Image
05/03/2015

Wauter Mannaert en Mark Bellido over 'El Mesías'

Striptekenaar Wauter Mannaert leerde via zijn collega Judith Vanistendael de dolende Spanjaard Mark Bellido kennen. Die liep rond met een idee voor een monumentale graphic novel over Marinaleda, een dorp in Andalusië dat als een socialistisch eiland standhoudt tegen het omringende kapitalisme en immuun lijkt voor de crisis die Spanje in een wurggreep houdt.
Twee gelijkgestemde zielen vonden elkaar en twee jaar later ligt hun doorwrochte en toch hoogst entertainende epos El Mesías in de stripwinkel.
 
GUIDO: Marinaleda en zijn inwoners bestaan echt, maar jullie hebben er een fictief verhaal rond verzonnen. El Mesías is dus geen stripjournalistiek.
Wauter: We hebben in het begin wel even met dat idee gespeeld. Voor Stripgids hebben we een korte journalistieke strip gemaakt over hetzelfde thema. Maar voor het boek wilden we in de eerste plaats een goed verhaal vertellen.
Mark: Toch zijn de meeste van de situaties die we in het boek beschrijven echt gebeurd. Ik kan het weten, want ik ben zes maanden ondergedoken bij die mensen en heb deelgenomen aan hun revolutionaire acties. Ik ben zelfs twee keer in de gevangenis beland. (lacht)
Wauter: Het grappige is dat het bijna profetisch was: dingen die we verzonnen voor het boek, bleken later ook echt te gebeuren. Marinaleda is een unieke plaats. Je kan het echt vergelijken met het dorp van Asterix en Obelix.
GUIDO: Jullie focussen onder meer op een meisje dat uit het coöperatieve systeem wil ontsnappen. Is zij typerend voor de jeugd in Marinaleda vandaag?
Mark: Marinaleda is geen gevangenis hé. Ontsnappen is dus niet het juiste woord. Maar de jongeren die daar opgroeien, worden zo comfortabel opgevangen door het systeem, dat ze niet veel ambitie hebben. Er zit weinig pit in: zij hebben de strijd tegen de grootgrondbezitters niet meegemaakt. Ik vrees dat de grootste bedreiging voor Marinaleda hun eigen generatie jongeren is.
GUIDO: Wauter, je hebt een mooie Ensor-achtige kleurencover getekend. Waarom heb je de strip zelf in grijstinten uitgewerkt?
Wauter: Vandaag zou ik een volledig boek in kleur kunnen maken, maar toen ik eraan begon, had ik nog niet genoeg zelfvertrouwen. Bovendien zou het nog meer tijd in beslag hebben genomen. De cover is in kleurpotlood, terwijl het binnenwerk in gewoon potlood is getekend. Dat geeft toch een eenheid.
GUIDO: Mark, kwam je soms voor verrassingen te staan toen je zag hoe Wauter jouw verhaal in beeld bracht?
Mark: De grootste verrassing was dat hij exact tekende wat ik in mijn hoofd had, soms tot in het kleinste detail. Dat had ik nooit verwacht.
Wauter: We hebben natuurlijk wel samen Marinaleda bezocht, en we hebben daar dezelfde dingen gezien. Vandaar. De scènes die hij beschreef, kon ik me visueel perfect voorstellen.
GUIDO: Marks scenario bevatte geen paginadecoupage. Je wist dus niet op hoeveel pagina's je zou uitkomen.
Wauter: Dat was wel een beetje problematisch, want we wilden absoluut onder de driehonderd pagina's blijven. Daar hebben we voor moeten snoeien, want in het oorspronkelijke script stond een inleiding van negen hoofdstukken. Daar blijven maar een tiental pagina's van over in het boek.
GUIDO: Wat zouden jullie willen dat de strip teweegbrengt bij de lezers?
Mark: Ik zou graag hebben dat ze 'm nog een tweede keer lezen, voor de diepere achtergrond. Akkoord, het is een strip, het is een satire, iets om je mee te amuseren. Maar tegelijk is het een universeel verhaal over de klassenstrijd, iets wat terugkomt in de hele menselijke geschiedenis.
Wauter: Ik hoop dat de lezers zullen inzien dat het geen pamflet is waarbij het utopische systeem van Marinaleda wordt verheerlijkt. We belichten beide kanten van de medaille, en dat is iets wat tot nadenken kan stemmen.
 
(HDP)
 
Nog tot 19 april kan je in het Brusselse Stripmuseum een tentoonstelling over El Mesías gaan bekijken.
 

Comments

ONTSPANNING

Mary Shelley

Haifaa Al-Mansour groeide op in het vrouwonvriendelijke Saoedi-Arabië. Het is dus geen toeval dat [...]

Ongebreideld bingen in de donkere dagen

Sloffen aan, onder een dekentje in de zetel duiken en bingewatchen geblazen: niets is leukers om de lange [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84