Image
09/03/2012

Van bijou tot bh: Fashionista’s op de campus

 


De ene loopt in oude vodden en noemt haar stijl vintage, de andere springt als ultieme label lover van merk naar merk en een derde heeft een kleerkast die de afmetingen van een doorsnee kot overstijgt: ook op Vlaamse campussen zitten dames die liever voor de spiegel dan voor hun lief staan. GUIDO zocht en vond zes studentes die elk op een eigen manier hun liefde voor mode uiten.
 
 
 
 
ID: Evi Kelepouris uit Aalst (22) – studente modetechnologie
Fashion ID: doet aan swishing & houdt van rommelmarkten
 
De leukste winkelstad van ons land: Antwerpen. De eerste keer dat ik daar ging shoppen sleurde ik mijn broer én een plannetje mee.
De leukste winkelstad in het buitenland: Athene. Misschien ook wel omdat ik van Griekse afkomst ben.
De leukste winkel: Als ik COS passeer móet ik er gewoon binnen.
Mijn lievelingskledingstuk: Een pull van COS uit mohair en kasjmier. Dit is de perfecte pull om in te luieren in de zetel. Met een paar mooie oorbellen erbij ben ik dan weer leuk opgekleed voor een etentje met m’n vriend.Ik sleur deze pull overal mee naartoe en nog ziet hij eruit als nieuw.
Het beste make-upmerk: Ik heb vaak last van allergische reacties, dus hou ik het liefst bij Clinique en Helena Rubenstein.
Mijn favoriete parfum: J’adore van Dior. Daarvan zal je altijd een staaltje in mijn handtas vinden.
Favoriete ontwerper: Manish Arora, omdat hij zoveel kleuren gebruikt, de focus legt op vormgeving en omdat hij altijd origineel uit de hoek komt.
Duurste kledingstuk: Ik betaalde 300 euro voor een jurkje van Maleine Birger. Ik zie het meer als een investering, zo probeer ik het althans voor mezelf goed te praten.
Goedkoopste kledingstuk: Aan het einde van elk seizoen verkoopt Think Twice in Antwerpen de laatste stuks voor 1 euro. Ik kocht er mijn lievelingshemd, maar haal er ook regelmatig handtasjes, bind er dan een sjaaltje rond en gebruik die als cadeauverpakking voor een vriendin. Succes gegarandeerd.
Gemiddelde gaartijd: Om naar school te gaanben ik ongeveer 20 minuutjes bezig in de badkamer, maar als ik uitga doe ik er toch iets langer over. Eerst een douche met de badproducten van Aveda, nadien de dagcrème van Clinique en daarna volgt de make-up en de outfit. Dit proces neemt wel gemakkelijk 2 uur in beslag.
 
 
 
 “In de opleiding Modetechnologie leer ik hoe kledingstukken in de confectie terechtkomen," aldus Evi. "Het moeilijkste vak voor mij is patroontekenen. Je hebt daarvoor heel veel inzicht nodig en dat ontbreek ik soms nog wel. Afwerkingstechnieken is daarentegen echt heel leuk. Je leert er hoe alles gestikt moet worden en hoe je jezelf kan verbeteren. Ik stik echt heel graag en volg ook nog een avondcursus daarover. Het is echt superleuk om op zondagavond aan een stuk te starten en enkele uren later een afgewerkt kledingstuk te hebben.” In haar vrije tijd schuimt Evi regelmatig rommelmarkten af, zowel in Brussel en Antwerpen als in het buitenland, en organiseert zelf ook swishing-avonden met vriendinnen, waarop de dames items uitwisselen die ze zelf niet meer dragen. “Ik vind het altijd zo jammer als ik leuke stuks in mijn kleerkast heb die ik eigenlijk niet meer aantrek. Het is veel leuker om er dan een vriendin mee te zien rondlopen die er heel blij mee is. Zelf zoek ik meestal stukken die ik nooit in de winkel zal vinden. En dan vooral handtassen. Je ziet meteen in welke staat ze zijn en je hoeft ze niet eens te passen.”
 
