Smullen zonder schuldgevoel: Madam Bakster
We leerden Laura Verhulst (23) in 2016 kennen als een vlotte jongedame met een aanstekelijke glimlach en een grote honger naar gezonde dessertjes, die ze via een online patisserie aan de man bracht. Of ze er wat van bakte? Ja hoor, ze schopte het zelfs tot studentondernemer van het jaar. Intussen heeft ‘Madam Bakster’ haar studies Taal- en Letterkunde afgerond, heeft ze een kookboek op de markt en staat ze voltijds in haar eigen guiltfree bakery, in het hartje van Gent. GUIDO ging langs voor een gezellige babbel en een stevig stuk taart. Of twee.
GUIDO: Beginnen bij het begin, wanneer is Madam Bakster geboren?
Laura: Tijdens mijn studententijd had ik een soort luxeversie van een kot, want ik woonde samen met mijn vriend in een appartement. In die keuken is de online bakkerij Madam Bakster ontstaan, aanvankelijk gewoon als simpel hobbyproject, maar het viel in de smaak. Het moment waarop ik plots een bestelling van 300 koekjes kreeg, zal ik nooit vergeten. Ik heb toen de hele nacht doorgewerkt om die op tijd bij de klant te krijgen.
GUIDO: Waar komt die passie voor gezonde desserts precies vandaan?
Laura: Samen met mijn mama bakte ik al op jonge leeftijd heel wat af, van appelflappen tot millefeuilles. Ons motto was: hoe vettiger, hoe prettiger, maar zo kwam ik helaas veel bij… Op mijn vijftiende ben ik naar het Zeepreventorium in De Haan gegaan, een centrum waar ze onder andere kinderen met obesitas helpen, en daar ben ik 30 kilo afgevallen. In die tijd draaide diëten puur om het tellen van calorieën, dus moesten we alle zoetigheden schrappen. Ik had het daar bijzonder lastig mee, want ik vind desserts een essentieel onderdeel van het leven. Taart schrappen uit je menu hoeft echt helemaal niet, en sindsdien zie ik het als mijn missie om mensen te tonen hoe het óók kan.
GUIDO: Met guiltfree desserts.
Laura: Inderdaad. Eerst bakte ik na de lesuren, verkocht ik de taarten online, en bracht ik ze met de tram naar verschillende koffiehuisjes. Kort daarna startte ik een blog en zag ik het aantal bezoekers al snel exponentieel toenemen. De benoeming tot studentondernemer van het jaar in mei 2016 bracht mijn carrière in een stroomversnelling en inmiddels baat ik mijn eigen koffiehuis uit. Het contact met de klanten vind ik super, want dat miste ik wel toen ik enkel online werkte. Ik probeer hier een gevoel van thuiskomen te creëren. Eigenlijk wil ik dat mensen die hier over de vloer komen het zó gezellig vinden dat ze hun schoenen willen uittrekken.
(lacht)
GUIDO: Jouw combinaties zijn gedurfd. Vanwaar de inspiratie?
Laura: Ik kijk graag naar een klassieke banketbakkerij, en probeer dan die specifieke receptjes te vertalen naar een gezonder alternatief. Daarnaast trek ik ook geregeld een keukenkast open en werk ik puur op intuïtie. Maar al te vaak gebeurt het dan dat ik een bepaald baksel twintig keer opnieuw moet maken, en dat het ook de 21ste keer nog mislukt.
(lacht) Dat proces vind ik bijzonder leuk. Als alles onmiddellijk zou lukken, zou de
fun er snel af zijn.
GUIDO: Koos je bewust voor Gent als uitvalsbasis van je eigen zaak?
Laura: Voor mij was dat een hele evidente keuze. In Gent is er een groeiend bewustzijn wat kopen betreft. Mensen kiezen hier heel bewust voor een winkel met een bepaalde visie, een zaak waarin ze oprecht geloven. Veel Gentenaars opteren dan ook voor een lokale biomarkt in plaats van een grote supermarktketen. Madam Bakster deelt die visie. Zo kom ik bijvoorbeeld duidelijk op tegen voedselverspilling en eet ik bewust veganistisch.
GUIDO: Heb je, achteraf bekeken, wel genoeg geprofiteerd van je studentenleven? Je was toen al druk in de weer voor Madam Bakster.
Laura: Ik vind het belangrijkste aan je studentenperiode dat je de tijd neemt om uit te vogelen wat je precies wil, en waar je passie ligt. Ik heb dat ten volle gedaan tijdens mijn jaren aan de universiteit, dus ik zou zeker niet zeggen dat ik er niet genoeg van heb geprofiteerd. Al is mijn interpretatie van een geslaagde studententijd wellicht lichtjes anders dan die van de gemiddelde student. Na mijn laatste jaar middelbaar ben ik een jaar naar Argentinië getrokken, misschien is dat de reden dat ik al snel matuur was.
