Image
11/05/2019

7 hoofdzonden bij studenten anno 2019: van sugar dating tot haatcomments


In de zesde eeuw goot Gregorius I de zeven hoofdzonden in een lijstje, maar na al die tijd zijn studenten nog steeds niet heiliger dan de paus. Gelukkig maar, want zo hebben ze nog wat te vertellen op café. En aan Monseigneur GUIDO.
 


Superbia
~ Hoogmoed, hovaardigheid, ijdelheid
 
Instagrambabe Amy Sonck (19) uit Ninove studeert bedrijfsmanagement aan hogeschool Odisee.
 
“Vroeger postte ik vooral foto’s van gebouwen, mooie uitzichten en sport, maar aangezien ik vorige zomer naar een paar leuke evenementen geweest ben, zoals Tomorrowland, ben ik meer foto’s van mezelf beginnen plaatsen. Eentje in zwemkledij, en die werd opgemerkt door enkele voetbalpagina’s op Facebook. Mijn aantal volgers schoot de lucht in, en plots kreeg ik aanvragen voor fotoshoots. Modellenwerk was nooit in me opgekomen. Ik dacht dat ik veel te klein was en niet de juiste looks had, maar toen ik een bericht kreeg van fotograaf Robbert Poel, besloot ik toch eens mijn kans te wagen. Sindsdien volgden verschillende opdrachten elkaar op, bijvoorbeeld voor het Belgische kledingmerk ‘Deux Belges’ en het Nederlandse sieradenmerk ‘GF Bracelets’. Ik ontvang ook uitnodigingen voor influencer events, zoals de ‘Live your Fantasy Party’ van Christine le Duc, én ik krijg ook regelmatig gratis kledij en accessoires opgestuurd. In ruil voor wat reclame mag ik die houden. Tegenwoordig probeer ik maandelijks een tweetal foto’s te posten, wat in principe niet veel is, maar er kruipt toch redelijk wat werk in. Soms is het even zoeken hoe ik beelden op de juiste hoogte en positie kan plaatsen. Ik probeer ook creatief te zijn met outfits, effecten en achtergronden, zodat ik volgers kan blijven verrassen."
"Veel mensen denken misschien dat ik zelfzeker ben, maar niks is minder waar. Eigenlijk ben ik net heel vaak ónzeker, en ook helemaal niet ijdel. Ik draag vaak sportieve kledij als ik naar buiten ga, en sta echt niet zo lang voor de spiegel ’s morgens. Meestal werk ik ’s morgens in een kwartiertje mijn make-up bij, maar soms ga ik zelfs de deur uit zonder schmink, want ik probeer altijd zo lang mogelijk te slapen en ook nog te ontbijten voor ik naar school vertrek. Ik heb dan ook geen schrik om ouder te worden. Een rimpel en wat grijs haar… Dat hoort toch gewoon bij het leven?”

foto: Robbert Poel

Avaritia
~ Hebzucht, gierigheid
Arne Vercruysse (20), student elektromechanica aan Vives Kortrijk, spaart al z’n hele leven drinkflessen en memorabilia van bekende wielrenners.
 
 
Als kleine jongen zag Arne hoe een profwielrenner zijn drinkfles weggooide. Superblij was hij toen hij ze kon bemachtigen, en sindsdien maakte hij er zijn sport van om steeds meer bidons te verzamelen. Ondertussen heeft hij er een driehonderdtal. “Ik probeer elk voorjaar zoveel mogelijk koersen te gaan bekijken. Nu en dan rolt er eentje tot over het asfalt bij ons, soms moet ik ze uit de gracht halen (lacht), maar meestal kan ik bidons scoren aan de bevoorradingszone of aan de aankomst. Ik vraag altijd de bidon van mijn favoriete renner op dat moment – zo heb ik er een paar van Tom Boonen waar ik wel heel trots op ben. Ik heb ook een ‘BIDONS’-spandoek, waarmee ik aan de kant van de weg de aandacht probeer te trekken. Ooit stond ik toevallig naast de familie van een renner. Toen ze de affiche zagen, gingen ze speciaal voor mij een bidon halen uit de auto. Naast drinkflessen kun je in de bevoorradingszone ook soms eetzakjes vinden, en petjes, handschoenen en kadernummers. Sommige kon ik laten signeren, en vooral die zijn in trek bij andere verzamelaars. Via Facebookpagina’s en mijn Instagramprofiel @bidon_guy krijg ik geregeld berichten vanuit Nederland, Frankrijk en Italië. De exemplaren die ik dubbel heb, wil ik gerust ruilen, maar verkopen? Nee. Ze allemaal uitstallen wordt moeilijk, maar ik hou ze nog liever bij in een doos op zolder dan mijn verzameling weg te doen.”
 

