Image
30/09/2018

SCHOUWEN-DUIVELAND - Het noordelijkste eiland van Zeeland

Schouwen-Duiveland, tussen de Oosterschelde, de Noordzee en het Grevelingenmeer, bestond ooit uit vier eilanden: Schouwen, Duiveland, Dreischor en Bommenede, maar die zijn in de loop der eeuwen aan elkaar vastgeklit. Het is een prachtig stukje Nederland, vlakbij en toch zo anders.
 
9 redenen om dit Zeeuwse eiland te bezoeken
 
Omdat Zierikzee zo'n prachtig stadje is
 
Hoewel Zierikzee maar een voorschoot groot is, barst dit prachtige stadje van de bezienswaardigheden: er zijn meer dan vijfhonderd beschermde panden. De historische binnenstad is helemaal omgeven door water en het is er supergezellig. De onafgewerkte Sint-Lievensmonstertoren (alias de Dikke Toren) is van kilometers ver te zien en had de hoogste kerktoren van Nederland moeten worden, zo zie je maar hoe steenrijk Zierikzee in de middeleeuwen was. Het is heerlijk slenteren langs de Oude en Nieuwe Haven, door de smalle straatjes en onder de drie nog bewaarde stadspoorten. Winkelen? Terrasjes doen? Op café en restaurant gaan? In Zierikzee brandt de lamp.
 
zierikzee-monumentenstad.nl
 
Omdat het nog geen honderd kilometer rijden is
 
Tenzij je diep in Limburg woont, is Schouwen-Duiveland zelfs dichterbij dan de Ardennen. Je bereikt het eiland ofwel vanuit Gent via de Westerscheldetunnel in Terneuzen (5 euro tol) en neemt vervolgens de Pijlerdam (Oosterscheldekering) of de Zeelandbrug over de Oosterschelde. Ofwel rijd je vanuit Antwerpen via Bergen op Zoom over de N257 en de N59. Openbaar vervoer is helaas nauwelijks een optie, want de grensoverschrijdende trein- en busverbindingen naar Zeeland zijn bedroevend onpraktisch en op Schouwen-Duiveland rijden sowieso geen treinen.
 
westerscheldetunnel.nl
 
Omdat het een fietsparadijs is
 
Nederland is een fietsparadijs, en dat is op Schouwen-Duiveland niet anders. Er is een uitgebreid fietsroutenetwerk en je hoeft bijna nergens de weg te delen met auto's. Rijden over de kilometerslange dijken, dammen en bruggen is een belevenis, je kan bijna overal eindeloos ver kijken over de polders, en de zee, de Oosterschelde en het Grevelingenmeer zijn nooit ver weg. Jazeker, er staat vaak een stevige bries, maar als je een elektrische fiets huurt, kan je zelfs bij strakke tegenwind in één dag rond het hele eiland fietsen.
 
jandejonge.biketotaal.nl
 
Omdat je walvissen kan spotten op de Oosterschelde
 
Sinds 1986 is de Oosterschelde volledig afgesloten van de Noordzee door een indrukwekkende stormvloedkering, waardoor wel nog het getij de zeearm kan in- en uitstromen. Sindsdien is een uniek ecosysteem ontstaan en werd de Oosterschelde het grootste Nationaal Park van Nederland. Er worden mosselen en oesters gekweekt en kreeften gevangen. Op de zandbanken die bij laagtij droog komen te liggen, troepen zeehonden bijeen. Maar het spectaculairst zijn de bruinvissen, een kleine walvissensoort zo groot als dolfijnen. Er leven permanent een veertigtal bruinvissen in de Oosterschelde en die komen geregeld boven water ademen.
 
www.ms-onrust.nl
 
Omdat er geweldige duinen zijn
 
Het westelijke uiteinde van Schouwen-Duiveland, dat uitgeeft op de Noordzee, staat bekend als de Kop van Schouwen. Er zijn bossen, een vuurtoren, veel hotels, campings en vakantieparken, maar vooral: wandelpaden doorheen machtige duinen die uittorenen boven schitterende, ongerepte zandstranden. Ideaal voor wie de maritieme Zeeuwse romantiek wil beleven zonder dat ellendige 'Zoutelande'-liedje door het hoofd te horen schallen (want dat overdadig bezongen gehucht ligt ver weg, aan de zuidwestkust van Walcheren).
 