GUIDO: Een diploma, een eigen zaak, een eigen kookboek… Wat staat er nog op jouw bucketlist?
Laura: Goh, lastige vraag. Mijn doelstelling is altijd om ‘s morgens wakker te worden en te kunnen zeggen ‘Ik doe graag wat ik doe’, en tot nu toe is dat altijd het geval. Maar een eigen televisieprogramma lijkt me ook wel leuk.
(lacht)
GUIDO: En een tweede koffiehuis misschien ook?
Laura: Misschien, daar ben ik nog niet goed uit. Hoe meer vestigingen, hoe minder tijd om met de klanten te praten en zelf achter de toog te staan. En dat zijn nu net de dingen die me het gelukkigst maken.
Receptjes
1. Limonade met frambozen en munt (5 porties)
Nodig: 150 gram citroensap, 1 l water, 75 g frambozen (vers of ontdooid), een bosje verse munt, een schijfje citroen, een handvol rode diepvriesvruchtjes, 5 eetlepels agavesiroop of wat stevia naar smaak om te zoeten
Bereiding:
- Giet het citroensap, het water en de agavesiroop in een glazen schenkkan. Voeg er dan de frambozen aan toe. Pluk een twintigtal muntblaadjes en voeg ook die toe. Mix alles met een staafmixer.
- Als je klare limonade wil, kan je hem zeven.
- Giet de limonade in vijf mason jars. Voeg er wat takjes verse munt en een schijfje citroen aan toe. Met een paar diepvriesvruchten houd je het drankje lekker koel.
2. Kruimelige chocolade-haver cookies (20 stuks)
Nodig: 1 el gebroken lijnzaad, 125 g + 30 g havermout, 125 g speltmeel, 5 g wijnsteenbakpoeder, 65 g kokosbloesemsuiker, 150 g kokosolie (niet gesmolten maar halfvast), een theelepel vanille-extract, een theelepel kaneel, 100 g walnoten, 100 g chocolade
Bereiding:
- Maak een ‘flaxegg’ ter vervanging van een ei: giet het lijnzaad in een potje en voeg 3 el warm water toe. Plaats enkele minuten in de koelkast tot het mengsel wat stroperiger is.
- Verwarm de oven voor op 175°C. Maal 125 g havermout in een mixer fijn tot havermeel. Stort het meel in de kom van je keukenrobot en voeg hieraan het speltmeel, het bakpoeder, de kokosbloesemsuiker en de halfvaste kokosolie toe.
- Meng stevig met je keukenrobot of handen zodat de kokosolie zacht geklopt wordt en zich vermengt met het meelmengsel. Zorg dat er geen grote klonters meer zijn.
- Voeg vervolgens ook het vanille-extract, de kaneel en het flaxegg toe aan de mengkom en meng opnieuw goed door elkaar. Hak intussen de walnoten grof.
- Voeg de walnoten, de resterende 30 g grove havermout en de pure chocolade toe aan het deeg. Meng nog even kort. Rol met je handen het deeg tot bolletjes en druk die vervolgens plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Bewerk met je handen tot je mooie, ronde koekjes krijgt.
- Bak 15 minuutjes in de oven of tot de koekjes goudbruin zijn.
3. Eenvoudige chocolade-tofu dip (1 flinke portie)
Nodig: 200 g amandelmelk (ongezoet), 250 g pure chocolade, 200 g zijden tofu, een paar aardbeien voor de afwerking, optioneel: spuitzak
Bereiding:
- Verhit de amandelmelk op een middelhoog vuur tot aan het kookpunt. Voeg er dan de pure chocolade aan toe en roer tot de chocolade helemaal gesmolten is.
- Doe vervolgens de zijden tofu bij het mengsel en mix alles met een staafmixer tot een homogeen geheel. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
- Wanneer de dip opgesteven is, kan je hem in een schaaltje storten. Als je individuele porties wil, kan je het mengsel ook met een spuitzak in aparte kommetjes spuiten.
- Werk de dip af met aardbeien of met ander lekkers om hem extra feestelijk te maken.
4. Simpel frambozenijs (4 porties)
Nodig: 450 g diepgevroren frambozen, 150 g zijden tofu, 2 eetlepels esdoornsiroop, 5 grote medjooldadels (een halfuur geweekt in warm water), 2 eetlepels rode porto (optioneel), cacaonibs of stukjes pure chocolade ter afwerking
Bereiding:
- Mix met een staafmixer de bevroren frambozen, de tofu, de dadels, de esdoornsiroop en eventueel de rode porto tot een glad mengsel. Serveer meteen in kommetjes met wat cacaonibs of stukjes pure chocolade.
- De rest van het ijs kan je in de diepvries bewaren. Haal het wel minstens een kwartier voor het serveren uit de diepvries, zodat het ijs weer bewerkbaar wordt.
(SVDB)