Van Eyck en stad Gent centraal in nieuwe Suske en Wiske
Woensdag werd in het Gentse Belfort de nieuwe strip van Suske & Wiske voorgesteld. Deze staat volledig in teken van de grootste kunstenaar van de Vlaamse schilderkunst uit de vijftiende eeuw: Jan van Eyck. De stad Gent heeft ook een groot aandeel in de strip. Zo verschijnt de Sint-Baafskathedraal regelmatig en wandelt Lambik voorbij de kibbelende verkopers van Gentse neuzekes.
Suske & Wiske vieren dit jaar hun 75
ste verjaardag en dit wordt gevierd met een nieuw stripverhaal ‘De Verloren van Eyck’. Hierin keren de striphelden terug naar het vijftiende-eeuwse Gent. In het verleden kwamen al wat schilders aan bod en deze keer is het aan van Eyck. Opvallend is dat de schilder er voor één keer niet als een halve heilige uitkomt. “Jan van Eyck was ook een mens zoals een ander met zijn eigen trekjes. We hebben wat karaktertrekken uitvergroot. Dat moet kunnen in een strip”, vertellen de makers. Wiske noemt hem in de strip zelfs een blaaskaak.
Gent in beeld
De stad Gent krijgt een belangrijke plaats in de strip. De verklaring moet je niet ver zoeken. In 2020 viert Gent het hele jaar de erfenis van Jan van Eyck en het Lam Gods. De stad kwam trouwens zelf met het idee. “We krijgen vaak suggesties waar we zelden op ingaan maar over dit idee moesten we niet lang nadenken”, zegt scenarist Peter Van Gucht.
Regelmatig duikt er Gentse actualiteit op, zoals het circulatieplan. Er zijn ook enkele scenes in de strip waar je de twee ruziënde verkopers van de Gentse neuzekes in beeld ziet. Ook Bayram Özdemir en zijn fruitkraam van de Vrijdagmarkt komen in de strip voor. “Ik heb nooit Suske & Wiske gelezen maar hier ben ik toch trots op. Ik ga er één kopen voor elk van mijn zes kleinkinderen.”
“We zagen van Eyck eerder als een soort spion avant la lettre”
Afgelopen zomer begonnen Van Gucht en zijn collega Vincent Bal aan de strip. “Dat gaat behoorlijk snel. Op één dag hebben we meestal de grote lijnen van het verhaal klaar. De rechtvaardige rechters vonden we te evident als onderwerp. We zagen van Eyck eerder als een soort spion avant la lettre. Filips De Goede stuurde de schilder destijds op pad om steden te gaan tekenen, maar dan specifiek voor militaire doeleinden. Zo wou men weten hoe men bepaalde steden kon aanvallen. Dat hebben wij gebruikt als uitganspunt”, vertelt Vincent Bal.
Het album komt in twee versies uit. Er is een Gentse versie, waarvan 5.000 exemplaren gemaakt worden. Op de achterkant staat daarop het pas onthulde stadsgezicht van Gent dat op het Lam Gods staat. Die wordt verkocht op de typische Gentse verkoopplaatsen. In de rest van het land vind je de gewone versie.
‘De Verloren van Eyck’ is nummer 351 in de rij van Suske & Wiske-strips. Het ligt vanaf vandaag in de winkels.
Tekst: Sophie S.
Foto: Standaard uitgeverij