Image
11/11/2013

Studeren in het groen: Heverlee (bij Leuven)


De steden van ons land worden overspoeld door studenten, en dat is een van de redenen waarom het er dag en nacht leeft en bruist. Maar niet alle studenten wonen, studeren en spelen in het hart van een studentenstad. Nogal wat grote campussen bevinden zich buiten de stadskern. GUIDO trok op verkenning naar deze groene randcampussen en ging er de sfeer opsnuiven. We beginnen in Heverlee, bij Leuven.

We springen straks op bus 2 richting de moderne campus, maar eerst gaan we even terug naar het verleden. In het groene Heverlee, op een drietal kilometer van het stadscentrum van Leuven, bouwden in de 14de eeuw de Heren van Heverlee een burcht aan de Dijle. In 1446 zagen ze zich echter genoodzaakt het domein te verkopen aan de Picardische familie van Croÿ, die de oorspronkelijke burcht geleidelijk verving door wat het huidige renaissancekasteel zou worden. Het geslacht van Croÿ stierf uit in het begin van de 17de eeuw, en het kasteel kwam via een huwelijk in de handen van de Duitse hertogen van Arenberg, wat het kasteel z'n definitieve naam gaf: het Kasteel van Arenberg. De familie van Arenberg bleef het kasteel bewonen tot aan de Eerste Wereldoorlog, toen het om begrijpelijke redenen nogal gevoelig lag dat vlak buiten de Leuvense Naamsepoort een Duitse adellijke familie kasteelheer speelde. Op dat moment had de laatste hertog van Arenberg, die sterk geïnteresseerd was in wetenschap, al goede contacten met de universiteit. Hij dacht er toen al aan het kasteeldomein cadeau te doen aan de KU Leuven. De hertog deed de schenking effectief in 1916, maar door de oorlog, de Duitse nationaliteit van de familie en een naoorlogs staatsbeslag in 1919, kreeg de universiteit pas in 1921 het kasteel en het 29 hectare grote park in handen.

Campus rond het kasteel

Vandaag is het Kasteel van Arenberg het hart van de uitgestrekte universiteitscampus van Heverlee, waar verschillende faculteiten uit de exacte wetenschappen zijn gevestigd. Het kasteel zelf herbergt onder meer het decanaat van de ingenieurswetenschappen, dus je kan er gerust eens binnenlopen.

In de loop der jaren heeft de KU Leuven de 29 hectaren van het kasteelpark aardig volgebouwd. Het is er echter nog altijd groen. De campus in Heverlee is zo uitgestrekt dat ze werd opgedeeld in vier subcampussen: Arenberg I (waar ook het kasteel zich bevindt), Arenberg II, Arenberg III en Arenberg IV, genummerd in wijzerzin. De campussen II en III zijn gescheiden van I en IV door de drukke Celestijnenlaan; de campussen III en IV liggen dan weer naast elkaar aan een andere oever van de Dijle dan I en II.

Eén ding hebben het stadscentrum van Leuven en de campus in Heverlee met elkaar gemeen: je moet er stevig uit je doppen kijken of je wordt overhoop gereden door fietsende studenten. En die weten blijkbaar allemaal precies waar ze naartoe vlammen. Geen sinecure, want als je voor het eerst op de campus komt, is het niet makkelijk om er je weg te vinden. Door de vele bomen (het is nu eenmaal een kasteelpark) is het moeilijk een overzicht te krijgen, en de bewegwijzering, als die er al is, is stokoud en versleten. Het is dan ook niet voor niets dat je in het begin van het academiejaar geregeld groepjes schachten aantreft die op de campus worden rondgeleid door anciens van diverse studentenkringen. Maar goed, we doen een poging tot oriëntatie.

Vier campussen in één

Arenberg I is het oudste deel van de campus. Naast het kasteel zelf, de fraaie inrijdreef ernaartoe (die begint aan het Kantineplein met z'n chique terrassen) en de fameus vervallen watermolen ernaast, vind je op Arenberg I tussen de bomen ook nog een prachtig industrieel gebouw met hoge loftramen en een indrukwekkende getrapte baksteengevel: de faculteit van de bio-ingenieurs. Er vlak naast staat een van die grappige Heverlee-restanten die je op geen enkele andere campus vindt: zowaar een boshut met strooien dakje! Verder is er ook nog de wetenschapsfaculteit (in het allesbehalve gele 'Geel Huis'), een kapel, het departement elektrotechniek (ESAT, daar wordt momenteel flink gebouwd) en de faculteit bouwkunde met een antiek onderdeel van een Luikse staalhoogoven ervoor. Wandel er eens rond, het is veruit de aantrekkelijkste campus van Heverlee.

