Image
02/03/2017

Imke Courtois: "Vrouwenvoetbal is net zo intens"


Vlaanderen leerde Imke Courtois (29) kennen toen ze in 2008 deelnam aan het 2BE-programma Topmodel, waarin ze bewees dat vrouwenvoetbal niet enkel manwijven telt. Intussen heeft ze, met een diploma in de ergo- én kinesitherapie, al meer dan eens aangetoond dat ze naast een mooi stel benen ook nog over een knappe kop beschikt. Sterker nog, ze is momenteel bezig aan een doctoraat. Dat allemaal terwijl ze ook nog eens uitblinkt bij Standard Luik, de nationale ploeg én op het scherm als voetbalanaliste. Deze dame heeft wel wat te vertellen dus, en wij luisteren maar al te graag.
 
" Vrouwenvoetbal is gewoon anders."
 
GUIDO: Eerst even terug naar je roots. Ik las dat je vroeger ook ballet hebt gedaan, iets helemaal anders toch?   
Imke: Ja, ik ben gestart met ballet op mijn zes jaar, maar ik kon daar veel te weinig energie in kwijt. Op school speelde ik mee voetbal met de jongens uit mijn klas, dat vond ik veel leuker. Tot grote ergernis van mijn ouders en mijn zus was ik ook constant met een bal tegen de zijkant van ons huis aan ’t trappen. Tot mijn moeder op een bepaald punt zei: goed, ga gewoon voetballen. (lacht)
GUIDO: De juiste keuze, zo bleek achteraf. En toch wil je koste wat het kost je studies afmaken?
Imke: Klopt. Mijn club weet dat. Ik ben zelfs een tijdje gestopt met de nationale ploeg, omdat ik op dat moment voorrang wou geven aan mijn studies. Vandaag heb ik wel al enkele diploma’s waarop ik kan terugvallen, maar ik ga toch nog voor dat doctoraat. Ze mogen me morgen nog miljoenen aanbieden. (schudt het hoofd)
GUIDO: Vind je ’t jammer dat je geen doorsnee studententijd beleeft?
Imke: Ik beleef hem misschien minder intens, maar hij duurt bij mij wel langer dan bij de meeste studenten. En nu, met mijn doctoraat, ben ik hem nog eens aan ’t verlengen. (lacht) Door de week moet ik overdag werken en 5 dagen op 7 sta ik ’s avonds op het veld. Enkel vrij op woensdag en zondagavond dus, en dan gaan doorzakken op café? Nee dank u. Ik heb bepaalde verplichtingen voor mijn sport, en eerlijk gezegd zie ik dat dan ook niet echt meer zitten. In het tussenseizoen probeer ik wel wat meer met mijn vrienden af te spreken, maar voor de wekelijkse cinema of barbecue moet ik helaas passen. Nu goed, ik besef ook wel dat dat niet altijd zo zal blijven. Ik denk niet dat ik tot mijn 35ste zal spelen.
GUIDO: Hoe zou je nadien graag je tijd spenderen?
Imke: Het liefst van al zou ik een gezond evenwicht hebben tussen voetbal – ook al speel ik niet meer zelf – en onderzoek. Het mentale en het fysieke combineren dus, een beetje zoals nu. (denkt na) Ik word in elk geval geen coach. Ik heb nooit gesnapt wat daar zo leuk aan is. Je hebt de stress, en krijgt ook vaak kritiek te verduren.
GUIDO: We zien je vaak in tv-programma’s als voetbalanaliste, zit daar geen toekomst in?
Imke: ’t Gaat over voetbal, dat interesseert mij. Je mag je mening geven, dat doe ik ook graag. (lacht) Dus ja, misschien wel.
GUIDO: Toen ik je in 2009, bij een vorig interview, vroeg of vrouwenvoetbal ondergewaardeerd wordt, antwoordde je dat mannenvoetbal eigenlijk gewoon fel overgewaardeerd wordt. Een felle uitspraak. Sta je daar nog steeds achter?
Imke: Goh… Daar moet ik eventjes over nadenken. (stilte) Zo extreem zou ik het niet meer stellen, want ik vind dat we sinds 2009 een mooie evolutie hebben meegemaakt. Er blijft natuurlijk wel een groot verschil tussen vrouwen- en mannenvoetbal, zowel qua spel als qua media-aandacht.
GUIDO: Wat is volgens jou het meest foute vooroordeel over vrouwenvoetbal?
Imke: Dat het saai is? Het kan soms wel zo zijn (lacht), maar ik vind dat persoonlijk niet zo fijn om te horen. Vrouwenvoetbal is gewoon anders. Minder explosief, minder snel, maar volgens mij even technisch en even leuk. De beleving is net zo intens.
GUIDO: Mag ik zeggen dat jij het gezicht bent van de Red Flames, of de ambassadrice van het vrouwenvoetbal in ons land?
Imke: Ik heb dat al een paar keer gehoord in elk geval. Kijk, als ik iets zou kunnen betekenen voor het vrouwenvoetbal, ga ik die kans zeker niet aan mij laten voorbijgaan. Maar eigenlijk hoop ik gewoon dat we ons als team in de kijker kunnen spelen, door de prestaties die we neerzetten.
GUIDO: Dan wens ik jullie voor het komende academiejaar een goed rapport toe.
(SVR)

foto: R. Absolonne-Standard.be

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Elon Musk speelt gastheer van Saturday Night Live

Afgelopen zaterdag 8 mei mocht Elon Musk samen met Miley Cirus voor een avond gastheer zijn van de show [...]

13/05/2021

Luc Sels nog vier jaar rector van KU Leuven

Studenten en personeel van de KU Leuven konden gisterenavond online hun stem uitbrengen op wie ze de [...]

12/05/2021

Taylor Swift is eerste vrouw met Global Icon BRIT award

Op zondag 9 mei maakten de organisatoren van de BRIT awards bekend dat Taylor Swift dit jaar de Global [...]

11/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84