Image
07/05/2015

Pascale Naessens, prinses van de pure keuken


“Gezond eten hoeft helemaal niet saai te zijn.” Met dat motto in het achterhoofd, heel wat ervaring in de vingers en een ondernemerskriebel in de buik serveert Pascale Naessens ons zowel op televisie als in haar succesvolle kookboeken recepten die niet alleen heel toegankelijk en supergezond zijn, maar bovenal ook echt lekker. Inderdaad, ook wij zijn in de pan, euh ban van de pure keuken.

GUIDO: Vanwaar die passie voor gezond eten? Zit jouw modellencarrière daar voor iets tussen? 
Pascale: ’t Was in elk geval toen dat ik voor het eerst in mijn leven te horen kreeg dat ik moest afvallen. Ik merkte dat ik na verschillende diëten telkens opnieuw bijkwam. Ik heb toen echt wel geworsteld met mijn eetgewoonten en het alomgekende jojo-effect. Vanuit dat ongenoegen ben ik gaan zoeken naar een gezondere manier van eten. Ik heb ook tal van wetenschappelijke artikels doorgenomen om te ontdekken wat voeding doet met een mens, wat het doet met je hersenen. Daarna heb ik nog tal van cursussen gevolgd: rond de macrobiotische keuken, werken met zeewier, consulente in gezonde leefgewoontes… Ik heb me ook bijgeschoold in toprestaurants. Eigenlijk kan je stellen dat ik me verdiepte in alle keukens en daaruit heb ik mijn eigen stijl gedestilleerd. Ik heb zelfs het diploma van restaurateur gehaald.
GUIDO: Aha. Hebben we een primeur?
Pascale: Ik speelde enkele jaren geleden wel met het idee om zelf een restaurant op te starten, maar heb dat dan toch laten varen. Het is onwaarschijnlijk hard werken. (lacht) Laat mij maar boeken schrijven. Weet je, toen ik de culinaire markt verkende, zeiden mensen mij: “De markt is verzadigd, ’t zal moeilijk worden om je plaats te veroveren”, maar eigenlijk is de hype rond voeding alleen maar groter geworden. Zeker rond gezonde voeding. Ik word ook regelmatig gevraagd om lezingen te geven, om mijn mening en kennis te delen. Dat doe ik met veel plezier.
GUIDO: Onze eetcultuur veranderen, one day at a time. Zo ben je ook in het Leuvense studentenrestaurant langsgeweest, nietwaar?
Pascale: Wat ik daar heb gezien, vind ik niet oké. Als restaurant van een universiteit heb je toch een voorbeeldfunctie? Na mijn reactie op de dagschotel doken hier en daar reacties op van: ‘"Er is toch niets mis met grootmoeders keuken?" Maar de dagschotel had niets te maken met grootmoeders keuken. Twee gigantische bergen aardappelpuree, duidelijk gemaakt van vlokken; een platte hamburger die er bij iedereen exact hetzelfde uitzag, overduidelijk industrieel dus; dan nog erwtjes uit blik en ketchup die immens suikerig smaakte. Oma serveerde échte patatten en écht vlees, groentjes uit de tuin en een saus op basis van échte tomaten. We moeten onze kracht putten uit de natuurlijke voeding, niet uit die geknutselde fabriekstroep waar waardevolle voedingsstoffen worden uitgehaald en kunstmatige worden toegevoegd.
GUIDO: Akkoord, maar die voorverpakte troep is wel veel goedkoper. En makkelijker.
Pascale: Da’s waar. En die blijven nog een maand goed ook. Als we jong zijn, denken we allemaal dat we onsterfelijk zijn: nachten doorsteken, drinken, eten wat je maar wil, maar op het einde betaal je wel de rekening. Je hebt maar één lichaam en daarmee moet je je hele leven verder. Die studenten in de Alma waren allemaal heel vrolijk aan het smullen. Ik vond het zo jammer, ik zag al die mooie, slanke meisjes met een berg frieten voor hun neus. Als ze zo verder doen, kan je ze binnen een paar jaar rollen. Gelukkig is er nu een nieuwe tendens waarbij jongeren meer en meer bewust bezig zijn met wat ze naar binnen spelen. Je schotelt ze niet meer zomaar eender wat voor, en dat werkt aanstekelijk. Ze praten erover, starten met blogs rond gezonde voeding, pinnen gezonde recepten…
GUIDO: Los van groenten en fruit, wat moet elke student vanaf nu aan zijn boodschappenlijstje toevoegen?
Pascale: (denkt even na) Noten. Koop verschillende soorten, steek ze in een pot en schud er eens mee. Heerlijk als tussendoortje. En ook gedroogd en vers fruit. Dat is niet alleen superlekker, maar levert ook heel wat stoffen aan om je energiek en gezond te houden. Daarnaast ben ik ook een grote fan van groene thee. Je kan het heel makkelijk lang bewaren, en ’t is een van de meest gezonde drankjes die er zijn.  
GUIDO: Bon, ik heb er honger van gekregen. Wat schotel je onze lezers vandaag voor?

