Must see: drie indrukwekkende urbexlocaties
Urban Exploring, ook wel urbexen genoemd, is razend populair. Het is niet alleen spannend, maar levert ook indrukwekkende foto’s op. Je kan het eigenlijk zien als een openluchtmuseum, maar dan met gratis toegang. Het is vaak moeilijk om locaties van urbexplaatsen te achterhalen. Urbexers houden de adressen meestal geheim, om vandalisme te voorkomen. Belangrijk om te weten wanneer je gaat urbexen: respecteer het verlaten pand, hou het veilig, betreed geen panden die niet toegankelijk zijn.
Dat gezegd zijnde, dit zijn de drie zotste urbexlocaties in ons land:
1. Spookdorp Doel
De bekendste en meest toegankelijke urbexlocatie is Doel, het Tsjernobyl van België. In de spookstad Doel zijn alle ramen vervangen door stalen platen, om nieuwsgierige bezoekers buiten te houden. Het betreden van de huizen is in Doel niet toegelaten, maar als je er door de straten loopt, voelt het alsof je in een post-apocalyptisch gebied rondwandelt.
Wist je trouwens dat er in Doel nog enkele huizen bewoond zijn? De weinige huizen die bewoond zijn, maken dat duidelijk met bordjes om te vermijden dat hun ramen worden ingeslagen. Je kan zelfs lunchen in Doel: in De Molen en Doel 5.
2. Koeltoren van Charleroi
Centrale Monceau, bij urbexers gekend als Power Plant IM, is een voormalige elektriciteitscentrale in Monceau-sur-Sambre, in Charleroi. De centrale is sinds 2007 buiten gebruik. Op de linkeroever van de Samber zijn de machinegebouwen bewaard, op de rechteroever de koeltoren van de centrale.
In 2016 werd deze koeltoren gebruikt in de Vlaamse film De Premier, geregisseerd door Erik Van Looy en met Koen De Bouw in de hoofdrol.
3. Fort La Chartreuse (Luik)
Fort La Chartreuse is een verlaten fort dat werd opgericht voor de verdediging van Luik tijdens de Eerste Wereldoorlog. Al sinds 1980 is het fort verlaten. Het is een populaire urbexlocatie en wordt ook gebruikt als fotolocatie. Het pand is in slechte staat, waardoor je de bovenetages niet meer kan betreden.