Image
26/04/2008

De studententijd van JAN DECLEIR

Op zijn leeftijd beginnen de meeste mensen aan hun pensioen te denken, maar Jan Decleir is alomtegenwoordiger dan ooit. Met Man zkt Vrouw , nu uit op dvd , heeft hij zelfs nog eens een dikke hit te pakken. Hoe wordt én blijft iemand de beste acteur van zijn taalgebied? We gingen het hem gewoon vragen.


GUIDO: Als ik me niet vergis, ben jij indertijd begonnen met beeldende kunst te studeren?

Decleir : Ja, omdat ik absoluut niet deugde voor de rest. Op je veertiende kon je naar de academie gaan, mits een toelatingsproef die niets voorstelde. Het was toen al mijn bedoeling om naar de toneelschool te gaan, maar daar was het nog te vroeg voor, en ondertussen moest ik toch iets doen. Die toneelschool heette Studio Nationaal Toneel , en dat heb ik daarna ook gedaan. De academie heb ik dus niet afgemaakt.

GUIDO: Dat was in de vroege jaren zestig. Hoe moet ik me het studentenleven in Antwerpen in die tijd voorstellen? Bohémien ?

Decleir : Helemáál niet bohémien . Ik ben nog in korte broek naar de academie vertrokken. (lacht) Daar liepen hele mooie meisjes rond, dus die korte broek, dat heeft niet lang geduurd. Maar een wilde tijd was het zeker niet. Dat is pas daarna langzaam gegroeid. Het hippiedom bestond nog niet toen ik begon te studeren. Dat moest nog uitgevonden worden.

GUIDO: Studentenfuiven moeten er toch al geweest zijn?

Decleir : Jaja , uiteraard. De echt georganiseerde feesten maakte ik niet mee. Ik weet niet hoe dat kwam, dat had iets te maken met planning, en daar ben ik nog steeds geen held in. Voor mij moest een feest ontstaan , en dat begon stilaan wel. In het Pannenhuis ontstonden in die tijd installaties, levende kunstwerken avant la lettre , en dat groeide dikwijls uit tot een feest. Ik woonde toen nog thuis, en zo kwam ik wel eens in moeilijkheden. Ik miste vaak de laatste tram, zodat ik het traject van Antwerpen naar mijn ouders in Brasschaat vaak te voet heb afgelegd. Wat ook wel plezierig was hoor. Je kunt jonge mensen allerlei dingen opleggen, maar dat breekt toch los. De hormonen en zo, dat swingt en vliegt allemaal in het rond. Ik weet niet hoe het er vandaag aan toe gaat, maar er zal wel nog niet zoveel veranderd zijn zeker?

GUIDO: Was de toneelschool wat je ervan verwacht had?

Decleir : Ik moet eerlijk zeggen dat ik vrij snel een levensles heb opgepikt, namelijk dat de dingen nooit zijn wat je ervan verwacht. Je kunt maar beter geen verwachtingspatroon hebben.

GUIDO: Is dat je levensmotto? Geen verwachtingen, dus geen teleurstellingen?

Decleir : Teleurgesteld word je toch. Maar ik geef toe dat ik van die toneelopleiding meer had verwacht. Ook van die plastische opleiding trouwens. Dat het meeslepender zou zijn, dat het er grootser aan toe zou gaan. Dat kunst de wereld zou redden, en dat ik binnen de kortste keren op hetzelfde niveau zou staan als de groten der aarde. Of dat dat tenminste toch het streven zou geweest zijn, maar heel snel bots je op kleinburgerlijkheid en flauwekul . Je moet voor jezelf dat streven blijven onderhouden, want anders word je zielig, en dat wil ik niet zijn.

GUIDO: Toch moet de toneelschool je nauw aan het hart gelegen hebben, want je bent er later zelf gaan lesgeven.

Decleir : Omdat ik dacht dat ik het beter kon. Dat denk ik nog steeds, maar de situatie die de school omringt, de inrichtende machten, zijn nog vervelender, bemoeizuchtiger en ongeïnspireerder geworden dan toen ik daar les volgde. De bemoeizucht is heel groot, en de onkunde nog groter. Ik kon daar niet winnen. Dat is voor mij een grote desillusie geweest.

GUIDO: Je hebt toen wel veel met toneelstudenten te maken gehad. Volgen die vandaag de opleiding om dezelfde redenen als jij indertijd?

Decleir : Dat denk ik wel. De dromen en verwachtingen zijn nog steeds dezelfde, maar de moderne studenten gaan er misschien met een iets grote koppigheid naar op zoek.

 

(HDP)

 

Comments

ONTSPANNING

Ongebreideld bingen in de donkere dagen

Sloffen aan, onder een dekentje in de zetel duiken en bingewatchen geblazen: niets is leukers om de lange [...]

Utøya 22. juli

Er zijn dit jaar twee films gemaakt over de aanslag van Anders Breivik op het Noorse eiland Utøya, [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84