Studenten en verkiezingen: wie stemt voor wie?
Zondag trekken we naar de stembus. Weten studenten al voor wie ze zullen stemmen, en zijn hun kiesintenties verrassend? Wij duiken in de cijfers.
Onderzoekers van het Gentse trendwatchingbureau GUIDATA, gespecialiseerd in academisch geschoolde millennials en centennials, vroegen meer dan duizend Nederlandstalige hogerejaarsstudenten uit toprichtingen naar hun politieke voorkeur. De traditionele partijen lijken het niet zo slecht te doen als gevreesd. Decision makers van morgen kiezen doorgaans niet voor politieke extremen.
Sociale zekerheid & gezondheid op kop
Meer dan een derde van de Vlaamse studenten (37%) geeft aan dat politiek hen meer interesseert dan vroeger. Daar staat tegenover dat 32% claimt dat politiek hen nooit heeft geboeid. De 5 belangrijkste thema's in de politiek zijn volgens hen - in volgorde van belangrijkheid - sociale zekerheid & gezondheidszorg, onderwijs, economie & werkgelegenheid, veiligheid, en belastingen & pensioenen. Communicatie & media, cultuur, en buitenlands beleid & defensie vinden het studenten de minst relevante topics.
Radicale partijen spreken minder aan
Door welke partijen voelen de respondenten zich het best vertegenwoordigd? Afgaand op een glijdende score op een schaal van 1 tot 7, komen respectievelijk Open VLD (3,9), N-VA (3,8) en Vooruit (3,8) als meest gewaardeerde partijen naar voor, op de voet gevolgd door CD&V (3,7) en Groen (3,5). Radicale partijen, zowel aan linker- als rechterzijde, scoren beduidend minder goed: PvdA krijgt op dezelfde schaal een score van 3,2 en Vlaams Belang moet het stellen met 2,4. De vaak verguisde regerende partijen doen het bij de Vlaamse studenten dus lang niet zo slecht als ze misschien zelf hadden gevreesd.
Of de toekomstige decision makers ook de politici van morgen zullen worden, valt nog af te wachten. Hoewel 19% van de studenten beweert politiek geëngageerd te zijn, kiest maar liefst 62% de antwoordoptie 'Actief in de politiek gaan' als hen wordt gevraagd: 'Wat zie je jezelf later zeker niet doen?'
Wat vinden politici van de resultaten?
GUIDATA legde de resultaten van deze bevraging voor aan enkele over de partijgrenzen heen gerespecteerde Oost-Vlaamse politici.
Christophe Peeters van de Open Vld, die al als student zijn studie Burgerlijk Ingenieur combineerde met politiek, is tevreden met de enquêteresultaten: "Dit bewijst dat er nog heel wat mensen zijn die zich niet laten verleiden door de sirenenzang van de gemakkelijke oplossingen die vanuit de extreme partijen naar voor wordt geschoven."
N-VA-politicus Andries Gryffroy, die Industrieel Ingenieur & Marketing heeft gestudeerd, vindt dit onderzoek "hoopgevend voor de toekomst. Sommige dossiers, zoals bv. Energie en Klimaat, zijn technisch en dus proberen we op basis van feiten en cijfers de nodige beslissingen te nemen."
Ook Stephanie D’Hose (Open Vld, studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen) is opgetogen dat studenten optimistische en toekomstgerichte boodschappen appreciëren. "Er is ook best veel steun voor het beleid dat we hebben gevoerd, waarin we open en daadkrachtig verschillende crisissen hebben aangepakt. Dit resultaat geeft nog meer moed om voluit te vliegen."