 
 
 
ID: Iris Vanacken uit Torhout (23) – net afgestudeerd in Bijzondere Beeldende Vormgeving optie mode
Fashion ID: ontwerpt jurkjes
 
Het leukste winkelcomplex van ons land: Het shoppingcenter inWijnegem, daar vind je werkelijk alles onder één dak.
De leukste winkelstad in het buitenland: Parijs, daar vind je de grondleggers van de modetrends. Vaak is er ook oog voor detail met plooien en ‘frullekes’.Ook het feit dat de vrouwelijkheid wordt geaccentueerd, spreekt me aan. Hoge hakken, accessoires…
De leukste winkel: C&A, H&M, Appels, Bel & Bo, Moggy’s, Etant, Mexx, G-raw… Er zijn er zoveel! Ik ben wel kritisch. Ik weet wat ik wil en daar is geen discussie mogelijk.
Mijn lievelingskledingstukken: Geef mij maar bustiers en jurkjes!
Het beste make-upmerk: Door mijn allergieën gebruik ik helaas zelden make-up.
Favoriete ontwerpers: Ik vind de bruids- en avondkledij van Nicky Vankets altijd verbluffend, maar hou ook van de droomwereld van Kaat Tilley. De drapages van Valentino zijn dan weer meesterwerken op zich.
Gemiddelde gaartijd: Om tijd te sparen leg ik vaak al de avond voordien mijn outfit klaar. En dan duurt het nog gemiddeld twee uur.
Mijn kleerkast… kan nooit groot genoeg zijn. Ik droom van een eigen dressing.
 
 
Eigen werk draagt ze enkel bij uiterst speciale gelegenheden, maar Iris ontwerpt wel nu en dan jurkjes voor vriendinnen. “Ik hou van bustiers en rokken en zou me heel graag specialiseren in avondkledij. Galajurkjes, jurkjes met drapage, cocktailjurkjes, noem maar op. Eerst maak ik een eigen ontwerp, daarna vraag ik wat ze precies willen qua stof en vorm en dan stem ik mijn werk daarop af. Secuur en perfectionistisch werken is hierbij heel belangrijk. Het stuk gaat nooit de deur uit voor ikzelf én de ‘klant’ voor de volle honderd procent tevreden zijn.” Inspiratie vindt Iris zowel in de hedendaagse mode als bij werken van een aantal ontwerpers, maar ze probeert toch ook altijd een eigen touch aan het kledingstuk te geven. “De leukste ideeën komen altijd op onbewaakte momenten. Als je onder tijdsdruk staat en geforceerd op zoek gaat, lukt het niet.”
 
 
 
ID: Stéphanie Dejonghe uit Roeselare (23) – studente communicatiewetenschappen
Fashion ID: heeft een blog over beauty en mode, www.style-laboratory.net
 
De leukste winkelstad van ons land: Antwerpen, zonder twijfel. Er zijn heel wat leuke designerboetieks zoals Renaissance, SN3 of Step by Step en je vindt er ook concept stores als RA 13 en Your.
De leukste winkelstad in het buitenland: Londen. Het is een bruisende stad, met de Eurostar makkelijk bereikbaar én er is een Topshop. Mijn droombestemming om te gaan shoppen is - uiteraard - New York. Als ik er ooit kom, dan denk ik niet dat mijn bankrekening het overleeft.
Mijn favoriete winkel: Urban Outfitters. Je vindt er een breed gamma aan stuks en kan er dus de meest uiteenlopende outfits samenstellen voor een betaalbare prijs. Daarnaast kun je er ook shoppen voor leuke cadeautjes en allerlei hebbedingen, én je kan er inspiratie opdoen in de vele mode- en fotografieboeken. Naast Antwerpen is er sinds kort ook eentje in Brussel.
Mijn favoriete merk: Essentiel. En Karin Nuñez de Fleurquin wat juwelen betreft. Daarnaast ben ik helemaal wild van Sandro en Maje, twee jonge Franse merken die aan hun opmars bezig zijn in België. Het minimalisme van het Scandinavische Acne vind ik ook geweldig. Te veel om op te noemen dus.
Mijn lievelingskledingstuk: Ik heb niet echt één favoriete item, maar mocht het huis in brand staan, dan zal ik toch proberen mijn designerstuks te redden. Aangezien je daar langer voor moet sparen, hebben ze ook een grotere emotionele waarde.
Mijn favoriete ontwerper: Op dit moment Isabel Marant. Ze geeft haar eigen unieke twist aan de Franse effortless chic en dat maakt haar een van de meest gegeerde ontwerpsters van het moment. De Antwerpse Zes mogen mij ook altijd mailen.
Gemiddelde gaartijd: Op een doorsnee dag ben ik op 20 minuutjes klaar, maar als ik uitga kan ik me echt een uur bezighouden met mixen & matchen en me op te maken. Ik doe dat trouwens ook als ik nergens heen moet, gewoon omdat ik het leuk vind.
 
