Image
19/07/2018

10x LONDEN vs PARIJS

Je kunt zeggen wat je wilt: België is toch wel handig gelegen, zo pal midden in West-Europa. Als je een citytrip naar een Europese grootstad wil ondernemen, ben je nooit lang onderweg, zelfs als je geen zin hebt om te vliegen.
Londen en Parijs zijn maar een treinrit van ons verwijderd en zijn allebei meer dan de moeite waard.
 
10 redenen om de Britse en Franse hoofdstad te bezoeken
 
Je kunt er met de trein naartoe
 
Vanuit station Brussel-Zuid rijden zowel naar Londen als naar Parijs ongeveer een dozijn rechtstreekse treinen per dag. Die kunnen duur zijn, maar als je ruim op voorhand boekt, buiten de spitsuren reist en de promoties in de gaten houdt, valt het best mee. Met de Eurostar naar Londen (iets minder dan twee uur) kan vanaf 39 euro. Met de Thalys bol je Parijs binnen vanaf 29 euro (iets minder dan anderhalf uur). Nog goedkoper naar Parijs, vanaf 19 euro, kan je met de Izy. Die laatste is een groen geschilderde sneltrein die er een uur langer over doet dan de Thalys omdat hij in Frankrijk over het klassieke spoor rijdt.
 
eurostar.com
thalys.com
izy.com
 
Betaalbaar overnachten is nog steeds mogelijk
 
Als je tevreden bent met een slaapplaats in een stapelbed onder of boven snurkende medereizigers die je niet kent, dan vind je in beide steden voor een paar tientallen euro's of ponden wel een plaatsje in een jeugdherberg of hostel. Maar door het enorme aanbod zijn er ook (weliswaar piepkleine) hotelkamers te vinden die verrassend betaalbaar zijn en toch goed gelegen. Zo sliepen wij al krap maar goedkoop in de uitstekend gesitueerde hotels Howard Winchester in Londen en Picard in Parijs.
 
booking.com
hostelbookers.com
 
Spectaculair bird's eye view gegarandeerd
 
Als je in zo'n enorme metropool bent, is het altijd spectaculair om de stad eens van bovenaf te bekijken. Naar de top van de Eiffeltoren klimmen is het eerste wat dan in Parijs in je opkomt, maar boven in de Tour Montparnasse kan je zelfs een cocktail drinken. Dat kan je ook in The Shard in Londen, een recente wolkenkrabber, al is de klassieke bird's eye view over de Britse hoofdstad te zien vanuit een van de gondels van het London Eye, een vast reuzenrad van 135 meter hoog.
 
toureiffel.paris
tourmontparnasse56.com
the-shard.com
londoneye.com
 
Er stromen machtige rivieren doorheen
 
Toegegeven: de Seine in Parijs is net ietsje schilderachtiger dan de Theems in Londen, al scheelt het niet veel. Je kan op allebei de rivieren een pleziervaarttochtje doen van pakweg één of anderhalf uur, waarbij je een veeltalige uitleg krijgt over de gebouwen langs de oevers en het leven op de rivier. Leuk zijn ook de waterbus-achtige boten die je kunt gebruiken als hop on-hop off-service om de hele dag van de ene naar de andere bezienswaardigheid te varen zonder één keer de metro te moeten nemen.
 
bateaux-mouches.fr
batobus.com
citycruises.com
thamesriverservices.co.uk
 
Het uitgaansleven is onovertroffen
 
Je bent in een wereldstad, dus je verzuipt in de trendy cafés en hippe clubs. Een overzicht geven is onbegonnen werk, maar het helpt als je in de juiste trendy buurt van het moment rondhangt, zoals Shoreditch in Londen of Oberkampf in Parijs. Om die smeerlappen van terroristen een neus te zitten is het trouwens een statement om een concert bij te wonen in de heropende Bataclan in Parijs. Doen! En o ja: als je dan toch in Londen bent, ga een pint drinken in een traditionele Engelse pub, want die zijn uniek.
 