Luxuria
~ Onkuisheid, lust, wellust
 
Laura*, een 22-jarige studente uit Antwerpen, doet al een jaar aan sugar dating.
 
“Volgens mij is een succesvolle sugarrelatie een vriendschap tussen een iets oudere man en een leergierige jongedame waarmee gepronkt kan worden. Ik heb profielen aangemaakt op verschillende datingwebsites, want ik ben redelijk kieskeurig. Eigenlijk ben ik vooral op zoek naar iemand die mij, naast financiële ondersteuning, ook dingen kan leren. Ik ga dus eerst af op de zinsbouw en spelling om het intelligentieniveau in te schatten. Als dat enigszins snor zit, kijk ik naar zijn uiterlijk, want lichamelijke aantrekkingskracht is ook belangrijk. Helaas hebben veel mannen geen duidelijke profielfoto. Zo kom je soms wel voor verrassingen te staan.” Hoe een doorsnee date verloopt? “Dat hangt af van waar we zin in hebben en of er al dan niet een klik is. Bij de eerste ontmoeting spreek ik wel sowieso af in het openbaar, want dat maakt het risico dat iets misloopt minder groot. Het blijft natuurlijk superspannend, maar dat vind ik net leuk. Verder is er weinig verschil met gewoon daten: samen iets eten, drinken of naar een film. Oké, seks is vaak de insteek, maar ‘t is niet de hoofdzaak. Ik ga meestal zelfs niet in op verzoeken van mannen die enkel daarop uit zijn. Seksdates zijn wel leuk voor even, maar als je niets met elkaar deelt, blijft het toch niet duren.”
 

Invidia
~ Nijd, jaloezie, afgunst
 
Hristo Gentier (21), student Rechten aan de UGent, won 10.000 euro met het spelprogramma Miljonair en plots wou iedereen zijn vriend worden.
 
“Het plan was eigenlijk dat we met een groepje zouden meedoen aan Miljonair, maar uiteindelijk was ik de enige die zich effectief ingeschreven had. Na de selectieprocedure belden de programmamakers me op met de vraag of ik het zag zitten om eens op gesprek te komen. Zo gezegd, zo gedaan en voor ik het wist zat ik in de studio. Het concept is simpel: je blijft in de hot seat zitten zolang je de vragen kan beantwoorden. Bij een fout antwoord gaat er geld uit de pot en schuift iedereen een stoel door. Wie de vijftiende vraag juist heeft, wint de geldprijs. Bij de dertiende vraag was het weer aan mij en moest ik dus nog maar drie goede antwoorden geven om te winnen. Ik besloot te doen wat ik op het examen Politicologie deed - drie keer A gokken - en dat leverde de jackpot op. (lacht) Mijn supporters in de studio waren meer geschrokken dan ik, want ik bleef er redelijk rustig bij. Wat mijn medestudenten betreft, had ik geluk dat het programma werd uitgezonden in augustus, dus aan het begin van het nieuwe academiejaar was de hype al gaan liggen. Het viel me wel op dat ik via sociale media veel vriendschapsverzoeken kreeg van mensen die ik van kop noch staart kende. Ik heb die allemaal geweigerd, want ze leken me niet de beste bedoelingen te hebben. Het geld staat ondertussen veilig opzij voor als ik ooit een huis wil kopen of zo.”
 
