Image
01/06/2015

Nick, de Leuvense studentenflik

Leuvense studenten hebben hun eigen flik, die hen met raad en daad bijstaat bij het organiseren van de wildste feestjes. Nick vanden Bussche kroop in de huid van de Leuvense studentenflik, maar hoe succesvol is die figuur nu eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden, onderwierp GUIDO de agent aan een kruisverhoor en gingen we mee patrouilleren in de studentenstad. 

 

"Ik beboet overtredingen veel minder vaak dan mijn collega’s."


GUIDO: Hoe is Nick de studentenflik geboren?
Nick:
Tien jaar geleden wou een wijkagente dichter bij de studenten komen, door bijvoorbeeld de wegcode voor internationale studenten te vertalen naar het Engels. Maar ze nam die taken boven op haar gewone job, dus kon ze die functie niet ten volle uitvoeren. Daardoor stelde Politie Leuven na twee jaar een nieuwe studentenflik aan, die zich wel fulltime kon inspannen voor studenten. Hij onderhield relaties met hogescholen, universiteiten en studentenverenigingen, zodat hij met hen gemakkelijk kon samenwerken. Nadat die man werd gepromoveerd tot hoofdinspecteur, werd ik de nieuwe studentenflik. Ik kon verder genieten van die netwerken, dus ik spitste mij toe op de individuele student, die geen fuiven organiseert met een presidium. Via een Facebookprofiel vond de gewone student ook de weg naar mij.
GUIDO: Een agent met een eigen Facebookpagina. Is Nick de studentenflik een ludieke versie van de politie?
Nick:
Dat zou ik niet zeggen. Weet je, het contact tussen studenten en politie is altijd al een liefde-haatrelatie geweest, met de nadruk op haat. Die Facebookpagina zorgt voor naambekendheid waardoor studenten mij ondertussen herkennen. Als een andere agent hen iets vraagt, gaan ze er vaak tegenin. "Waarom moet dat?" vragen ze dan. Ik mag hen de zotste dingen vragen, zo reageren ze niet tegen mij. Er is doorheen de jaren een vorm van wederzijds respect ontstaan: ik neem hen serieus en studenten nemen mij serieus. Maar ik hoor nog altijd bij de politie, dus wat niet mag, zal niet gebeuren.
GUIDO: En als het wel gebeurt, deel je dan boetes uit?
Nick:
Ik beboet overtredingen veel minder vaak dan mijn collega’s. Natuurlijk zal ik (GAS-)boetes uitdelen als iets echt niet door de beugel kan, al wil de politie eigenlijk GAS-boetes vervangen door vervangende maatregelen die in verband staan met de overtreding. Maar eigenlijk ben ik er om campagnes te lanceren en het is mijn bedoeling om op een ludieke manier serieuze problematiek aan te kaarten die te maken heeft met uitgaan of verkeersveiligheid. Zo organiseer ik een fake controle op fietslichten: bij mij ontsnappen ze aan een boete. Maar na die ludieke periode neemt de verkeersdienst het over en als je dan niet in orde bent, hang je eraan. Daarnaast ben ik er ook om afspraken te maken met studenten die een feestje organiseren, om hen op hun verantwoordelijkheden te wijzen of om een antwoord te bieden op hun vragen.
 
