Kruiden: Welke? Wanneer? Hoe? Waarbij?
        
        Koken zonder kruiden is als een café zonder bier. En wat is er nu leuker dan die verse kruiden uit je eigen tuintje te halen? 
 
 
  
   | Tuinkruid | 
   Nodig? | 
   Bij welk gerecht? | 
  
  
   | Bieslook | 
   
   
    | 
   
   
    | 
  
  
   | Basilicum | 
   
   
    - Beschutte zonnige plek
 
    - Warmte
 
    - Meststoffen
 
    
    | 
   
   
    - Tomatensaus
 
    - Pesto
 
    - Tomaten en mozzarella
 
    
    | 
  
  
   | Munt | 
   
   
    - Zon of beetje schaduw
 
    - Meststoffen
 
    - Voldoende water
 
    
    | 
   
   
    - Cocktails zoals mojito
 
    - Thee
 
    - Desserts
 
    - Salades  
 
    
    | 
  
  
   | Peterselie | 
   
   
    - Volle zon of beetje schaduw
 
    - Dagelijks water
 
    - Meststoffen
 
    
    | 
   
   
    - Sauzen
 
    - Soepen
 
    - Rauwkost
 
    - Bereide groenten
 
    - Aardappelbereidingen
 
    - Vis
 
    - Vlees
 
    - Omelet
 
    
    | 
  
  
   | Rozemarijn | 
   
   
    - Goed waterdoorlatende grond
 
    
    | 
   
   
    - Aardappelen in de oven
 
    - Vlees
 
    
    | 
  
  
   | Salie | 
   
   
    - Zon
 
    - Meststoffen
 
    - Goed waterdoorlatende grond
 
    
    | 
   
   
    - Stoofschotels
 
    - Sauzen
 
    - Soepen
 
    
    | 
  
  
   | Tijm | 
   
   
    - Zon
 
    - Goed waterdoorlatende grond
 
    
    | 
   
   
    | 
  
  
   | Koriander | 
   
   
    - Beetje zon
 
    - Voldoende water
 
    
    | 
   
   
    | 
  
  
   | Dragon | 
   
   
    - Beschutte zonnige plek
 
    - Meststoffen
 
    - Goed waterdoorlatende grond
 
    
    | 
   
   
    - Bearnaisesaus
 
    - Dragonsaus
 
    - Tartaar
 
    
    | 
  
 
 
               
 
 
 
 
 
Basilicum kweken
Wanneer: zaaien in april
Hoe: Zaai de zaadjes in een kweekbak ongeveer 2-3 cm diep in goeie zaaigrond. Als de zaadjes kleine plantjes zijn geworden, kan je ze verpotten in aparte potjes of in de tuin.
Tips:
 - De ideale kiemtemperatuur voor basilicumzaadjes is kamertemperatuur (18-20 graden).
 
 - Pas op voor nachtvorst, want basilicumblaadjes vriezen snel kapot.
 
 
Peterselie kweken
Wanneer: zaaien tussen maart en augustus
Hoe: Plant de zaadjes 20 cm uit elkaar. Bedek ze met aarde zodat ze een halve tot 1 cm diep liggen. Geef ze voldoende water en voeding.
Tips:
 - De peterseliezaadjes ontkiemen langzaam, dus hou de grond vochtig.
 
 - Na ongeveer 6 tot 8 weken kan je de peterselie oogsten.
 
Munt kweken
Wanneer: zaaien tussen maart en augustus
Hoe: Plant de zaadjes 30 cm uit elkaar en een halve tot 1 cm diep. Geef ze flink wat water en voldoende voeding.
Tips:
 - Verse munt kan je oogsten van mei tot oktober.
 
 - Om al te sterke verspreiding tegen te gaan, plant je ze het best met bijvoorbeeld een emmer zonder bodem in de grond.
 
Bieslook kweken
Wanneer: zaaien eind mei
Hoe: Plant de zaadjes 20 cm uit elkaar en ongeveer een centimeter diep. In het kiemstadium is het belangrijk de grond goed vochtig te houden.
Tips:
 - Om al vroeger van bieslook te genieten, kan je de zaadjes ook al eerder in een kweekbak laten kiemen om ze midden mei in volle grond te plaatsen.
 
 - Ziet je bieslookplant er wat treurig uit? Knip alle stelen af tot 3 cm boven de grond en laat de bieslookstelen zo vernieuwen.
 
Rozemarijn kweken
Wanneer: in het voorjaar
Hoe: Zaai in een pot, dun de zaailingen uit tot 10-15 cm en plant ze aan het begin van de zomer in volle grond.
Tips:
 - Het zaad heeft een temperatuur van minimaal 21°C nodig om te kunnen kiemen.
 
 - Rozemarijn heeft geen extra voedingsstoffen nodig.