Monitor huisvesting: het grote kotonderzoek
Over het algemeen zijn studenten vrij tevreden over hun ervaringen op kot. Dat blijkt uit een onderzoek dat Steunpunt Wonen gevoerd heeft. Toch lijken er enkele punten van kritiek te zijn.
Het grootste werkpunt is het tekort aan koten. Uit het onderzoek blijkt dat de forse stijging van studenten toe te schrijven is aan de inschrijvingen van buitenlandse studenten. “Er komen steeds meer buitenlandse studenten hier studeren en die hebben ook per definitie een kot nodig,” verklaart Joren Sansen, onderzoeker bij het Steunpunt Wonen.
Ten tweede geeft 71 procent van de bevraagden aan best tevreden te zijn over hun kot. Als ze ergernissen hebben, gaat het vooral over de volgende zaken: lawaaihinder, een kamer die te koud is in de winter maar te warm in de zomer, de aanwezigheid van vochtproblemen, slechte communicatie met de kotbaas, en slechte internetverbinding.
Ten derde blijkt dat studenten vaak niet in het kot zitten dat ze voor ogen hadden. Ze willen vooral een kot met voldoende binnenruimte en lichtinval, dat goed geïsoleerd en bij voorkeur ook bemeubeld is. En het is net op vlak van geluidsisolatie dat er vaak klachten zijn.
Tot slot is er de kwestie van de stijgende prijzen. Ongeveer de helft van de bevraagden geeft aan dat ze over hun voorziene budget gaan. Een kot in een Vlaamse studentenstad kost gemiddeld 507 euro per maand. Basiskoten – m.a.w. koten zonder eigen sanitair – kosten gemiddeld 421 euro, kamers met eigen sanitair 546 euro en studio’s gaan richting de 600 euro.
Belangrijk: dit is een verkennende studie en de komende jaren moeten een duidelijker overzicht bieden.
Tekst: Larissa Sowowna