Tips bij het zoeken van een betaalbaar kot
Een betaalbaar en deftig kot vinden, da’s iets wat de dag van vandaag vrijwel onmogelijk lijkt. Daarom geeft GUIDO jou enkele waardevolle tips, zodat je zeker weet waarop je moet letten tijdens de zoektocht.
- Ken je rechten als huurder
Eerst en vooral is het heel belangrijk dat je je rechten kent als huurder en weet naar wie je moet gaan als je hulp nodig hebt. Als je rechten geschonden worden dan kan je terecht bij de huisvestingsdienst. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het niet nakomen van het contract of het aanrekenen van onderhoudskosten. Zij kunnen jou dan verder helpen en zullen samen met jou naar een oplossing zoeken.
Kijk en vergelijk. Ga niet in op het eerste aanbod dat je krijgt, maar neem je tijd om verschillende bezichtigingen te doen. Beslis pas daarna welke kamer het best bij jouw noden aansluit.
- Start de zoektocht op tijd
Begin op tijd met je zoektocht. Idealiter begin je rond april of mei met je zoektocht. In juni komen er meestal redelijk wat koten vrij aangezien studenten afstuderen, en ook na de tweede zit eind augustus heb je een reële kans.
- Check de databanken voor koten
Alle onderwijsinstanties hebben een databank met koten. Hieronder een overzicht:
KU Leuven, UCLL & LUCA: Kotwijs
Antwerpen: Kotweb
Gent: Kotatgent
Brussel: MyKot
Thomas More: OpKot
West-Vlaanderen: Kotwest
- Kijk of er een kotlabel aanwezig is
Een kotlabel is een keurmerk dat de woningkwaliteit, brandveiligheid en vergunningen van het gebouw garandeert. Dit keurmerk is er uniform sinds begin 2024 en kan helpen bij het zoeken naar een kwalitatief kot. Als het gebouw over zo’n label beschikt, dan mag je er vrij zeker van zijn dat het in orde is.
Tekst: Larissa Sowowna