visitlondon.com/things-to-do/nightlife
parisinfo.com/ou-sortir-a-paris
 
Je kunt er fantastisch lekker eten
 
Sterrenrestaurants en topchefs staan te dringen om in Londen en Parijs hun ding te doen, maar tenzij je de Lotto hebt gewonnen, is dat geen spek voor jouw bek. Toch kan je van je citytrip naar Parijs of Londen een culinaire ervaring maken die je niet licht zal vergeten. Bijna alle Parijse bistro's (je vindt ze op zowat elke straathoek) hebben 's middags een lunchformule waarbij je twee gangen krijgt voor nog geen vijftien euro. Het Londense equivalent is voordelige pub grub: bestel aan de toog, neem je drankje en een nummer mee naar je tafel en wacht op je eten. Ook etnisch voer is een must in deze wereldsteden: in Londen eet je heerlijke Bengaalse curry en in Parijs smul je van Noord-Afrikaanse couscous en tajine.
 
parisinfo.com/ou-manger-a-paris
visitlondon.com/things-to-do/food-and-drink
 
Er staan geweldige kastelen
 
Misschien kijken we te veel Game of Thrones, maar een vakantie zonder kasteelbezoek, dat noemen wij geen vakantie. In Londen is de Tower of London een bezoek waard, niet in het minst door het bijzonder grappige commentaar van de Beefeaters, die niet moeten onderdoen voor de beste stand-upcomedians. Een eindje buiten het centrum ligt het grootse kasteel van Windsor. Ook in Parijs moet je het centrum uit voor het enorme paleis van Versailles. Of voor het kasteel van de Schone Slaapster in Disneyland Parijs, maar da's een ander verhaal.
 
hrp.org.uk/tower-of-london
royalcollection.org.uk/visit/windsorcastle
chateauversailles.fr
disneylandparis.be
 
Het zijn shopping- en modeparadijzen
 
Fashionistas en Instagrambabes kunnen hun 'Oh my God!'-kreetjes nauwelijks inhouden wanneer ze door de Parijse en Londense winkelstraten dartelen. Dat is niet eens ten onrechte, want beide steden zitten tjokvol stijlvolle boetieks. Vergeet ook de (weliswaar onnoemelijk drukke) klassieke winkelstraten niet, respectievelijk de Champs Elysées en Oxford Street. Dat zelfs shoppingcentra stijlvol en glamoureus kunnen zijn, ondervind je zowel bij Harrods in Londen als in de Galeries Lafayette in Parijs.
 
harrods.com
galerieslafayette.com
 
De museums zijn van wereldniveau
 
Als je het Louvre in Parijs en het British Museum in Londen hebt bezocht, dan kan je zonder verpinken beweren dat je twee van de grootste en belangrijkste museums ter wereld hebt gezien, beide tot de nok gevuld met tijdloze kunstschatten. Het grootste verschil? Het British Museum is gratis, het Louvre niet. Er zijn echter nog meer toppers. Onze favorieten in Londen zijn het Natural History Museum (fossielen) en het Victoria & Albert Museum (design), terwijl we in Parijs graag slenteren in het Musée du Quai Branly (etnische kunst) en het Musée d'Orsay (schilderkunst).
 
britishmuseum.org
nhm.ac.uk
vam.ac.uk
quaibranly.fr
musee-orsay.fr
 
Er zijn bruisende markten
 
Het vergt wat planning, want niet alle markten zijn alle dagen open, maar in Parijs mag je de enorme vlooienmarkt van Saint-Ouen niet missen (zaterdag tot maandag). Ook heel leuk: de boerenmarkt Marché Popincourt met lekkere kaas, vlees en vis op het gedempte kanaal ter hoogte van de Boulevard Richard Lenoir (dinsdag en vrijdag). In Londen moet je absoluut naar de Camden Lock Market (dagelijks; best op zondag), de Brick Lane Market (zaterdag en zondag) en de markt op Portobello Road in Notting Hill (dagelijks behalve zondag; best op zaterdag). Naar de markt gaan in een grootstad is een kleurrijke, geurrijke en luidruchtige ervaring.
 
marcheauxpuces-saintouen.com
paris.fr/marches
camdenmarket.com
portobelloroad.co.uk
 
(HDP)

Comments

ONTSPANNING

Seksspeeltje gaat viraal door geweldige recensie

Een seksspeeltje op Amazon gaat viraal op het internet door een recensie van een gebruiker. Volgens de [...]

Wereldwijde storing bij Spotify (maar enkel voor Apple-gebruikers)

De iOS-versie van de Spotify-app werkt niet meer. Over de hele wereld zorgt een storing ervoor dat de [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84