Image
11/05/2016

My Scientology Movie

Louis Theroux werkt al meer dan twintig jaar als documentairemaker. Zijn brutale en tegelijk humoristisch-naïeve aanpak, waarbij hij infiltreert in de meest ontoegankelijke milieus, heeft in de loop der jaren onvergetelijke televisieprogramma's opgeleverd.
Het is dan ook ironisch dat Theroux voor zijn allereerste bioscoopdocumentaire een onderwerp heeft gekozen waarbij infiltratie simpelweg onmogelijk was: de Church of Scientology. In My Scientology Movie - een film die hij persoonlijk kwam voorstellen op het Docville-festival in Leuven - botste Theroux op muur na muur na muur. De enige toegang die hij had tot leden van Scientology waren (al dan niet verbitterde) mensen die uit de beweging waren gestapt en de patsers die hem kwamen intimideren wanneer hij te dicht bij de prikkeldraad rond het Scientology-hoofdkwartier kwam staan. Die tekortkoming heeft hij briljant opgelost door acteurs te casten (en ook het castingproces in zijn docu op te nemen) om getuigenissen na te spelen over wat er binnen de muren van Scientology gebeurt. Dat is ontluisterend en waarschijnlijk leerzamer dan wanneer hij echte, gebrainwashte leden had kunnen interviewen. De Church of Scientology blijkt een akelig hiërarchisch gestructureerde bende strebers te zijn, die het nodig vinden om hun eigen leden te kleineren en uit te buiten. Dat klinkt zwaar op de hand, maar dat is buiten de humor van Theroux gerekend: hij doorprikt de zelfverklaarde sérieux van de Scientologisten op zijn eigen onnavolgbare manier.
 
(HDP)
 

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

Jamies voor Vlaamse online videomakers uitgereikt

In De Grote Post in Oostende werden De Jamies uitgereikt, de awards voor Vlaamse online videomakers, [...]

23/04/2022

Ons studentenpanel test 10 dagen lang de vitamines Biocure Max Boost

Om de Booster express van Biocure te testen, die onmiddellijke concentratie en instant energie geeft [...]

19/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84