 
 
“In het begin leek het alsof ik enkel voor mezelf aan het schrijven was," herinnert Stéphanie zich. "Als ik die dag drie lezers had, dan was dat een ‘goeie’ dag. Zes maand later kon ik op 5000 bezoekers per maand rekenen en begonnen ook bedrijven interesse te krijgen in mijn blog, waardoor ik almaar meer persberichten en uitnodigingen voor productlanceringen en winkelopeningen ontving. Sindsdien leid ik een hectisch maar toch ook ietwat glamoureus leven en bereik ik een publiek dat bijna driedubbel zo groot is.” Stéphanie concentreert zich vooral op mode en beauty voor jonge vrouwen en post vier à vijf artikels per week. “Bloggen is niet alleen tijdrovend, de kosten lopen ook op. Je moet je hosting service & domeinnaam betalen, vervoerskosten naar events, verzendkosten voor giveaways en je hebt een degelijke laptop en camera nodig. Sinds kort verdien ik wel wat geld met mijn blog aan de hand van gesponsorde posts of advertorials, maar de opbrengst wordt opnieuw in de blog geïnvesteerd.” Een blog bijhouden brengt natuurlijk ook heel wat voordelen met zich mee. “Ik krijg regelmatig beautyproducten opgestuurd van bedrijven en pr-bureaus, zodat ik het product eerst kan testen voor ik erover schrijf. Nadien hou ik het voor mezelf of geef ik het weg aan vrienden, familie of lezers. Ook na events krijg ik vaak een kleine attentie mee naar huis. Af en toe krijg ik ook kledij, maar dan moet je natuurlijk geluk hebben dat het bij jou past. Deze cadeautjes hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde doel, de blogger overhalen om over het merk te schrijven. Maar bij mij geldt: vind ik het niet leuk, dan komt het ook niet online.”
 
 
 
 
ID: Dana Deliever uit Heusden-Zolder (22) – studente verkeerskunde
Fashion ID: model
 
De leukste winkelstad van ons land: Ik hou van Hasselt. Niet alleen omdat het dichtbij is, maar ook omdat het een heel gezellige stad is en je er alle winkels dichtbij hebt.
De leukste winkelstad in het buitenland: Barcelona, want je kan er niet alleen shoppen, er is ook zon, zee, strand en cultuur! Daarnaast zijn zeker ook Rotterdam en Maastricht interessant.
De leukste winkel: Meestal ga ik naar de H&M, The Sting of New Look, en tussendoor nog een gezellig terrasje doen. Ik draag graag mooie kledij, maar dat hoeft daarom niet veel te kosten. Aan schmink en make-up geef ik wel wat meer uit. Ik wil mijn huid goed verzorgen.
Mijn lievelingskledingstukken: In de winter zijn dat mijn leuke ribbelbroeken met een laarsje eronder. In de zomer draag ik vooral jurkjes, en bikini’s natuurlijk.
Gemiddelde gaartijd: Als ik naar school moet, dan was ik mij, eet ik en maak ik mijn boekentas op dertig minuten. Als ik uitga, kan ik er wel iets langer over doen, zeker als ik nog een outfit moet zoeken in mijn overvolle kleerkast.
 
