Jens Dendoncker: "Ik ben er niet mee bezig dat ik geen hoger diploma heb"
Op 4 december is het weer Rode Neuzen Dag, de jaarlijkse goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius. Deze keer uiteraard zonder propvol Sportpaleis, maar aangezien Jens Dendoncker dit jaar ambassadeur is, valt er misschien toch nog wat te lachen. En over het thema - mentale weerbaarheid bij jongeren - heeft Jens zowaar wat ernstigs te zeggen.
Jens: Dit jaar ligt de klemtoon niet op fondsenwerving, maar op sensibilisering. We trekken met een digitale scholentour naar scholen om leerlingen en leerkrachten te ondersteunen. We horen van psychologen dat jongeren het door corona bijzonder moeilijk hebben. We willen hen helpen met tips en tricks, en ook met muziek, het centrale thema tijdens deze editie.
GUIDO: De mentale weerbaarheid van jongeren is nog nooit zo op de proef gesteld.
Jens: Zeer zeker. Er is meer dan een verdubbeling van het aantal noodkreten bij hulplijnen voor jongeren. Zij voelen zich vaak eenzaam en stellen zich vragen. Meer dan wie ook hebben jongeren nood aan sociaal contact, en als dat wordt ingeperkt, is het een serieuze koude douche.
Vijf bladzijden straf
GUIDO: Je hebt het zelf als jongere ook moeilijk gehad, doordat je aan epilepsie lijdt.
Jens: Het feit dat ik zelf met een problematiek heb gekampt, maakt me wel een beetje ervaringsdeskundige in deze materie. Ik kan veel begrip opbrengen voor jongeren die het wat moeilijker hebben. Ik heb het zelf ook meegemaakt, dus ik weet wat het betekent. Dat helpt in mijn rol als ambassadeur van Rode Neuzen Dag.
GUIDO: Je hebt een nogal grillig schoolparcours achter de rug.
Jens: Goh, grillig... Laten we zeggen dat ik net op tijd ben 'gered', toen ik naar de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge ben gegaan. Daar ging men op een heel andere manier om met studenten dan op de traditionele colleges waar ik voordien zat. Dat was voor mij een openbaring. Als ik daar niet was terechtgekomen, zat ik nu waarschijnlijk nog altijd in het zesde secundair. (lacht)
GUIDO: Kon je niet aarden in een traditioneel schoolsysteem?
Jens: Het systeem van autoriteit begreep ik niet. Daar kon ik niet mee omgaan. "Schrijf vijf bladzijden, dan is het opgelost." Dat is toch onzin?
GUIDO: Wat had je dan uitgevreten om vijf bladzijden straf te krijgen?
Jens: Niets ergs hoor, ik was helemaal niet zo'n rebel op school. Maar ik kon er niet mee omgaan dat problemen niet werden uitgepraat. Dat er consequenties waren aan mijn daden, tot daaraan toe, maar laat me dan tenminste iets zinnigs doen als 'straf'. Vijf bladzijden schrijven omdat ik had zitten praten in de studie, pff, dat vond ik een blijk van zielig machtsvertoon. In het kunstonderwijs was dat helemaal anders. Daar werd ik tenminste serieus genomen. Dialoog in plaats van monoloog.
Unief & hogeschool
GUIDO: Daarna werd het tijd voor hogere studies?
Jens: Ja, maar dat was geen geweldig succes. Ik was begonnen aan Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent, maar toen ging het erg slecht met mijn gezondheid, waardoor ik een paar maanden ben moeten thuisblijven. Ik heb die studie stopgezet, en daarna ben ik aan een lerarenopleiding begonnen aan de Hogeschool Gent. Het lesgeven op zich vond ik wel leuk, en ik had goede cijfers voor mijn stage, maar de bureaucratie in het onderwijs beviel me helemaal niet. De uren die ik daaraan moest besteden, nekten mijn creativiteit. Dus die lerarenopleiding heb ik ook niet afgemaakt.
GUIDO: Vond je Gent een leuke stad om op kot te zitten?
Jens: Ja, maar eenmaal ik student af was, vond ik Gent al snel te klein. Het was mijn stad niet meer. Ik ben er niet blijven plakken na mijn studies. Ik was toen ook al bezig met comedy, en daarvoor is Antwerpen een betere uitvalsbasis. Ik wilde dicht bij café The Joker wonen!
GUIDO: Heb je achteraf nooit spijt gehad dat je je studies niet hebt afgemaakt? Een diploma kan altijd nog van pas komen...
Jens: Nee, al heb ik natuurlijk gemakkelijk spreken, omdat mijn carrière op wieltjes loopt. Als ik vandaag niet stond waar ik nu sta, zou ik er misschien anders over denken, maar nu ben ik er helemaal niet meer mee bezig dat ik geen hoger diploma heb.
3 mentale-weerbaarheidstips van Jens
1) Praten helpt "Een torenhoog cliché, maar het is wel waar. Gebruik je gsm niet om de schone schijn op te houden op Instagram, maar gebruik hem om te bellen met familie of goede vrienden bij wie je je hart kan uitstorten."
2) Aarzel niet om professionele hulp te zoeken "Naar een therapeut of psycholoog gaan is gelukkig geen taboe meer, maar er is toch nog wat drempelvrees. Wacht er niet te lang mee als je je niet goed voelt."
3) Ontdek je passie "Ik heb zelf ondervonden dat het leven een stuk gemakkelijk wordt als je voluit kunt gaan voor je passie. Dat geeft houvast op de meest stuurloze momenten."
Tekst: Herbert DP Copyright foto: Rode Neuzen Dag