burghhaamstede.com
 
Omdat je er zulke enorme bruggen en dammen vindt
 
Uit welke windstreek je ook op Schouwen-Duiveland arriveert, je rijdt altijd wel over een spectaculaire brug of dam. De N57 loopt negen kilometer lang over de Oosterscheldekering, en daar overheen rijden is op zich al de reis waard. Halverwege kan je halthouden op het kunstmatige eiland Neeltje Jans, om even uit te stappen en de monumentale omvang van de Deltawerken te bekijken, of om het Deltapark Neeltje Jans te bezoeken, een soort maritiem pretpark. Zierikzee bereik je handiger via de Zeelandbrug, een pijlerbrug van iets meer dan vijf kilometer lang, eveneens over de Oosterschelde. Aan de noordkant van het eiland, richting Zuid-Holland, slingeren bruggen en dammen over het Grevelingenmeer.
 
neeltjejans.nl
 
Omdat er een uniek museum is
 
In Ouwerkerk, op de uiterste zuidpunt van het eiland, vind je het Watersnoodmuseum. In 1953 veroorzaakte een stormvloed in combinatie met springtij een nooit geziene overstroming die het leven kostte aan bijna tweeduizend Nederlanders, vooral in Zeeland. Om de weggespoelde dijken te dichten, werd onder meer gebruikgemaakt van caissons, grootse betonnen constructies die in de bodem wegzonken. Het museum is gehuisvest in vier van die caissons en geeft een pakkend beeld van de omvang van de ramp, maar ook van de hartverwarmende hulp die vanuit de hele wereld werd geboden bij de reddingswerken en de heropbouw.
 
watersnoodmuseum.nl
 
Omdat je er delicieuze mosselen, oesters en kreeften kan eten
 
De beroemde Zeeuwse mosselen en oesters worden gekweekt in de Oosterschelde, dus je zit aan de bron. Deze lokale delicatessen zijn niet goedkoop, maar je betaalt er toch iets minder voor dan in België. Al helemaal duur, maar hemels lekker is de Oosterscheldekreeft, die genetisch verschilt van andere Europese kreeften en daardoor een fijnere smaak zou hebben. De meest pittoreske plaats op Schouwen-Duiveland om ze te gaan proeven is in een van de restaurants aan de Nieuwe Haven of de Engelse Kade in Zierikzee.
 
brasseriedekaoie.nl
 
Omdat de geest van verzwolgen vissersdorpen er rondwaart
 
Bommenee, Claeskynderkerke, Borrendamme, Simonskerke, Rengerskerke, Sint-Jacobskerke, Oudekerke, Westkerke, Brieskerke, Zuidkerke, Coudekerke, Clauskinderen, Westenschouwen... het zijn allemaal dorpen op Schouwen-Duiveland die in de vijftiende en zestiende eeuw zijn verzwolgen door de golven, hetzij weggespoeld door stormen, verdronken door de oprukkende Oosterschelde of buitengedijkt. Veel valt daar niet meer van te zien (al spreekt het wel tot de verbeelding), behalve de Plompe Toren van Coudekerke, een 23 meter hoge kerktoren die eenzaam aan de oever van de Oosterschelde staat. De rest van het dorp Coudekerke is verdwenen.
 
scez.nl
 
(HDP)
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

5x 'waauw!' in Antwerpen

1) Het Havenhuis is waauw! Vanop dit bijzonder opvallende gebouw van Zaha Hadid heb je een spectaculair [...]

18/11/2024

5 weetjes over Leuven

1) Oudste katholieke universiteit ter wereld De KU Leuven is de oudste ter wereld. Ze werd gesticht [...]

11/11/2024

Ontdek de wereld met AIESEC

Wil je reizen, nieuwe mensen ontmoeten, echte vaardigheden ontwikkelen en een impact maken op globale [...]

06/11/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84