 
Enkele jaren geleden schreef een vriendin Dana in voor het televisieprogramma Benelux Next Topmodel. “Ik eindigde bij de twintig laatste en mocht zo proeven van het modellenleven. Sindsdien werk ik aan een eigen portfolio en kwam ik al aan de bak als catwalkmodel, fotomodel, showmodel (een levend pasmodel in winkels - SVR) en kappersmodel. Het is belangrijk je sterke en minder sterke punten te kennen om zo die sterke helemaal tot hun recht te laten komen en de mindere wat te verdoezelen.” Het moeilijkste aan model zijn vindt Dana het poseren zelf. Vooral steeds vernieuwende poses aannemen is een uitdaging, maar daarvoor vindt ze gelukkig veel inspiratie in tijdschriften. Of ze voortdurend op dieet staat? “Ik heb het geluk dat ik mag eten wat ik wil zonder te verzwaren. Geef mij dus maar elke week een pak friet met een serieuze ‘kwatch’ mayonaise. (lacht) In de fashionwereld zijn contacten heel belangrijk. Eens je die hebt, gaat de bal aan het rollen. Ik heb nu al een netwerk uitgebouwd en ben ook als model ingeschreven bij Network-Models in Antwerpen. Natuurlijk is het leuk als ik er iets mee kan bereiken. Hoe dan ook, ik hou mijn beide voeten op de grond - weliswaar met hakken aan.
 
 
 
ID: Jasmine Schaerlaekens uit Retie (23) – studente lerarenopleiding
Fashion ID: ontwerpt juwelen
 
De leukste winkelstad van ons land: Het grootste deel van mijn kleding komt uit Antwerpen.
De leukste winkelstad in het buitenland: De sfeer die in Parijs hangt is heerlijk, Londen trekt je mee in een versnelling hoger, Valencia charmeert met haar kleine straatjes en Amsterdam is verrassend gezellig. Een lievelingsstad heb ik dus niet.
Mijn lievelingsmerken: Comptoir des Cotonniers en Rue Blanche (kledij), Mellow Yellow (schoenen)
Mijn favoriete winkels: De nieuwe ecologische shop Trashilicious, conceptstore Ra 13…
Make-up: De laatste jaren experimenteer ik meer en meer met schmink. In de week blijft het bij eyeliner en mascara, maar in het weekend durf ik mijn lippen wel knalrood te kleuren en wat glitter aan te brengen aan mijn ogen.
Favoriete ontwerper of label: Comme Des Garçons, Anne Zellien, Kumvana Gomani, Mr. Henry…
Shoppingbudget: Ik kan wel wat geld aan kledij en schoenen spenderen, want ik geniet echt van stukken die jaren meegaan en ondertussen karakter kweken.
Gemiddelde gaartijd: Mijn krullend haar is in een paar seconden in een dotje gedraaid en hoewel kledij wel eens door de kamer kan vliegen, vind ik toch meestal snel een outfit. Als ik uitga trek ik wel opvallend mooiere stukken aan en dan zijn schoenen met een stevige hak niet weg te denken. Zo voel ik me op en top vrouw.
 
“Ik kon al van kleins af aan uren bezig zijn met het maken van juwelen met pareltjes en zocht ook toen al voortdurend naar nieuwe combinaties en technieken.” Jasmine beschouwde het altijd als een hobby, maar toen ze op haar achttiende een studiekeuze moest maken, besloot ze zich toch in te schrijven voor lessen juweelontwerp en goudsmeden, met de bedoeling later van haar passie haar beroep te maken. “Mijn eerste juweel van edelmetaal was een zilveren ketting met grote schakels. Ik doe ze nu nog aan bij speciale gelegenheden. Ze is niet foutloos hoor, maar dat maakt het juist net iets specialer. Al bij de eerste solderingen voelde ik dat ik de juiste richting had gekozen.” Ondertussen beginnen meer en meer mensen Jasmine aan te spreken, wat haar de drive geeft om verder te gaan. “Voor kleine stukken heb ik soms maar een uurtje werk, maar voor grote stukken kan het wel tot een week duren voor het juweel totaal afgewerkt is. Ik maak ondertussen ook juwelen voor kennissen en daarbij kijk ik wel altijd naar de persoonlijkheid. Zo komen er al meteen ideeën op.” Van zodra de examens voor haar lerarenopleiding achter de rug zijn, schrijft Jasmine zich in als zelfstandige in bijberoep.
 
