Seniorengoeroe PASCAL VYNCKE
Een van de meest succesvolle webmasters van het land is Pascal Vyncke, een 21-jarige student uit Ekeren. Die naam doet geen belletje rinkelen? Vraag dan eens aan je oma of ze hem kent.
Ze zal een vertederde, bijna verliefde zucht slaken, want Pascal is de man achter
SeniorenNet, de hyperpopulaire site voor actieve 50-plussers, en die dragen 'hun' webmaster op handen.
Elke dag komen 60.000 verschillende bezoekers een kijkje nemen op www.seniorennet.be. En dat is nog niet alles. Pascal, die aan de Universiteit Gent de derde bachelor Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen volgt, heeft bovendien twee dikke boeken geschreven waarin internet en computers op bevattelijke wijze worden uitgelegd aan 50-plussers.
Pascal: Toen ik in de humaniora begon met SeniorenNet, kreeg ik weinig begrip van mijn klasgenoten. Die verstonden niet dat ik daar mijn energie wou insteken, en ze geloofden ook niet dat het een succes kon worden. Ondertussen is de site wél succesvol, en nu zit ik op de universiteit tussen informatici. Die dromen er natuurlijk allemaal van om iets te kunnen maken wat zoveel weerklank krijgt.
GUIDO: Wanneer besefte je dat SeniorenNet een onvervalste hype aan het worden was? Toen de gebruikers van je site je op de shortlist van De Grootste Belg stemden?
Pascal:(lacht) Het ging allemaal vrij snel. Ik was er nog maar negen maanden mee bezig en het kwam al op VTM, en vanaf toen ging het hard. Het is niet meer gestopt. Het aantal bezoekers stijgt en blijft stijgen. Ik voelde van in het begin dat hier echt interesse naar was. Het enthousiasme is groot, en de mond-aan-mondreclame is heel sterk. Wie SeniorenNet kent, vertelt het door.
GUIDO: Dat je het gat in de markt hebt gevonden, dat is duidelijk. Maar heb je daar ook bewust naar gezocht?
Pascal: Het is een samenloop van omstandigheden geweest. Ik was op zoek naar iets nieuws, iets wat nog niet bestond. Mijn grootmoeder vroeg me om voor haar iets op te zoeken op het internet, maar ik vond het niet. Voor senioren stond er blijkbaar niets online. Toen besloot ik dat zelf te proberen, en achteraf is gebleken dat dat heel nuttig werk is geweest.
GUIDO: Hoe weet je als jonge gast waar senioren in zijn geïnteresseerd?
Pascal: Dat is een kwestie van rondvragen en rondkijken. Het voordeel aan senioren is dat ze veel laten weten. Ik krijg massa's e-mails per dag. Zeker niet alleen om te klagen, want ook als het goed is, laten ze van zich horen. De gebruikers van de site geven tips en hints, en zo kom ik te weten wat interessant is. Op zes jaar tijd is dat al stevig gegroeid, maar ook vandaag luister ik naar de bezoekers om de site verder te optimaliseren.
GUIDO: Zit je in Gent op kot?
Pascal: Nee, ik pendel. Alles van SeniorenNet staat thuis, dus organisatorisch gezien is het toch het beste dat ik naar huis blijf gaan.
GUIDO: Blijft er dan nog ruimte over voor het liederlijke studentenleven?
Pascal: Mijn vrijdag- en zaterdagavonden worden niet besteed aan SeniorenNet, dat kan ik je verzekeren. Maar ik ga uit in het Antwerpse, niet in Gent.
GUIDO: Waarom studeer je dan niet in Antwerpen?
Pascal: Ik heb een jaar aan de Universiteit Antwerpen gestudeerd, maar daar was ik niet tevreden over. Ik kan niet oordelen over de hele universiteit, maar de informaticaproffen in Antwerpen geven niet goed les en hebben weinig respect voor hun studenten. Er zijn er zelfs die gewoon niet afkomen omdat ze het te druk hebben met andere projecten. "Leer mijn syllabus tegen het einde van het semester". Dat vond ik erover, dat kon toch echt niet de bedoeling zijn. Dan ben ik verhuisd naar Gent, en dit is echt een universiteit zoals ze hoort te zijn. De lessen worden gegeven, er wordt moeite gedaan voor de studenten en je kunt bij de proffen terecht met vragen.
GUIDO: Of de proffen bij jou...
(HDP)