De comeback van JASPER STEVERLINCK
"Ik kwam terug uit Engeland, waar ik met de producer van Ed Sheeran had samengewerkt, heb alles in de prullenmand gekieperd en ben opnieuw begonnen."
Na een lange afwezigheid, waarbij hij enkele tegenslagen te verwerken kreeg, zette Jasper Steverlinck zichzelf overtuigend terug op de muziekkaart. Aan de hand van het ontroerende album Night Prayer maakte de man met de gouden stem een comeback om u tegen te zeggen.
GUIDO: Na Arid hebben we niet veel meer van jou gehoord.
Jasper: Het laatste album van Arid is verschenen in 2010. Nadat de optredens voor die release waren afgelopen, heb ik zes jaar lang niet meer op het podium gestaan. Ik ben wel twee jaar coach geweest bij
The Voice. Tja, de tijd vliegt snel hé.
Zes voorbijgevlogen jaren
GUIDO: Wat is er in die zes jaar gebeurd? Had je er genoeg van?
Jasper: Toen ik de kans kreeg om coach te worden van
The Voice, was dat een goeie gelegenheid om mezelf in vraag te stellen. Plots had ik tijd om eens grondig na te denken. Wat wou ik doen? Waar wou ik naartoe? Privé ging ik door een moeilijke periode. Mijn vrouw en ik kregen te horen dat onze zoon lijdt aan een autismespectrumstoornis. We hebben ons dagelijks leven moeten omgooien in functie van de uitdagingen die de beperking van onze zoon met zich meebrengt.
Time is flying… Als ik erop terugkijk, kan ik me moeilijk voorstellen hoe ik het zes jaar lang heb uitgehouden zonder op een podium te staan. Maar goed, door de omstandigheden is het zo verlopen.
GUIDO: Je bent toch blijven musiceren en componeren?
Jasper: Natuurlijk, maar ik miste het publiek. Ik had een beetje schrik toen ik terug op scène kwam. De muziekindustrie was sterk veranderd in die zes jaar. Om vandaag succesvol te zijn, kan je maar beter lijken op Ed Sheeran of Oscar And The Wolf…
GUIDO: Hoe valt het te verklaren dat je niet echt hebt kunnen surfen op de succesgolf van je cover van David Bowies Life on Mars, uit 2004?
Jasper: Goeie vraag. Ik was totaal verrast door het succes van het album
Songs of Innocence. Het gebeurt zelden dat een coveralbum potten breekt. Kort daarna kreeg een venijnig virus me te pakken, waardoor ik lange tijd helemaal knock-out was. Toen ik begon te genezen, was het al te laat om te profiteren van de bekendheid die die hit me had opgeleverd. Mijn kans was verkeken.
GUIDO: Je bent uiteindelijk teruggekeerd met een heel pure en ontroerende soloplaat.
Jasper: Ik wou muzikaal gezien terugkeren naar het hart, naar de kern. Sterke woorden, goeie songs en een klok van een stem. Al de rest is blabla. Al wat afleidt van de kern, daar heb ik komaf mee gemaakt. Als je vandaag naar de radio luistert, hoor je meer en meer arrangementen. De songs raken ondergesneeuwd door de vele productielagen. Ik wou absoluut vermijden dat het productieproces de emotie zou verstikken. Vandaar ook dat ik de songs voor dit album live heb opgenomen.
Schone lei
GUIDO: De sound van Night Prayer valt moeilijk te situeren in de tijd.
Jasper: Het gebeurt zelden dat ik vandaag nog word geraakt door nieuwe muziek. Ik hoor natuurlijk wel eens een leuk nieuw deuntje, maar het doet me niets. Als ik echter luister naar artiesten uit de jaren zestig of zeventig, zoals Jacques Brel, Marvin Gaye of Led Zeppelin, dan ben ik ontroerd tot op het bot. Ik heb geprobeerd om een tijdloos album te maken. In het
Spotify-tijdperk waarin we leven, is dat niet gemakkelijk. Ik heb nochtans geprobeerd om de songs uit
Night Prayer met een ander arrangement op te nemen, maar dat heeft me niet overtuigd.
GUIDO: O ja? Is het een moeilijke bevalling geweest?
Jasper: Ja en nee. Ik ben naar Engeland getrokken, bij Jake Gosling, de man die Ed Sheeran heeft ontdekt. Het was een leuke samenwerking, maar ik heb me uiteindelijk gerealiseerd dat mijn songs hun puurheid en melancholie verloren. Ter plaatse ging alles goed, maar toen ik thuiskwam, heb ik besloten alles in de prullenmand te gooien.
GUIDO: Een kloek, maar moeilijk besluit!
Jasper: Dat is wel het minste wat je kan zeggen. Na een periode van aarzelen, ben ik met een schone lei herbegonnen. Ik ben in de studio gedoken met Jean Blaute. Als je een plaat zou uitbrengen waar je zelf niet meer kan achterstaan, dat is een verschrikkelijk gevoel. Dan liever een album dat misschien niet even goed verkoopt, maar waar ik wel trots op ben. Het is altijd jammer als iets niet werkt, maar als je fier kunt zijn op jezelf, dat is ook veel waard.
GUIDO: Het album is opgenomen in de ICP-studio's in Brussel.
Jasper: Jean en ik zijn
old school tewerkgegaan. We hebben het album opgenomen zoals Bill Withers, Nina Simone en Jacques Brel het deden: live, zonder drums, zonder technische snufjes, zowel voor de muziek als voor de zang. Is het resultaat niet perfect? Kan me niet schelen: dit album is zoals ik zelf ben, zonder franje. Het feit dat ik geen platencontract had op het moment van de opnames, was achteraf gezien een zegen, want ik kon mijn zin doordrukken. Nogal wat mensen uit mijn entourage stonden perplex toen ze het album hoorden. Het was niet genoeg dit, niet genoeg dat... Uiteindelijk is het wel succesvol gebleken, en ik ben vooral blij dat ik mijn goesting heb kunnen doen.
Komt er een reünie van Arid?
Het laatste album van Arid, de succesgroep rond Jasper Steverlinck, dateert al van negen jaar geleden. Of er ooit een reünie komt? "Geen idee," zegt Jasper. "Vandaag focus ik me op mijn soloproject. Ik zie ons niet meer samenwerken om een nieuw album op te nemen, maar samen optreden, dat zie ik wel nog zitten. Ik steek niet onder stoelen of banken dat het alleen stukken eenvoudiger is. Als je deel uitmaakt van een groep, ben je verplicht om toegevingen te doen. Daar heb ik als soloartiest geen last van.
(CT)
foto: Valentijn Elsen