 
 
ID: Charlotte Leblon uit Asse (23) – studente orthopedagogie
Fashion ID: geeft kledingstukken een nieuw leven
 
De leukste winkelstad van ons land: In Brussel hou ik van vintagewinkels als Think Twice of grote ketens als H&M en Zara. In Antwerpen verkies ik dan weer New Yorker of Forever 21. Zoveel kledij in eenzelfde winkel is niet bepaald goed voor mijn gezondheid.
De leukste winkelstad in het buitenland: Parijs is geweldig om te shoppen! Vorig jaar wandelde ik zelfs acht keer de Champs Elysées door op een dag tijd. De duurdere winkels zoals Louis Vuitton en Chanel moet ik helaas overslaan, maar ik heb toch wel wat mooie aankopen kunnen doen. Ik droom er ook wel van eens naar New York te gaan en daar te shoppen tot ik letterlijk geen dollar meer op zak heb, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.
Mijn lievelingskledingstuk: Een trui van Viktor & Rolf uit de collectie die ze ontwierpen voor H&M. Hij is echt lekker warm en past op zowat alles. De knoopjes achteraan en de grote strik zijn echt superleuk, maar vooral het hartje vind ik geweldig. Daarin staat “My heart beats for you” gestikt.
Het beste make-upmerk: Bij een speciale gelegenheid haal ik wel mijn oogpotlood, oogschaduw en lipgloss uit de kast, maar ik ben niet echt een 'schminkpop'. Ik hou het liever bij een beetje concealer en wat mascara.
Favoriete ontwerper: Zonder twijfel Karl Lagerfeld. Super hoe hij de eenvoud waar Chanel voor bekend staat kan behouden en toch telkens vernieuwende dingen kan toevoegen.
Gemiddelde gaartijd: Laat ons zeggen dat ik dagelijks ongeveer 30 minuten nodig heb in de badkamer. Dat is vooral te wijten aan mijn onhandelbare haren, die met de stijltang bewerkt moeten worden. Anders zie ik eruit als Marge Simpson. Als ik uitga, kan ik wel makkelijk een uur voor de spiegel staan. Ik leg wel verschillende outfits klaar, maar moet die dan allemaal uittesten met aangepast schoeisel.
Mijn kleerkast… neemt een volledige muur in beslag. Het zijn vier aparte kasten die naast elkaar staan. Daarnaast heb ik nog twee rekken, eentje voor mijn handtassen en eentje voor mijn schoenen.
 
 
 
Charlotte vindt kleding een manier om zich uit te drukken. "Het lijkt een cliché, maar ik trek echt wel kledij aan die bij mijn humeur past. Het is als een verlengdraad die vertelt wie je bent, wat je in je mars hebt en zelfs hoe je je voelt.” Een passie voor ‘mode’ heeft ze niet, aangezien ze de trends totaal niet volgt, maar liefde voor kledij heeft ze wel. “Ik ga steeds op zoek naar kledingstukken die leuk zijn, maar er niet echt draagbaar uitzien door een slechte pasvorm en slijtage bijvoorbeeld. Ik bestudeer dat stuk grondig en noteer hoe ik het zou kunnen ‘customizen’. Inspiratie haal ik uit tijdschriften als Vogue en Cosmopolitan, films als Grease en Black Swan en bij artiesten als Lady Gaga, Freddie Mercury, Axl Rose, Amy Winehouse, James Morrison enzovoort. De volgende stappen zijn een kleine schets maken van mijn uiteindelijke idee - ik ben geen grote tekenaar dus dat blijft heel basic – nadien materiaal zoeken waarmee ik het ontwerp het best kan uitvoeren en ten slotte ga ik aan de slag met mijn naaimachine, textielschaar, textiellijm of een bus graffiti. Ik word wel eens raar bekeken en hoor ook af en toe ‘amai, wat heb jij nu aan’, maar dat doet me niets.” Charlotte is vooral trots op een jurk die ze Laura’s Dress doopte. “Ik kreeg de jurk van een meisje uit mijn klas en die leek echt op een vormloze vuilniszak. Om er wat meer leven in te brengen, heb ik stukken kant aangebracht net onder de borst, zodat er een A-lijn werd gevormd. De rug heb ik tot helemaal achteraan uitgesneden en op diezelfde plaats heb ik een strook zwarte kant aangebracht.”
 
(SVR)

Comments

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84