Image
22/07/2002

De Onnoembaren 12:Shukumei : Jeugdsentiment of totale verwarring?

Wie nog wijsgeraakt uit het ongelooflijke zootje dat de uitgever van 'De Onnoembaren' heeft gemaakt, is een carrière als exegeet misgelopen. Shukumei, deel 12 uit de reeks, is in werkelijkheid pas het tweede verhaal met Tim, Mac en Tony. Het is ruim twintig jaar oud en verscheen destijds in Robbedoes, toen Yann en Conrad nog brutale jonge beeldenstormers waren.

Eind jaren '80 was het al eens in albumvorm verschenen bij Den Gulden Engel, een bewerkte versie van de oorspronkelijke Shukumei uit Robbedoes. En nu is er weer aan gesleuteld. Zo is onder meer de finale uitgebreid, zodat de link met Gele Geschiedenis wordt gelegd. En dat - we kunnen het niet genoeg herhalen - is wat ons betreft nog steeds een legendarisch album in de geschiedenis van het beeldverhaal.

 Afijn. Shukumei dus, een overgangsalbum tussen de M.A.S.H.-achtige kolder van Nummer Driedubbel Nul en het duistere cynisme van Gele Geschiedenis en al wat daarop volgt. Meteen valt op dat 'De Onnoembaren' toen veel leuker waren dan nu: Shukumei zit propvol amusante gags en sarcastische onzin. Het verhaal - over Japanse spooksoldaten op Borneo - is daar nog aan ondergeschikt. Heerlijk jeugdsentiment voor de één, totale verwarring voor de ander. Geen paniek, in het najaar verschijnt Ten oosten van Roswell, een écht nieuwe 'Onnoembaren'.

(HDP)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Jongeren praten onderling vaak over geld

Meer dan de helft van de jongeren van 18 tot 24 jaar (54%) praat minstens maandelijks met vrienden over [...]

25/05/2022

Kunststudente publiceert boek dat licht geeft in het donker

Margo Van Onderbergen, studente Beeldende Kunsten/Grafisch Ontwerp aan Sint Lucas Antwerpen, moest net [...]

24/05/2022

Belgische jongeren koken pas gezond als het eenvoudig is

Uit een onderzoek van Hello Fresh blijkt dat afvallen voor meer dan 40% van de jongeren een reden is [...]

23/05/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84