Enthousiastelingen en onnozelaars
 
GUIDO: Miste je zelf een studentenflik toen jij studeerde?
Nick:
Ik was een braaf manneke, dus ik kan mij niet veel problemen met politie inbeelden.
GUIDO: Niet veel, dus je bent zelf in contact gekomen met de flikken?
Nick:
Ik ontken noch bevestig. (lacht)
GUIDO: Dat zegt genoeg. Wat vind je het leukste aan je job?
Nick:
Dat ik altijd met vrolijke mensen kan werken. ’s Nachts zijn de studenten zat en vertellen ze de onnozelste dingen. Overdag ontmoet ik dan weer mensen met grote plannen voor een evenement. Zo werk ik altijd met enthousiaste mensen en dan kom ik de zotste dingen tegen.
GUIDO: Zoals?
Nick:
Zoals studenten die verkeersovertredingen zo flagrant combineren dat het lachwekkend wordt: zonder lichten, met iemand achteraan en met de gsm in de hand in de foute richting rijden én bovendien het verkeerslicht negeren. Ik overdrijf niet, dat gebeurt regelmatig. Een andere ervaring die ik nooit zal vergeten is het zogenaamde P-feestje. Elke feestvierder moest zich verkleden in iets dat met een ‘p’ begon, zoals pompier, pompoen, parkeermeter… Tijdens onze patrouille zagen we iemand een verkeerspaal meenemen, dus we vroegen hem wat hij van plan was en hij antwoordde dat hij een ‘piekendief’ was. Wij meldden hem dat wij van de politie waren en hij zei: "Ah, daar had ik zelf niet aan gedacht! Goed gevonden." Wij begrepen er niets van en toonden onze badge om hem te bewijzen dat we agenten waren, en hij: "Amai, keigoed over nagedacht!" Zo hebben we een kwartier staan discussiëren, tot iemand van het feestje mij herkende.
GUIDO: Zijn wildplassers ook zo plezant?
Nick:
O, wildplassers zijn heel plezant. Mijn collega en ik surveilleerden ooit in een drukke uitgaansbuurt en zagen de gekste dingen. Het toppunt was een student die tegen een voordeur plaste. We spraken hem erover aan en hij deed onmiddellijk zijn broek weer dicht, maar hij was zo dronken dat hij zijn spier vergat dicht te knijpen. Terwijl wij hem uitlegden hoeveel de boete kost en zijn identiteitskaart vroegen, zagen we zijn broek steeds donkerder worden. Man, we hebben ons kunnen inhouden tot in de auto en dan hebben we er hard om gelachen.
GUIDO: Klinkt allemaal heel leuk, maar zijn er ook negatieve kanten aan jouw job?
Nick:
Ja, ik kan zelf niet meer uitgaan in Leuven omdat iedereen mij herkent. Pas op, ik doe niets verkeerds, hé. Gevaarlijk is mijn job trouwens ook niet. Integendeel: als er studenten rondlopen, is Leuven heel veilig. Ze lopen rond in de stad op het moment dat de klassieke Leuvenaar slaapt, dus niemand haalt het in zijn hoofd om in te breken in een straat waar studenten voorbijkomen. Naast die sociale controle zijn ze ook een belangrijke informatiebron. Twee weken geleden kreeg ik nog een sms van een student die vroeg of we bezig waren met fout gestalde fietsen op te halen, omdat een bestelwagen fietsen aan het inladen was. Onze fietsendienst werkt natuurlijk niet om elf uur ’s avonds, dus zo hebben we de dieven op heterdaad kunnen betrappen.
GUIDO: Als er enkel maar voordelen aan zijn jouw job, wil je dan de rest van je carrière Nick de studentenflik blijven?
Nick:
Nee. Niet omdat ik het niet graag doe, maar omdat ik vind dat er regelmatig nood is aan vers bloed om nieuwe ideeën uit te werken. Toen ik begon, had ik een eigen visie en dat heeft succes, maar de aanpak van mijn voorganger werkte ook goed. Er is gewoon af en toe vernieuwing nodig. En binnen de politie is er sowieso werk genoeg. (lacht)

