3 'goei' recepten van The Messy Chef
The Messy Chef, dat is Jelle Beeckman, een jonge dertiger met een kookverslaving. Jelle is een naar West-Vlaanderen verhuisde Gentenaar die een kookblog en een foodtruck uitbaat. Eerder dit jaar verscheen zijn tweede kookboek The Messy Chef 2: Goei eten, waaruit hij speciaal voor GUIDO deze drie recepten selecteerde.
"Dit is goei eten," verduidelijkt Jelle. "Niet goed, maar goei. De term goei is zoveel meer dan enkel goed. Over goeie seks stoef je bij je vrienden. 'En pa, wat vond je van mijn nieuw lief?' 'Ziet er een goei masken uit, jongen!' Met goei zit je meer dan goed. Goei eten is eten waarmee je met de saus ook even je frustraties doorslikt. Comfortfood zonder dat het per se ongezond hoeft te zijn. Goei eten biedt je honderd procent comfort zonder schuldgevoel. Een lach en heel misschien een broeksknoopje dat openstaat."
Tortilla met kortgebakken steak, burrata en salsa
Ingrediënten
4 à 6 wraps (16 cm diameter)
300 g steak
peper en zout naar smaak
1 el Provençaalse kruiden
1 zoete paprika
½ teentje look
2 tomaten
½ rode ui
verse chilipeper (naar wens)
sap van ½ limoen of citroen
1 tl honing
paar takjes bieslook
2 bollen burrata
olijfolie
Bereiding
• Haal de steak een halfuur voor het bakken uit de koelkast. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
• Schil de zoete paprika en snijd in erg fijne blokjes. Snijd de tomaat in plakjes en dan in fijne blokjes. De zaadjes gebruik je niet. Snipper de ui fijn. Doe alle groentjes in een mengkom. Voeg eventueel ook wat fijngesneden chilipeper toe en pers de look erbij. Kruid met peper, zout, het
limoen- of citroensap en de honing.
• Doe een scheutje olijfolie in een kleine pan. Bak de steak krokant in ongeveer 2 minuten aan beide kanten. Haal uit de pan en laat 2 minuten rusten. Snijd in fijne plakjes en kruid bij met peper en zout.
• Verwarm de wrap 30 seconden in de microgolfoven of in de pan. Beleg met een stukje burrata, de steak en daarna de salsa. Werk af met fijngesneden bieslook.
Geroosterde bloemkool met witte saus
Ingrediënten
1 middelgrote bloemkool
peper en zout naar smaak
2 teentjes look
kruidentuiltje met rozemarijn, tijm en laurier
175 g ongezouten hoeveboter
4 el bloem
350 ml melk
25 g gemalen kaas
1 tl nootmuskaat
fijngesneden bieslook
Bereiding
• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Snijd de bladeren van de bloemkool en snijd een deel van de stam af, zodat de bloemkool mooi recht kan staan. Zet de bloemkool in de ovenschaal en kruid met zout. Leg 2 volledige teentjes look en het kruidentuiltje ernaast.
• Leg 75 g van de boter op de bloemkool. Dat lijkt veel, maar we gebruiken de boter straks voor de witte saus.
• Zet 40 à 60 minuten in de oven. De gaartijd is afhankelijk van de grootte. Prik met een mesje om te kijken of hij gaar is (zeker in de stam)
• Haal de ovenschaal uit de oven en giet de boter in een kleine steelpan. Die boter heeft nu heel veel smaak. Voeg ook de overige 100 g boter toe. Verwijder look en kruiden.
• Zet de pan met de boter op het vuur en voeg de bloem toe. Roer goed en voeg dan de melk toe tot je een dikke, witte saus hebt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
• Giet de saus helemaal over de bloemkool en werk af met kaas.
• Zet nog eens 15 minuten in de oven tot goudbruin en werk af met fijngesneden bieslook.
Knolselderschnitzel met tartaarsaus en rucola
Ingrediënten
½ knolselder
3 eitjes
1 el water
50 g bloem
200 g paneermeel (of panko)
peper en zout
boter of olijfolie
½ sjalotje
1 el gesneden augurkjes
½ el kappertjes
een paar takjes peterselie
een paar takjes bieslook
3 el mayonaise
½ citroen
50 g rucola
Bereiding
• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Snijd 4 plakken van 1 cm dik van de knolselder. Snijd of steek een rondje uit de plakken knolselder en haal de schil eraf.
• Neem een kom en kluts daar de eieren in met het water. Neem een kom met bloem en een kom met paneermeel (of panko).
• Kruid de knolselder langs beide kanten met peper en zout. Haal door de bloem, daarna door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer. Laat 10 minuten rusten in de koelkast, anders valt die laag er te snel af.
• Smelt een klont boter of olijfolie in een pan. Bak de knolselder krokant langs beide kanten. De knolselder zal nog niet gaar zijn, dus zet hem nog 15 minuten in de oven.
• Maak ondertussen de tartaarsaus. Snijd de sjalot, augurk, kappertjes en kruiden fijn. Meng onder de mayonaise. Kruid met peper en zout.
• Serveer de knolselder met de saus en rucola en werk af met een paar druppeltjes citroensap.
Tekst: Herbert De Paepe