Image
07/05/2011

De studententijd van Bent Van Looy

De nieuwe cd van Das Pop ligt in de winkels en heet The Game. Het zit er dus dik in dat je Vlaanderens populairste dandy Bent Van Looy de komende maanden eerder ergens op een podium in ons land zal aantreffen dan in zijn woonplaats Parijs. En dat terwijl dit geboren podiumbeest eigenlijk nog het liefst van al striptekenaar was geworden.


"Dat ik naar de academie zou gaan, wist ik al van toen ik acht was," zegt Bent. "Ik wou tekenaar worden, en misschien ook schilder. Ik ben dan naar Sint-Lucas getrokken. Nooit over getwijfeld, toelatingsexamen gedaan, studie afgemaakt, alles erop en eraan."

 
 
GUIDO: Dat was in Gent?
Bent: Ja, maar daar woonde ik toen al. Ik ben van Antwerpen naar Gent verhuisd toen ik zestien was, helemaal alleen. Opwindend hoor, als zestienjarige onderduiken in een nieuwe stad. Gent heeft daar ook de perfecte schaal voor.
GUIDO: Dus je zat al op kot nog voor je aan je studie begon?
Bent: Jazeker. Straffer nog: toen ik op Sint-Lucas begon, had ik al een huis gehuurd. Een zeer schamel pand, maar toch. Eigenlijk was ik toen het uitgaansleven al een beetje beu. Tijdens mijn studententijd heb ik vooral braaf zitten te schilderen en was ik al met Das Pop bezig, want de beginjaren van de groep vielen ongeveer samen met mijn studie. Toen we de Rock Rally wonnen, zat ik in het laatste jaar. Maar maak je geen zorgen, mijn interesse in het nachtleven is daarna dubbel en dik teruggekomen.
GUIDO: Wat vond je van Gent als studentenstad?
Bent: Ik heb er veertien jaar gewoond, en het is me vooral opgevallen dat er in de loop der jaren steeds meer studenten zijn bijgekomen. Dat is echt zichtbaar. Maar het typische studentenleven is wel grotendeels aan mij voorbijgegaan. Dat heeft misschien te maken met de plaats waar ik ben opgegroeid. Ik kwam heel vaak bij mijn grootmoeder in Antwerpen. Die woonde in de studentenbuurt, vlak bij de universiteit. Als kind vond ik dat hele studentengedoe met dopen en dergelijke ronduit griezelig. Dat heeft me getraumatiseerd. (lacht) Sindsdien moet ik van studentenfolklore niets meer hebben. En het ergste is: op Sint-Lucas begint dat gedoe nu ook al!
GUIDO: Moest je zelf je studie bekostigen met studentenjobs?
Bent: Ik kreeg iets van dertig euro zakgeld per maand. Zo goed als niets dus. Ik was constant platzak, maar dat vond ik niet erg. Dat was ik gewoon. Ik vond dat eigenlijk wel oké, dus het was niet zo dat ik uit noodzaak elke avond op café moest gaan tappen. Eigenlijk heb ik tamelijk rare studentenjobs gedaan, als ik er zo op terugkijk. Boeken verkocht op de fiets bijvoorbeeld. (lacht) Mijn fietstassen vol boeken gepropt en dan de stad in, maar dat verkocht niet zo geweldig. Ik heb ook een zeefdrukkerijtje gehad, en ik heb nog getekend voor het Suske en Wiske Weekblad. Het was een strip over een dwerg en een reus: 'Sikke en Sam'. Dat werd redelijk goed betaald, en eigenlijk was het heel lang mijn droom geweest om striptekenaar te worden, dus dat was wel een goeie studentenjob.
GUIDO: Wat was toen je stamcafé?
Bent: De Stax op de Vlasmarkt, maar die bestaat nu niet meer. Op de beerputgeur na, is de Stax voor mij nog altijd het voorbeeld van hoe een café zou moeten zijn. Ik heb daar heel veel muziek ontdekt, en op het einde hadden we erboven ook onze studio. En daarna natuurlijk de Video op de Beestenmarkt, die eigenlijk is opgericht door Das Pop. Het voordeel was: wij hadden daar de sleutel van. Toen het café de deuren sloot, deden wij de gordijnen dicht en bleven we met een paar vrienden muziek luisteren en plannen maken tot zeven uur 's morgens. Dat werd op den duur bijna een dagelijks ritueel. Maar dat ging wel, want we moesten 's anderendaags toch pas om twee uur 's middags in de studio zijn.
GUIDO: Ondertussen woon je in Parijs. Mis je Gent niet?
Bent: Ik kom er nog vaak genoeg om het niet te hoeven missen. (HDP)

Comments

ONTSPANNING

GUIDO's studentenpanel test 'Exploding Kittens NSFW Edition'

Maï-Li, Gunther en Consuela zijn dol op gezelschapsspellen. Zij vormen GUIDO's studentenpanel en [...]

'Stranger Things'-acteur Caleb McLaughlin is dit weekend in Brussel

Op zaterdag 24 en zondag 25 september is Stranger Things-acteur Caleb McLaughlin, alias Lucas Sinclair [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO gaat met een satirische borstel door de actualiteit

2 headlines die helaas de krant niet hebben gehaald: Paniek in Werchter: leden van Red Hot Chili Peppers [...]

08/07/2022

Netflixfilm: Svart Krabba (Black Crab)

Als een voormalige reclameregisseur besluit een cinemadebuut te maken, dan kan je meestal rekenen op [...]

07/07/2022

GUIDO's studentenpanel test 'Pandemic Hot Zone'

Maï-Li, Gunther en Consuela zijn dol op gezelschapsspellen. Zij vormen GUIDO's studentenpanel en [...]

06/07/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84