Appel met mozzarella in de oven (recept uit Puur Eten 1)
  • Weinig werk
Nodig: 2 grote appels, 10 grote plakken mozzarella, 2x een handvol noten, olijfolie, balsamico-azijn, peper

Bereiding:
  • Snijd het onderste stukje van de appelen af zodat ze mooi rechtop staan. Verwijder het klokhuis met een appelboor, en snijd de appels in plakken van 1 cm dik. Smeer die schijven in met een beetje olijfolie.
  • Leg tussen de schijfjes telkens een plakje mozzarella en kruid met zwarte peper.
  • Reconstrueer de appel en stop er een satéstokje in.
  • Plaats in een ovenschaal, giet er wat olijfolie en balsamico-azijn over en zet de schaal een halfuur in een hete oven op 180 graden.
  • Strooi er de laatste 10 minuten de walnoten bij, zodat ze heerlijk krokant en vol van smaak worden.
Tip!
Grote, dunne plakken mozzarella kun je zo kopen in de supermarkt. Je kunt ook de typische mozzarellabolletjes in dunne plakken snijden, maar dat is meer prutswerk.
Tip!
Als een appel niet mooi rechtop staat in de oven, gebeurt het weleens dat hij een beetje schuin zakt. Dat vormt geen probleem: wanneer je de schaal uit de oven haalt, verwijder je het stokje, duw je de appel weer in de juiste vorm en steek je de prikker er opnieuw in.

Soepje met garnalen (recept uit Puur Eten 1)
  • Klaar binnen de 10 minuten
Nodig: 200 g bruine champignons, 100 g gepelde grijze garnalen, 4 lente-uitjes, 3 eetlepels sojasaus

Bereiding:
  • Snijd het onderste, harde gedeelte van de champignonstelen af. De grote champignons snijd je in kwarten, de kleine laat je in hun geheel. Stoof ze in flink wat olijfolie. Kruid alleen met peper.
  • Hak intussen de lente-uitjes fijn.
  • Zodra de champignons gaar zijn, voeg je water toe, tot ze net onderstaan, en de sojasaus.
  • Laat nog even goed doorkoken. Haal de pot van het vuur, voeg er de lente-uitjes en de garnalen aan toe (zie tip).
     
Tip!
Wil je dit soepje nog specialer maken, dan kun je er ook koriander, een beetje knoflook, een beetje kurkuma en een vleugje limoensap aan toevoegen. Dan wordt het meteen een exquis voorgerechtje.
Tip!
Wanneer je grijze garnalen laat meekoken, worden ze taai. Voeg ze daarom het best pas toe als de pot van het vuur staat. 

(SVR)
  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Voor minder dan 500 euro vind je geen kot meer in Gent

Om de twee jaar houdt de stad Gent een enquête over studentenhuisvesting. Daaruit blijkt dat je voor [...]

27/02/2025

Sterren en planeten van dichtbij in Antwerpen

Heb je een stille voorliefde voor sterrenkunde, maar heeft je studie er niks mee te maken? Vanaf 19 september [...]

23/02/2025

TEDXUHasselt: Shifting Perspectives

Over eender welk onderwerp valt er inmiddels wel een TED Talk te vinden. Wil je meer zelfvertrouwen? [...]

21/02/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84