 
Op pad met Nick de studentenflik
Natuurlijk willen we eens van dichtbij zien of de studentenflik wel zo mild is als hij beweert. GUIDO cruiset mee in de politiecombi door de Leuvense straten, reikhalzend op zoek naar overtreders die door Nick de studentenflik op de vingers worden getikt. Het is opvallend hoe anders studenten zich in het verkeer begeven als een politiewagen voorbij rijdt. Plots gooien fietsers hun remmen dicht, springen ze van hun velo als ze een eenrichtingsstraat inrijden of stoppen ze abrupt voor een rood licht als ze de combi spotten. Ook Nick is zich daarvan bewust: “Het is heel vreemd dat ik op het ene moment in een auto met blauwe strepen en een sirene zit en zie dat iedereen zich heel braaf gedraagt, terwijl ik op een ander moment vanuit mijn eigen auto voortdurend mensen de zotste dingen zie doen.”
Maar de Leuvense studenten zijn braaf, toch onder het toeziend oog van de politie. We toeren al een halfuur rond vooraleer Nick iemand op een overtreding kan betrappen. De student rijdt in een eenrichtingsstraat, maar is zich naar eigen zeggen niet bewust van de overtreding. Of dat waar is, laat de studentenflik in het midden. Terwijl Nick uitlegt hoeveel de boete hiervoor bedraagt (165 euro!), breekt het angstzweet bij de student uit en kan hij de paniek in zijn ogen niet langer verstoppen. Maar een studentenflik is er om studenten te steunen, dus komt de jongeman er met een waarschuwing vanaf.
 
Nick als 'social media'-magneet
Nick bereikt via zijn Facebookpagina onder de naam ‘Studentenflik Politie Leuven’ meer dan 16.000 Leuvense studenten. Met Twitter erbij heeft hij zelfs 25.000 volgers. Maar wat spookt hij daar uit? GUIDO ging op onderzoek en vond naast informerende updates over brand, diefstal of een bommelding deze leuke statussen:
 
Drukke agenda vandaag: overleg kiesweek Politika, dienstoverleg, spreekuur in Moete, overleg AB Inbev en dan nog studentenmarathon. #busybee (18 maart)
Zo, dan weten wij ook weer waar Nick de studentenflik zich zoal mee bezighoudt.

Wat betekent ‘bae’ eigenlijk? Ik denk dat het staat voor ‘bacon and eggs’, want dan hou ik inderdaad eeuwig van mijn bae… #zondaggevoel #bae (8 maart)
Natuurlijk bleven de reacties niet lang uit, al moest de studentenflik toch even duiden dat hij een retorische vraag gesteld had.

Voor het eerst in eeuwen een vrije donderdagavond! Where to go? #partywanted #datewanted (26 februari)
Nick geeft studenten niet enkel raad, maar vraagt hen ook zelf om advies. Vooral de hashtags doen het hem.
       
Welkom terug! Veel plezier in het tweede semester! (8 februari)
Met bijbehorende foto: College: the most expensive party I’ve ever been to.
Nick kent zijn studenten en dat blijkt ook uit deze voorafgaande status:
       
Don’t you just hate it when your 15 minute study break accidentally lasts a whole semester? (25 januari)
Eigenlijk raar dat een fitness niet open is op 1 januari… Moet je van dag 1 je goede voornemens als laten varen… Oh well, there is always 2016! (1 januari)
De studentenflik zegt wat elke student denkt.

Blokken is afgeleid van zitten als een blok (om te lezen, schrijven of
studeren) of overgenomen uit het Frans: bloquer = zich afsluiten #kuleuvenblokt (8 januari 2014)

(SR)

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIAL





 

Poll

Job in the picture

  • Slider

Haal nu de nieuwe Guido Studentenagenda in huis

Een student die zijn, haar of hun academiejaar niet zorgvuldig plant, is een vogel voor de kat. Onder [...]

19/09/2024

Nieuwe AI-opleiding op PXL

Hogeschool PXL en AI-specialist Reliance starten samen het postgraduaat AI Compliance Officer. Het is [...]

18/09/2024

De nieuwe Guido Stadsgids is klaar

Student in Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Diepenbeek, Geel, Gent, Hasselt, Kortrijk of Leuven? Bestel [...]

17/09/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84