Studentensteden en hun stadsbieren; ken jij ze allemaal?
Studentensteden en hun stadsbieren
Er bestaat niet zoiets als 'het officiële stadsbier' van een welbepaalde stad, maar deze bieren zijn wel heel typisch verbonden aan de studentensteden:
GENT
Naam:
Gruut
Brouwerij: Brouwerij Gruut
Type: Hoploos bier met middeleeuwse kruiden
Alcoholgehalte: 5% - 9%
ANTWERPEN
Naam:
Seefbier
Brouwerij: Antwerpse Brouw Compagnie
Type: Troebel blond bier met kruidige smaak
Alcoholgehalte: 6,5%
BRUSSEL
Naam:
Geuze
Brouwerij: Cantillon
Type: Zuur bier van spontane gisting
Alcoholgehalte: 5%
LEUVEN
Naam:
Stella Artois
Brouwerij: AB InBev
Type: Pilsbier
Alcoholgehalte: 5,2%
HASSELT
Naam:
Arvum
Brouwerij: Jessenhofke
Type: Bitter blond bier
Alcoholgehalte: 6%
KORTRIJK
Naam:
Omer
Brouwerij: Omer Vander Ghinste
Type: Blond bier van hoge gisting
Alcoholgehalte: 8%
Hoe schenk je een glas bier uit een fles?
1 |
Hou je glas even onder de kraan met koud water. Zo krijgt het de ideale temperatuur. Niet afdrogen! |
2 |
Hou het glas lichtjes schuin (ongeveer 45°). |
3 |
Laat het bier langzaam in het glas lopen zonder dat de flessenhals het glas of het schuim raakt. |
4 |
Giet langzaam verder en laat het glas geleidelijk rechtop komen. |
5 |
Laat het schuim lichtjes over de rand lopen. |
6 |
Neem een spatel of een mes en coupeer het schuim in één beweging in een hoek van 45 graden. |
7 |
Zet je glas op een bierviltje met het merk naar jou toe. Santé! |
Hoe tap je een pintje van het vat?
1 |
Dompel je glas onder in een bak water met afwasproduct, spoel na met kristalhelder water. |
2 |
Spoel je glas, net voor je begint te tappen, nog eens in proper koud water. Zo krijgt het de ideale temperatuur. |
3 |
Laat eerst een heel klein beetje bier naast het glas lopen. |
4 |
Let erop dat de tap nooit in aanraking komt met het glas. |
5 |
Hou het glas wat schuin en tap in één keer vol. |
6 |
Zorg ervoor dat je ongeveer twee vingers schuim hebt. |
7 |
Trek nu vlug je glas terug zodat de laatste druppels uit de tap er niet in terechtkomen. |
8 |
Neem je spatel, coupeer het schuim in één beweging en dit in een hoek van 45 graden. |
9 |
Dompel je pint nog eens in een bak vers water om bier dat eventueel langs het glas loopt af te spoelen. |
10 |
Een echte pro serveert het pintje op een bierviltje met het merk naar de dorstigen die moeten gelaafd worden. Santé! |
Wie met een PerfectDraft werkt, volgt net dezelfde instructies. Let er wel op dat je het vaatje bier niet recht uit de supermarkt begint leeg te tappen: geef het apparaat de tijd om het bier te koelen (15 uur).
Wat de oudere doe-het-zelfvaatjes (eigenlijk grote blikken) van 5 of 12,5 liter betreft: hoewel die onder een lagere druk staan, kan je ook hier dezelfde instructies volgen. Zorg er wel voor dat zo'n vaatje minstens 24 uur in de ijskast heeft gestaan.
Geheimen in het vat
Nog een paar geheimen uit de diepste krochten der cafékelders:
• Optimale pils heeft een temperatuur van 3°C (koelbad van de tapinstallatie tussen 0 en 2°C).
• Degustatiebieren hebben een temperatuur van 5 à 6°C (koelbad tussen 4 en 5°C)
• De temperatuur van de kelder moet zomer en winter rond 15°C liggen. Bij elke graad Celcius warmer moet de tapdruk verhoogd worden met 0,1 bar.
• Een stookoliereservoir of een aardappelreserve in de kelder kan de smaak van het bier bederven.
• Wat de glazen betreft: er zijn twee bakken: de afwasbak en de spoelbak, allebei gevuld met koud water. In de afwasbak zit het detergent 'Verglanet', en in de spoelbak blijft het kraantje steeds lopen.
Vijf gouden tips voor pilsliefhebbers
I) Na aankoop zou bier eigenlijk 24 uur moeten 'rusten'.
II) De ideale drinktemperatuur van pils ligt tussen 4 en 6°C.
III) Leg je flesjes niet neer in de koelkast, maar bewaar ze zoveel mogelijk rechtop.
IV) Volle flesjes buiten de ijskast mogen in geen geval in de zon staan.
V) Het schuim is van je pint verdwenen? Waarschijnlijk was het glas te droog, of te warm, of niet goed proper. Sla het glas kort maar vrij hard tegen de onderkant van tafel of toog, en het schuim zal (voor eventjes) terugkomen.
foto:
Shutterstock