Arenberg II, aan de andere kant van de Celestijnenlaan, is een stuk moderner en voor het grootste deel niet zo bijster interessant om als buitenstaander in rond te dwalen. Het voormalige Celestijnenklooster, dat dateert uit de tijd toen de familie van Croÿ het kasteel bouwde, vormt een uitzondering. Zeker de moeite waard, en je kan gewoon naar binnen, want het klooster herbergt vandaag de campusbibliotheek. Verder vind je op Arenberg II de vestiging van de mechanicastudenten (herkenbaar aan het monument met de enorme tandwielen dat ervoor staat) en gebouwen als het rekencentrum, het centraal magazijn en de labo's van de chemische ingenieurs.

Tussen de campussen Arenberg II en III ligt naast de Dijle een uitgestrekte weide, dus als de universiteit ooit nog wil uitbreiden met een vijfde campus in Heverlee, dan zal het hier moeten gebeuren. Voorlopig liggen campus II en III echter nog netjes gescheiden door een lap groen waarop je moeiteloos een rockfestival zou kunnen organiseren. Fysica, chemie, wiskunde, biomechanica, dat zijn de schrandere studenten die je aantreft op Arenberg III, eveneens een campus met weinig aantrekkelijke moderne gebouwen langs een wirwar van lanen. Hier vind je ook een aantal middelgrote tot grote auditoriums, verbeeldingrijk gedoopt met letters uit het alfabet.

En waar zitten al die studenten op kot? In Leuven zelf? Sommigen wel ('t is maar een kwartier fietsen), maar als je ter hoogte van de ingang van Arenberg III opnieuw de Celestijnenlaan oversteekt en het bos in wandelt, zal je merken dat de universiteit onder andere op Arenberg IV een heleboel studentenhuisvesting heeft voorzien. Het fraaist gelegen is het Sint-Janshuis, een mooie witte villa onder de bomen met 16 kamers, waarvan de helft wordt voorbehouden aan buitenlandse studenten. Maar ook de Studentenwijk, voorbij het studentenrestaurant Alma 3 (an Alma with a view), is niet onaardig. De residenties hebben de namen van bergen gekregen en je bereikt ze langs schilderachtige bruggetjes over de Voer, een lokale beek vol eendjes. Snoodaards moeten trouwens niet denken hier onschuldige studentes te kunnen komen aanranden, want op regelmatige afstanden staan SOS-palen, en er is camerabewaking.

Verder naar de Dijle op, achter het verbrokkelende groenauditorium, komt het sportieve karakter van Arenberg IV naar boven. Ruime sportterreinen voor alle disciplines liggen er naast elkaar, er is een sporthal en uiteraard ook de grote atletiekpiste die elk jaar wordt gebruikt voor de bekende 24-Urenloop. Als je van hier terug wil naar het Kasteel, staat je een mooie wandeling van bijna een kilometer langs de Dijle te wachten alvorens je terug de rivier kan oversteken. Maar je kan ook rond de atletiekpiste wandelen tot bij het overbekende Sportkot van de studenten lichamelijke opvoeding, en dat ligt vlak aan de ring rond Leuven zelf. En in Leuven, daar lonken de studentencafés!

Hoe raak je in Heverlee?

- Aan het station of in het centrum van Leuven neem je bus 2 van De Lijn, die je tot op de campus zelf brengt.

- Heverlee heeft ook een treinstation, op 10 minuten wandelen van de campus.

5 highlights in Heverlee

1) Bezoek het fraaie Kasteel van Arenberg, een renaissancekasteel uit de 16de eeuw en tevens het hart van de wetenschapscampus in Heverlee.

2) Sta eens stil bij de afgedankte voorbeelden van archeologische archeologie die monumentgewijs voor de ingang van verschillende faculteiten zijn geplaatst.

3) Kom lopen én feesten op de 24-Urenloop, het grootste sportieve studentenevenement van Leuven, elk jaar eind oktober.

4) Smul van een lekkere dagschotel in Alma 3, het enige Leuvense studentenrestaurant dat volop in het groen ligt, mét weids uitzicht van op de eerste verdieping.

5) Kom een eindje joggen of fietsen in het kasteelpark, door de lommerrijke lanen, op de Finse piste of langs de kabbelende Dijle.


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84