Image
13/12/2016

Een feestmaal bereiden op één uur tijd


Op oudejaarsavond staat steevast gourmet of fondue op het menu, maar die pannetjes en prikkers zijn passé. Het enige wat je nodig hebt om eigenhandig een compleet feestmaal te bereiden, is één uur de tijd, een koksmuts vol goesting en deze kookrubriek. Om duimen, vingers en lief bij af te likken.  
 
Aperitiefhapje: Glaasje van Gandaham en mozzarella (5 min)
Nodig: balsamicosiroop, 1 bol mozzarella, een paar plakjes Gandaham, geroosterde pijnboompitten, rucola
  1. Rooster de pijnboompitten in een pan (zonder olie) tot ze lichtbruin kleuren.
  2. Doe ondertussen als een toefje balsamico in het glaasje.
  3. Snij de mozzarella in kleine blokjes en leg een paar blokjes in het glaasje.
  4. Trek vervolgens de plakjes Gandaham in stukken en leg een laagje in het glaasje.
  5. Leg er enkele pijnboompitten op.
  6. Decoreer elk glaasje met een takje rucola.
Tip: Neem een vel keukenpapier bij de hand en maak de zijkanten van het glaasje proper nadat je de balsamico hebt toegevoegd. Een schoon glaasje oogt smakelijker.
 
Voorgerecht: Tartaar van zalm (10 min)
Nodig: 150 g gerookte zalm, 1 sjalot, 1 appel (Granny Smith), 1 limoen, olijfolie, peper, zout, verse bieslook, dresseerring
  1. Snij de gerookte zalm en de sjalot in fijne stukjes.
  2. Schil de appel en snij in even kleine stukjes.
  3. Meng alles in een kom en giet er 1 el limoensap in.
  4. Breng op smaak met 1 el limoensap, 1 el olijfolie, peper en zout.
  5. Hak de bieslook fijn en voeg 2 el toe.
  6. Meng alles goed en serveer netjes op een bord met behulp van een dresseerring.
 
Tip: Heb je geen dresseerring in huis? Gebruik dan een klein kopje. Eerst goed vullen, aandrukken en dan omgekeerd op het bord plaatsen.
 
Hoofdgerecht: Gevulde kippenfilets met fris slaatje (25 min)
Nodig: 6 dunne kippenfilets (of 3 dikke), 1 potje ricotta, een handvol fijngehakte walnoten, een handvol schilfers Parmezaanse kaas en evenveel paneermeel, gedroogde oregano, 2 el olijfolie, keukentouw of tandenstokers, veldsla, kerstomaten, peper en zout
  1. Verwarm de oven op 175 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Neem een kom en mix de ricotta, walnoten, kaas, paneermeel en oregano.
  3. Klop de kippenfilets plat (of snijd dikke filets doormidden), verdeel het mengsel op de kip, rol ze op en gebruik keukentouw of tandenstokers om ervoor te zorgen dat ze niet openrollen.
  4. Giet er een scheutje olijfolie op en zet 45 minuten in de oven tot ze mooi bruin kleuren.
  5. Meng kerstomaatjes, veldsla, olijfolie, peper en zout tot een lekkere side dish.
Tip: Om dit gerecht mooi te serveren, kan je best eerst het slaatje op het bord leggen en dan de opgerolde kip erbovenop.
 
Dessert: tiramisu van Oreo (20 min)
Nodig: 2 eieren, 4 el suiker, 250 g mascarpone, 250 ml room (minstens 30% vol), 48 Oreokoekjes
  1. Neem de eieren en splits het eigeel van het eiwit in 2 aparte kommen.
  2. Doe in de kom met eigeel 4 eetlepels suiker en mix.
  3. Voeg in dezelfde kom de mascarpone toe en klop los.
  4. Klop vervolgens met een propere mixer de eiwitten stijf in de andere kom.
  5. Neem een derde kom, klop de room op (let op, niet helemaal stijf) en voeg die toe aan het mascarponemengsel.
  6. Voeg als laatste het eiwit toe aan het mengsel.
  7. Neem een ovenschaal, dompel de 48 koekjes onder in koude chocomelk en leg een laag naast elkaar op de bodem van de schaal.
  8. Bedek nadien de koekjes met het mengsel, leg vervolgens nog een laag koekjes en nog een laagje met het mengsel.
  9. Verkruimel de overige koekjes erbovenop.
  10. Zet de ovenschaal minstens 2 uur in de koelkast voor je serveert.
Tip: Plaats de room in de koelkast, zo klop je die makkelijker op.

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIAL





 

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84