Image
20/02/2014

Striptekenaar Serge Baeken over 'SUGAR'

Het Vlaamse stripjaar is indrukwekkend van start gegaan. Serge Baeken, de 'grafische huurling' die in 2005 debuteerde als striptekenaar met The No Stories, stuurt zijn kat. Dat mag je letterlijk nemen, want Sugar is een virtuoze conceptstrip waarin de tekenaar zijn eigen leefwereld laat zien door de ogen van zijn kat(ten).


Spinnend en snorrend gingen wij Serge - trouwens de oudere broer van het ongrijpbare Antwerpse woord- en performancefenomeen Vitalski - opzoeken in zijn atelier.

Toen we de cover van Sugar voor het eerst zagen - het zwarte silhouet van een kat met vlammend gele ogen tegen een diepblauwe achtergrond - moesten we meteen denken aan de cover van het klassieke 'Jommeke'-album De Zwarte Bomma. Die hebben we meegebracht, en Serge is duidelijk verrast.

Serge: Hé, dit is wel grappig. Ik dacht dat ik me voor de cover had gebaseerd op posters uit het begin van de vorige eeuw, voor het Parijse cabaret Le Chat Noir en zo. 't Is een archetypisch beeld. En het donkerblauw heb ik bij Matisse gehaald, die vaak magisch blauw gebruikte. Maar kijk, ik heb indertijd zowat alle Jommekes stukgelezen, dus dit beeld is waarschijnlijk wel ergens in mijn onderbewustzijn blijven hangen.

GUIDO: Matisse ontmoet Jef Nys, als dat niet mooi is. Doch ter zake. Sugar gaat over het dagelijks leven van jou en je gezin, maar dan gezien door de ogen van je kat.

Serge: Nee, het boek gaat over het dagelijks leven van de kat zelf. Wij vormen niet meer dan de achtergrond. Het gezin speelt zeker geen hoofdrol. Voor een kat is het huis waarin hij woont even belangrijk als de medebewoners. Daar is hij even hard aan gehecht. Daarom heb ik me grondig toegelegd op de decors. Ik heb de binnenkant van ons voormalig appartement in de Breydelstraat helemaal nagebouwd in SketchUp, zodat ik er digitale foto's van kon maken vanuit alle mogelijke hoeken, waarop ik me dan kon baseren bij het tekenen.

GUIDO: Heeft de kat meegeschreven aan het scenario?

Serge: Hij was natuurlijk wel de inspiratiebron. De kat uit het boek - Sugar heette in het echte leven Suske - heeft 18 jaar bij ons gewoond. Je leeft dag in dag uit met je kat, en de dingen die je meemaakt, neem je mee in je geheugen. Op die manier is het boek voor ons een persoonlijk document geworden. Geen echt dagboek, maar wel een overzicht van die periode in ons leven. De plaatsen waar we hebben gewoond, de geboorte van onze dochter... De hoofdmoot van het boek wordt echter ingenomen door wat de kat belangrijk vindt. Op zoek gaan naar een prooi, een vlieg achterna zitten, een duif vangen... Dat heb ik geprobeerd in beeld te brengen. Wat wij belangrijk vinden, daar hecht een kat niet zoveel belang aan.

GUIDO: De eerste versie van Sugar heb je live in de etalage van een stripwinkel getekend.

Serge: Bij Bries in de Kammenstraat, een stripwinkel die ondertussen niet meer bestaat. Daar liep trouwens een kat rond, dat is een van de redenen waarom het boek is geworden wat het is. Ik tekende daar ongeveer een pagina per dag, twee maanden lang. Toen was ik wel tevreden over het verhaal, de toonzetting en de compositie, maar de details vond ik te grof. Ik heb dan besloten elk prentje apart te hertekenen op een andere, grotere schaal.

GUIDO: Dat zijn 1296 prentjes om precies te zijn, want je gebruikt 24 vierkante vakjes per pagina. Waarom die strakke opbouw?

Serge: Om het mezelf gemakkelijk te maken. (lacht) Het was een vast stramien, maar het is wel heel arbeidsintensief gebleken, zeker bij het hertekenen. Pas op, elke pagina telt 24 aparte vakjes, maar ze lopen vaak in elkaar over, waarin ik dan soms ook nog een tijdsevolutie smokkel. Verschillende vakjes vormen één decor, maar ik zet de kat er wel een paar keer in, zodat je kan volgen hoe ze beweegt.

GUIDO: Het resultaat van die werkwijze is dat je als lezer niet gebonden bent aan de klassieke leesrichting. Op sommige platen kan je je ogen in alle richtingen over het blad laten glijden.

Serge: Ik heb gezocht naar zoveel mogelijk variatie, zowel horizontaal, verticaal als diagonaal. Iedere pagina biedt een ander antwoord op de vraag: wat kan ik allemaal aanvangen met 24 vierkante vakjes?

GUIDO: De strip verschijnt tegelijk in het Frans en het Nederlands. Als het een succes wordt, zal men binnenkort misschien zeggen: Vitalski is de broer van Serge Baeken, in plaats van omgekeerd.

Serge: Dat zou wel eens plezant zijn, ja. Ik zeg dat zelf trouwens al jaren.

(HDP)


Comments

ONTSPANNING

Anno 2020 gaan we deflexen, marleyen en glimpsen

Dating app Happn geeft singles een overzicht van ‘trends’ die dit jaar zullen doorbreken. [...]

6 redenen waarom je na de examens Tequila moet drinken

Het helpt je af te slanken: Ze zeggen dat je beter geen alcohol drinkt als je wil vermageren, maar [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84