Image
07/11/2014

Kotstudenten, let op je energieverbruik!


Ben jij de meest ecologische thuis of op kot? Cijfers van onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal tonen aan van niet. Studenten zouden op hun kamers veel meer energie verbruiken dan ze effectief nodig hebben. Per jaar komt dat ongeveer op 270 euro aan gas en water per student. Woordvoerster Marlon Mintjes van Milieu Centraal legt je uit hoe dat komt: “Studenten worden niet gestimuleerd om energiezuiniger te leven. Ze betalen bijvoorbeeld vaak een all-in-huurprijs, waardoor ze de bijkomende kosten van die extra lange douchebeurt niet zien”. Wat zowel nadelig is voor het milieu als voor de portefeuille. Wat kan je dus doen om je steentje bij te dragen aan het milieu? We sommen hier enkele handige energietips voor je op:
 
 1. Kook zo veel mogelijk samen. Hoe meer het fornuis individueel aangestoken wordt, hoe meer je in totaal verbruikt. Die extra berg afwas vermijden zal er bovendien voor zorgen dat er minder water door de kraan vloeit, van een win-winsituatie gesproken!
   
 2. Neem kortere douches. En dan hebben we het over een tijdspanne van minder dan 5 minuten, langdouchers!
   
 3. Schakel elektrische toestellen uit. Vooral als je je apparaat voor een lange periode onder het stof laat staan. Dat is beter dan ze continu te laten sluimeren.
   
 4. Doof je lichten & plaats je bureau voor je raam. Zo kan je van zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht kan genieten tijdens het studeren.
   
 5. Draai de chauffage een tikkeltje lager. Of misschien kan je hem uitdraaien en een extra pull aandoen? Dat is nóg voordeliger voor het milieu.
   
 6. Doe zeker en vast je raam dicht wanneer je chauffage openstaat. Anders laat je de warmte in huis ontsnappen en dat is pure verspilling!
   
 7. En laten we de lieve kotbaas niet vergeten: Investeer alsjeblieft in je verouderde woning. Kiertjes die lucht doorlaten en een gebrekkige isolatie zorgen ervoor dat lucht gemakkelijk van binnen naar buiten kan en omgekeerd. Hierdoor moet op zijn beurt harder gestookt en zijn we terug bij af. Aanpakken dus!
 
(LVD)

Bronnen: www.metronieuws.nl, www.vub.ac.be, www.milieubewust.net

 

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIALPoll

Zit jij in de juiste studierichting?

 Absoluut
 Ik hoop het
 Ik vrees er een beetje voor
 Sowieso niet

Job in the picture

3 originele manieren om Amerika te ontdekken met het ESTA

Droom jij al langer van een bezoek aan de Verenigde Staten, maar brengen de bijhorende administratieve [...]

26/05/2021

Op vakantie met alpaca’s

Moet je er even tussenuit en hou je van dieren? In het Nederlandse Drenthe kan je op vakantie tussen [...]

24/05/2021

Een pak spieren in geen tijd

Wou je deze zomer indruk maken met je geweldige summer-body, maar is er toch iets mis gegaan tijdens [...]

23/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84