Image
21/02/2019

VRT-reporter Tim Verheyden over studeren in New York en mensonterende studentendopen


"Aan een Amerikaanse universiteit is alles competitie. Als je niet goed genoeg bent, val je meteen uit de boot."
  
VRT-reporter Tim Verheyden deed stof opwaaien toen hij in een ophefmakende Pano-reportage de rechts-radicale jongerenbeweging Schild & Vrienden van Dries Van Langenhove ontmaskerde. Daarna greep hij de vijftiende verjaardag van Facebook aan om onder te duiken in de moeder aller sociale netwerken, in de driedelige reportagereeks Facebook en ik. Tim is een journalist met invloed, en het vak heeft hij onder meer geleerd aan de City University of New York.
 
GUIDO: New York? Tim, jij bent van Diepenbeek. Daar staan een universiteit en meerdere hogescholen.
Tim: Uiteindelijk heb ik daar inderdaad gestudeerd, een opleiding Journalistiek aan Hogeschool PXL, maar ik heb eerst twee jaar aan het RITCS gezeten in Brussel. Daarna heb ik inderdaad ook nog in New York gestudeerd, met een Fulbright-beurs.
GUIDO: Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Tim: Fulbright is een Amerikaanse organisatie die beurzen verstrekt om studenten wereldwijd te laten studeren. Ik heb bij hen een funding gekregen om te gaan studeren aan de City University of New York. Daar heb ik zes maanden 'Entrepreneurial Journalism' en 'Video Storytelling for the Web' gestudeerd. Geen klassieke opleiding dus; ik heb me gefocust op een aantal vakken. Ik heb er geleerd hoe je online een journalistiek platform uitbouwt. Het businessmodel erachter, hoe het werkt... Ik ben er zelf nooit in verdergegaan, maar ik heb er wel veel over nagedacht. Als je vandaag kijkt naar online platformen, van Newsmonkey tot De Correspondent, dan kan je je afvragen hoe ze rendabel kunnen blijven. Hoe doen ze dat? Wat werkt, en wat werkt niet? Het tweede deel van mijn opleiding ging over iets wat je zeker bij Amerikaanse kranten veel ziet, waar ze online experimenteren met interactieve content. Dat vak ging over welk deel van een verhaal je vertelt in welk medium. Wat vertel je in video, wat in tekst, wat in grafieken, wat in foto's?
GUIDO: Hoe anders is hoger onderwijs in de VS?
Tim: Het is competitiever en harder. Duurder ook, maar ik vond het heel boeiend. Zeker in New York is alles een competitiestrijd, maar dat zorgt er ook voor dat het niveau hoog ligt. Je wordt ginds voortdurend uitgedaagd en geprikkeld. Goed, ik had een beurs en het duurde maar een halfjaar, maar als je daar woont, is het zo duur dat je moet gaan lenen om te kunnen studeren. En als je niet goed genoeg bent, val je snel uit de boot.
 
Studentendopen
 
GUIDO: Terug naar België. Wat deed je op het RITCS?
Tim: Dat is een filmhogeschool. Daar ben ik twee jaar gebleven, maar het is me niet gelukt. Ondertussen werkte ik in Diepenbeek in een café, en daar leerde ik Lieve Ketelslegers kennen, toen presentatrice bij TV Limburg. Ik heb via haar een stageplaats versierd, en na een maand mocht ik blijven. Toen besefte ik dat het handig zou zijn om naar PXL in Diepenbeek te gaan om Journalistiek te studeren, want dat kon ik perfect combineren met mijn werk bij TV Limburg. Ik wou wel een diploma. Eigenlijk was ik hard zoekende in die periode, want acteren interesseerde me ook. Ik heb zelfs auditie gedaan bij Studio Herman Teirlinck en aan het Conservatorium in Antwerpen, maar daar ben ik niet binnengeraakt. Uiteindelijk heb ik mijn ding gevonden in de journalistiek.
GUIDO: Achteraf nooit spijt gehad?
Tim: Nee, maar ik zou studenten van vandaag toch aanraden om een combinatie te maken, bijvoorbeeld journalistieke skills combineren met geschiedenis of wetenschappen. Zo kom je met verschillende werelden in aanraking, wat je horizon verbreedt. Als je ergens een expertise in opbouwt, dan heb je als journalist een streepje voor. Mensen hebben nood aan experten die hen uitleggen wat er in de wereld gebeurt, en waarom.
GUIDO: Studentenclubs liggen meer en meer onder vuur. Je had nog maar net de onfrisse praktijken van Schild & Vrienden blootgelegd, toen de affaire Reuzegom de media beheerste, met hun fataal afgelopen studentendoop.
Tim: Ik ben zelf nooit gedoopt geweest op de hogeschool. In de jeugdbeweging wel, en ik heb er geen trauma's aan overgehouden. Eigenlijk durf ik daar geen uitspraken over te doen, omdat ik die wereld te weinig ken. Wat ik wel weet, is dat alles evolueert. Een aantal dingen worden in vraag gesteld, wat ik goed vind, maar veel mensen hebben daar moeite mee. Denk maar aan man-vrouwverhoudingen, of Zwarte Piet. Daarover moet je kunnen discussiëren, en die discussie is terecht. Ook over studentendopen moet je een debat kunnen voeren. Ik zeg niet dat ze moeten worden afgeschaft, want een keertje met bloem en eieren gooien kan gewoon plezant zijn, maar waarom moet dat in mensonterende omstandigheden gebeuren? Waarom moet dat gepaard gaan met machtsspelletjes? In die zin vind ik het doopcharter van de KU Leuven een goede zet.
GUIDO: Misschien moet je dáár maar eens een reportage over maken.
Tim: Over studentendopen? Ja, waarom niet. Het lijkt me heel boeiend om de wereld van studentenclubs binnen te stappen.
 
Schild & Vrienden
 
GUIDO: Vind je het niet frustrerend dat Dries Van Langenhove onverstoord blijft doen wat hij doet, ondanks het feit dat jij Schild & Vrienden hebt ontmaskerd?
Tim: Ik denk dat de reportage ervoor heeft gezorgd dat de mensen nu weten waar Schild & Vrienden écht voor staat. Wij hebben aangetoond dat die vereniging niet bezig was met het verdedigen van conservatieve Vlaamse waarden en het verzekeren van de toekomst van de Vlaamse jeugd, zoals ze zelf verkondigden, maar dat ze een uitgesproken extreemrechtse agenda hebben, waarin man en vrouw niet gelijkwaardig zijn, waarin mensen met een andere huidskleur worden beschimpt en waarin wordt gedweept met fascisme. Dat inzicht is er gekomen, maar uiteraard wil dat niet zeggen dat Van Langenhove is gestopt. Integendeel, maar we weten nu tenminste wel waar hij voor staat.
GUIDO: Tot slot nog dit: in je reportagereeks Facebook en ik werd Facebook "het meest succesvolle product ooit door mensen bedacht" genoemd. Ik dacht dat dat alcohol was?
Tim:(lacht hartelijk) Of het wiel?

(HDP)

foto: VRT
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider

De Guido Student Packs Back to Campus zijn terug

De start van het nieuwe academiejaar betekent ook een nieuwe Guido Student Pack. Zoals altijd is de [...]

29/09/2024

Condoomgebruik blijft dalen

Een condoom wordt steeds vaker weggelaten tijdens de seks. Dat blijkt uit het Groot Condoomonderzoek [...]

28/09/2024

Morgen verwelkomt Pommelien de Gentse studenten

Morgen 25 september heeft op het Sint-Pietersplein in Gent de 18de editie plaats van de Student Kick-Off, [...]

24/09/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84