 

Gula
~ Onmatigheid, gulzigheid, vraatzucht
Raf Vangheluwe (24) is al vijf jaar lid van Antwerpse studentenclub Media. Hij kon zich drie keer op rij tot Bierkoning kronen, goed voor de titel van Bierkeizer.
“Het was eigenlijk nooit de bedoeling om specifiek voor deze titel te gaan. Het eerste en tweede jaar deed ik eigenlijk enkel mee om de club te sponsoren, maar na die twee overwinningen móest ik wel voor die derde gaan. Veel mensen denken dat het belangrijk is dat je goed kan drinken, maar dat is een misverstand. Er zijn verschillende rondes waarin je opdrachten moet uitvoeren die iets te maken hebben met bier, zo moet je bijvoorbeeld de ingrediënten van bier kunnen opsommen, maar ook biersoorten kunnen herkennen door ze blind te proeven. Uiteraard is de snelste meestal de winnaar, maar bij zo’n wedstrijd is het toch belangrijk om wat te temporiseren, zodat je jezelf niet de kop afdrinkt. Niet dat ik zo goed tegen bier kan hoor, integendeel. Ik drink gemiddeld drie glazen bier op één avond, en dat maar één keer per week. Daarmee ligt mijn drankgebruik ver onder het gemiddelde van de doorsnee student. Aangezien ik me dit jaar concentreer op een stage en bachelorproef, probeer ik ook het aantal cantussen wat te beperken tot 3 à 4. Ik ben per jaar met andere woorden maar een aantal keer zat. Voor vette verhalen ben je bij deze bierkeizer dus aan het verkeerde adres. (lacht)”
 
 
 

Ira
~ Woede, toorn, wraak, gramschap
 
Monica* (23), kreeg een golf van haatreacties over zich heen toen ze een relatie startte met een bekend tv-gezicht
 
“Joey* en z’n toenmalige vriendin waren bekend geworden door hun deelname aan een televisieprogramma. Toen die relatie strandde, zijn Joey en ik beginnen te daten, en dat stond uiteraard uitgebreid in de boekjes te lezen. Fans van het programma konden zich blijkbaar niet over die breuk heen zetten, en postten giftige opmerkingen over mij op sociale media, terwijl ik eigenlijk helemaal niets te maken had met die breuk. Ik kreeg te horen dat ik achterlijk was, een slet, en sommige mensen spraken mij zelfs rechtstreeks aan in de reacties. In het begin was het een soort verslaving om al die commentaren te lezen, maar na een tijdje liet ik het los. Zelf heb ik nooit gereageerd op zulke comments, omdat ik het die mensen niet gunde om in gesprek te gaan, maar mijn vriendinnen grepen soms wel in als ze vonden dat het te ver ging. Joey kreeg het trouwens ook hard te verduren. Hij ontving soms privéberichten waarin stond dat hij beter kon sterven. Toch vreemd dat twee mensen die elkaar graag zien, zo’n shitstorm kunnen veroorzaken.”
 
 

Acedia
~ Gemakzucht, traagheid, luiheid, vadsigheid
 
Andres Devlaeminck (20), voormalig student Chemie aan Odisee, had genoeg van de teleurstelling door z’n uitstelgedrag en is beginnen te werken.
 
“Al vanaf het secundair kamp ik met uitstelgedrag. Als ik taken moest maken, deed ik dat meestal de dag dat ik ze moest indienen of, erger nog, ik flanste snel iets ineen vlak voor de les. In ‘t beste geval keek ik tijdens de speeltijd of pauzes eens snel naar mijn cursus, maar echt leren voor toetsen zat er helemáal niet in... In het secundair is het mij wel nog gelukt om voor alle onderdelen te slagen, maar mijn cijfers gingen van kwaad naar erger. Toen ik aan de hogeschool begon, had ik zoals iedereen goede voornemens, maar ook daar ging het snel mis. Na de tweede dag ben ik lessen beginnen skippen. De blok gebruikte ik om series te kijken, en echt studeren deed ik pas de dag voor het examen. Dat ik voor heel wat vakken buisde, was dan ook geen grote verrassing. Ondertussen hangt mijn rugzak aan de haak en verdien ik mijn boterham als magazijnier. Het werkleven past veel beter bij mij: als de dag erop zit, hoef ik me geen zorgen meer te maken.”
 
* Op vraag van de studenten in kwestie hebben we een schuilnaam gebruikt.
(SVR) & (CVR)
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

Zoveel kost een hond per jaar

Een hond is een trouwe vriend, maar zo'n viervoeter kost ook geld. Hoeveel precies? Dat berekende [...]

02/01/2025

5x kunst in Kortrijk

1) Floating Gardens Dit kunstwerk bevindt zich op de Oude Leie-arm aan de Broeltorens in Kortrijk, [...]

30/12/2024

5 Geelse weetjes

1) Je kan in Geel op Nerdland-safari Lieven Scheire is zot van natuur. Peter Berx weet als entomoloog [...]

16/12/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84