De heraangelegde tuin van het Rubenshuis is open (en hij is prachtig)
Het Rubenshuis in Antwerpen bezoeken, daarvoor moesten we toch geduld oefenen tot 2030? Wat het huis zelf betreft wel, want de renovatie is nog lang niet afgerond. Maar de tuin, die is open, en hij is ronduit prachtig.
Even recapituleren. Vóór de sluiting bezocht je het Rubenshuis vanuit een lelijk paviljoen op de Wapper. Dat is inmiddels gesloopt. Het gerenommeerde architectenbureau Robbrecht en Daem ontwierp een modern toegangsgebouw om de hoek, aan Hopland 13. Dat is klaar sinds afgelopen weekend. Je kan daarlangs nog niet het Rubenshuis zelf bezoeken, maar wel de weelderig heraangelegde tuin en de gloednieuwe multimediale Rubens Experience.
Museumzaal zonder plafond
Die tuin is een absolute voltreffer. De mensen van het Rubenshuis noemen het terecht hun "museumzaal zonder plafond". Rubens, die acht jaar in Italië had verbleven, zag zijn huis, atelier en tuin als een Italiaans palazzo in het hartje van Antwerpen. Hij gebruikte zijn tuin als netwerkplek, tentoonstellingsruimte, decor, showroom en pluktuin. Hij ontwierp zelf de portiek en het tuinpaviljoen, wereldwijd de enige overgebleven stukjes architectuur van Rubens' meesterhand. Het tuinontwerp zelf is niet bewaard gebleven, dus het museumteam en de tuinarchitecten van Ars Horti moesten zich baseren op oude bronnen, stillevens en documenten. Ze concipieerden de tuin als een groene schakel tussen de historische woning en het nieuwbouwgedeelte, wonnen kleuradvies in bij de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten en gingen in de weer met maar liefst 17.500 planten. Een bloemlezing? Wilde akelei, goudsbloemen, rozenstruiken, pioenen, citrusplanten, vijgenbomen, mispels, zwarte eiken, wintergroene magnolia’s, doodsbeenderenbomen en een bijna 300 jaar oude taxusboom.
Rubens Experience
Je kan desgewenst een ticket kopen voor de tuin alleen, maar in de kelder van het nieuwe toegangsgebouw is de Rubens Experience ook wel de moeite waard, al is het maar om je kennis rond Rubens op te frissen voor je aan je bezoek van de historische site begint. Aan de hand van een audiovisuele show, interactieve toepassingen en kunstobjecten zoals zijn beroemde zelfportret, kruip je onder de huid van de kunstenaar. Via verschillende belevingszones ga je zelf op onderzoek uit. Het ene moment is Rubens' werk levensgroot te zien, het andere tot in de kleinste details. Via het oude Antwerpen voert hij je mee naar Rome, Londen, Parijs en Madrid.
De tuin en de Experience zijn elke dag open vanaf 10 uur, behalve op woensdag. Nog tot eind september wordt de heropening gevierd met concerten, performances, rondleidingen, lezingen en dj-sets.
Tekst: Herbert De Paepe
Foto's: Ans Brys