Sien (19) lanceert 'Sendwich': "Mijn vrienden zijn stiekem een beetje fier op me"
Sommige studenten wachten niet tot ze naar het hoger onderwijs gaan om een idee te realiseren dat al jaren in hun hoofd zit. Dit is het geval bij de negentienjarige Sien De Vriese, die Sendwich lanceerde, een app om het bestellen van broodjes gemakkelijker te maken voor scholieren.
STUDENT IN DE KIJKER
GUIDO: Waar kwam het idee vandaan?
Sien: Voor mijn eindwerk (GIP) in het 6de secundair Sociaal-Technische Wetenschappen moesten we een onderzoek doen naar iets wat ons interesseerde. We mochten het onderwerp zelf kiezen en aangezien ik mij enorm ergerde aan het trage bestelsysteem op mijn oude school, koos ik dit als onderwerp. Ik deed onderzoek naar de ontwikkeling van een praktische, digitale oplossing om broodjes te bestellen op school. Zo kwam ik op het idee voor
Sendwich.
Nooit meer aanschuiven
GUIDO: Hoe werkt het precies?
Sien: De leerling downloadt de app. Hij connecteert zich vervolgens eenmalig door de unieke QR-code van de school in te scannen. Vervolgens laadt de leerling geld op in zijn digitale portemonnee. Dit kan via Payconiq of door het inscannen van een QR-cheque die de leerlingen op school kunnen aankopen. Na deze stappen kunnen ze makkelijk hun lunch bestellen via
Sendwich.
GUIDO: Welke zijn de belangrijkste voordelen van de app?
Sien: Dankzij
Sendwich hoeven ze niet meer aan te schuiven om hun bestelling door te geven of ze moeten geen papieren bonnetjes meer invullen en in een brievenbus steken, aangezien ze nu hun lunch gewoon digitaal kunnen bestellen via de app. Ten tweede moeten ze geen cash geld meer meenemen. Ze kunnen digitaal betalen: makkelijk en coronaproof. De afhaling gebeurt heel vlot door het scannen van hun persoonlijke QR-code. Zo is er geen marge voor fouten. Kortom, de middagpauze wordt voor de leerlingen en ook voor de medewerkers op school opnieuw een rustmoment.
GUIDO: Wat was de impact van de coronacrisis?
Sien: Uiteraard heeft Covid-19 een impact op onze activiteit. De meeste scholen zijn een hele tijd gesloten geweest en zelfs nu nog zijn scholen aangewezen op een mix van afstandsonderwijs, fysiek lesgeven, vaak via halve dagen op school. We stellen ook vast dat de scholen - terecht –belangrijker prioriteiten hebben dan de middaglunch te regelen en dus kijken we uit naar de periode na corona. Anderzijds zijn we ons bewust van het feit dat we ons in de toekomst sowieso anders zullen gedragen. Het nieuwe normaal zal er anders uitzien dan vóór corona. Er is nood aan een oplossing die gestructureerde, contactloze en cashloze bestellingen mogelijk maakt en alle partijen tijdswinst oplevert.
Sendwich wil daarin helpen. We hopen alleszins dat scholen onze onafhankelijke, kosteloze app zullen omarmen om op een zorgeloze manier de lunch te organiseren.
Echte vrienden
GUIDO: Hoe hebben je vrienden gereageerd op je project?
Sien: In het begin vonden mijn vrienden het een zot idee toen ik voor het eerst sprak over een eigen onderneming. Maar ze steunen mij 100% in mijn beslissing. Mijn echte vrienden zijn ook wel een beetje fier om mij bezig te zien als jonge onderneemster.
GUIDO: Hoe zie je je toekomst?
Sien: Ik hoop uiteraard eerst
Sendwich succesvol te lanceren door zoveel mogelijk organisaties, leveranciers en eindgebruikers op het platform te krijgen. Ik hoop verder dat de impact van de coronacrisis gaat afnemen, zodat ik scholen opnieuw kan gaan bezoeken om hen een demo te geven. Ik blijf uiteraard oog hebben voor nieuwe opportuniteiten, want soms liggen ze dichter bij je dan je zou denken.
De 4 belangrijkste eigenschappen van een jonge ondernemer, volgens Sien
Doorzettingsvermogen
"Een onderneming opstarten en blijven runnen, gebeurt met vallen en opstaan."
Werken in team
"Je hebt een sterk team achter je nodig, met mensen die het beste met je voorhebben."
Niet bang zijn om te falen
"Als je er echt in gelooft, zal het wel lukken!"
Sociaal zijn
"Je moet mensen proberen te overtuigen om met jouw product te werken."
|
Tekst: Sébastien Daloze