Image
14/08/2003

Canardo 13: De dronkaard met de witte boord

Laten we er maar geen doekjes om winden: het hoogtepunt van 'Canardo' ligt al 15 jaar in het verleden. Wat begon als een parodie op de film noir in pure Franquin-Zwartkijken-stijl, groeide in een paar albums uit tot beklijvende verkenningen van de weltschmerz van de moderne mens.
Tekenaar Sokal werd vergeleken met Fassbinder en ingehaald als een van de grote vernieuwers van het Belgische beeldverhaal. Dat was halverwege de jaren '80, maar daarna ging het al snel bergaf. Er verscheen zelfs een hele tijd niets, maar sinds Sokal voor het tekenwerk de hulp krijgt van Pascal Regnauld zit er weer regelmaat in de Canardo's. En kijk eens aan, het laatste album De dronkaard met de witte boord hebben we zelfs met veel plezier gelezen. Niet dat het in de buurt komt van het betere werk uit Sokals beginperiode, maar wel omdat het een geestig album is, en dat was lang geleden. De dronkaard met de witte boord is láchen, een geinige komedie over een Parijs wijncriticus die in verdachte omstandigheden om het leven komt nadat hij de integrale wijnproductie van een groezelige Noord-Franse regio heeft gekelderd. Vooral de passages waarin Canardo en zijn gezelschap zich voordoen als Belgische striptekenaars op doorreis zijn bijzonder grappig. Een onderhoudende 'Canardo' dus, maar de dubbele bodem lijkt er nu wel definitief uit verdwenen.

 

(HDP)

 


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84