieden

Een van de bijzondere kenmerken van Val d'Arly is dat het twee verschillende skigebieden met elk hun eigen specifieke kenmerken omvat. Stanislas Tochitch benadrukt de "authentieke, zeer traditionele en tegelijkertijd dynamische omgeving van de verschillende resorts, zomer en winter". Aan de ene kant is er de Espace Diamant, met 192 kilometer aan pistes die toegankelijk zijn vanuit de resorts Notre Dame de Bellecombe, Crest-Voland/Cohennoz en Flumet. Het is een echt paradijs voor gezins- en sportieve skiërs, met een uniek panorama op de Mont Blanc. Daar tegenover vind je de Portes du Mont-Blanc (100 kilometer pistes), bereikbaar vanuit La Giettaz, een waar paradijs voor ervaren skiërs en gevorderde of beginnende freeriders. "Val d'Arly biedt een bergomgeving waar je het hele jaar door van kunt genieten. We bevinden ons in twee skigebieden van hoge kwaliteit, de Portes du Mont-Blanc en de Espace Diamant. Dit biedt enorme mogelijkheden voor onze bezoekers, zowel in de zomer als in de winter."

Ongerept uitzicht

Voor een 360-graden uitzicht over het skigebied Espace Diamant moet je op de top van de Plan des Fours zijn (bereikbaar via de gelijknamige stoeltjeslift). Op een hoogte van meer dan 2000 meter biedt de top een prachtig uitzicht op de omliggende pistes. Stanislas Tochtich benadrukt het landschap in La Giettaz: "Er zijn echt fantastische plekken als je boven La Giettaz uit klimt, aan de voet van het Aravis-gebergte. Het is een absoluut adembenemende omgeving. Het uitzicht vanaf de top van Crest-Voland is ook fabuleus."

GUIDO's tip

Tijdens ons verblijf lag er niet veel sneeuw. In dat geval raden we je aan een dagpas te nemen, waarop je korting krijgt (20% op de Espace Diamant en 10% op de Val d'Arly). Als je een uurkaart neemt (van 2 tot 4 uur), kun je tegen gereduceerde prijzen skiën. En vergeet niet dat de skipas voor Val d'Arly elk weekend van het seizoen 25% studentenkorting geeft.

Het traditionele 'Flumet'

Het zenuwcentrum van Val d'Arly is Flumet, het hart van de regio. "Flumet/St Nicolas la Chapelle is een resort dat zowel in de zomer als in de winter leeft. Het is een plek die in de zomer veel mensen aantrekt vanwege de koelte. Het is een toegangspoort tot de vallei, een echt stadje waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt."

Het wilde 'La Giettaz'

La Giettaz - La Giett' voor de vrienden - is het meest afgelegen resort van Val d'Arly, maar dat maakt het ook zo speciaal. "Het is een extreem beschutte plek aan de voet van de Col des Aravis. Hier is de authenticiteit misschien wel het sterkst. Als je met de auto in La Giettaz aankomt, ervaar je de kracht van de plek: het dorp klampt zich vast aan de berg en strekt zich vanuit de vallei bijna helemaal uit tot aan de Col des Aravis. De afgelegen locatie lijkt op het eerste gezicht misschien beangstigend, maar veel jonge boeren en investeerders hebben zich hier gevestigd. Het is een streek die nieuw leven krijgt ingeblazen," legt Stanislas Tochitch uit. Een opleving die ook te zien is op de pistes en in de poedersneeuwgebieden die zo populair zijn bij freeriders.

De populaire 'Notre Dame de Bellecombe' en 'Crest-Voland'

Pittoresk is het woord dat meteen in ons opkwam toen we aankwamen bij Notre Dame de Bellecombe. Een echt typisch dorp met het hele jaar door leven en een traditionele kerk, en niet te vergeten de teletraineau (de eerste skilift van het dorp, in gebruik genomen in 1937 en vandaag nog steeds in bedrijf voor wie nostalgisch is). Stanislas Tochitch: "Notre Dame de Bellecombe en Crest-Voland zijn de twee grote resorts in Val d'Arly. Het is er erg druk in de winter."

Massa's off-skiactiviteiten

Stanislas Tochitch geeft toe dat skigebieden zichzelf opnieuw moeten uitvinden om een mogelijk gebrek aan sneeuw in de komende jaren te compenseren. Val d'Arly is geen uitzondering op de regel en ontwikkelt een scala aan off-skiactiviteiten, de een nog ongebruikelijker dan de ander. "We zijn niet langer een zuiver skigebied, want je kan hier ook wandelen, hondensleeën, ponysleeën, paragliding, enzovoort." En wat zou je zeggen van een sneeuwschoenwandeling voor fijnproevers, met een tussenstop in een mazot, een klein traditioneel chalet, voor een aperitief op basis van lokale producten? Of misschien geef je de voorkeur aan een sensationele activiteit, zoals een moonbike, een 100% elektrische sneeuwscooter voor alle terreinen. In Espace Diamant vind je ook de Mountain Twister, een slee op rails.

Onze adresjes

Food

Le 1930: een food-truck op grote hoogte in een kabelbaancabine op de top van het skigebied La Giettaz

Pub

DownHill Bar: de ideale bar voor te gekke après-ski, in Crest-Voland

Verblijf

Odalys Le Village: een appartementencomplex in het hart van Notre Dame de Bellecombe, met een overdekt zwembad als extraatje

Bier

La Bellecombaise: want je kunt niet in Notre Dame de Bellecombe logeren zonder het lokale bier te proeven

Tekst: Sébastien Daloze

Foto: Cedric Cruchon


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84