Image
09/05/2017

Django

Hoeveel muziekliefhebbers zijn er zich van bewust dat een van de beste gitaristen aller tijden in België werd geboren? Jean Baptiste 'Django' Reinhardt zag op 23 januari 1910 het levenslicht bij een zigeunerfamilie in Liberchies, een gehucht in Henegouwen.
Hij zou zich ontpoppen tot de meester van de gypsy jazz en gaf virtuoze performances, ook al was zijn linkerhand verminkt door een brand in zijn woonwagen. Een film over Django Reinhardt was dus meer dan welkom, maar hij had een betere prent verdiend dan deze. De Fransman Etienne Comar, die tot dusver vooral als scenarist en producer had gewerkt, focust in zijn eerste film als regisseur op Django's oorlogsjaren. Die was toen al een superster in het door de nazi's bezette Parijs. Hoewel de Duitse officieren zijn muziek vaak te frivool vonden - dansen was verboden, zeker op 'negermuziek', of 'apenmuziek', zoals de nazi's het onverbloemd noemden - konden ze niet naast Django's virtuositeit kijken en nodigden ze hem zelfs uit om te komen spelen in Berlijn. Django was van mening dat de oorlog hem als zigeunerkind niet aanging en was zinnens op de uitnodiging in te gaan, maar toen sijpelden de eerste berichten door over Europese zigeuners die werden vervolgd en zelfs gedeporteerd naar concentratiekampen. Django besloot naar Zwitserland te vluchten. Vreemd genoeg tuimelt op dat moment ook de film finaal overboord. Comar probeert van verschillende walletjes tegelijk te eten, en dat lukt niet. Hij laat hoofdrolspeler Reda Kateb, die speciaal voor de film een jaar gitaarles volgde, zo ellenlang optreden dat het motief van de film letterlijk en figuurlijk ondergesneeuwd raakt. Onze landgenote Cécile de France loopt totaal verloren in een kleurloos nevenpersonage. Jammer.

(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

Hogeschool VIVES bouwt eerste Vlaamse leefcampus

In Brugge wordt druk gebouwd aan The Crown, de eerste Vlaamse leefcampus, een initiatief van Hogeschool [...]

04/05/2022

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen [...]

30/04/2022

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84