Image
03/07/2004

Koken op kot: een handleiding

Heb je geen voedselpakket-uitdelende ouders? Dan ga je je eigen boontjes moeten doppen...

Guido helpt je op weg!


De kunst van het winkelen

Lach niet: boodschappen doen is een activiteit die organisatie en discipline vereist! Je moet je wapenen tegen de technieken die de supermarkten en de producten hebben bedacht om de argeloze huisvrouwen in hun netten te vangen. En aangezien de poen niet uit de zakken van de doorsnee student puilt…

Op zoek naar koopjes

Eenmaal binnen in de winkel, kan je een paar trucjes toepassen om het winkelwerk aangenamer te maken en je niet te laten vangen aan zinloze promoties.

- Om twee producten echt te kunnen vergelijken, moet je de prijs per kilo of liter kennen.
- Op ooghoogte in de rekken vind je de duurste producten. Bukken dus, of op de tippen van je tenen gaan staan om de koopjes eruit te plukken.
- Bij gekoelde producten die niet lang houdbaar zijn (yoghurt, vlees) loont het om die te nemen die achter- of onderaan zitten: die hebben de langste houdbaarheidsdatum. Dat geldt trouwens ook voor fruit en groenten: even graaien om de mooiste exemplaren eruit te vissen.
- Een kwartier voor sluitingstijd krijg je dikwijls een korting van 50% op de overblijvende fruit en groenten in de supermarkt.
- Laat je niet vangen: een promotie betekent dikwijls dat je drie of vier dezelfde producten moet kopen. Heb je die echt nodig?
- Als je alleen woont, laat dan precies zoveel plakjes ham en kaas afsnijden als je nodig hebt, in plaats van ze te kopen in voorverpakte plastiekjes.

Kom uit de kast!

Het leven zit vol verrassingen (de Amerikanen vallen Brussel aan, je schoonmoeder komt onaangekondigd op bezoek of je besluit jezelf een maand op te sluiten in de blok). Het kan dus geen kwaad een bescheiden voorraadje aan te leggen om op alles voorbereid te zijn. Volgende producten komen van pas in allerhande situaties:

- rijst, pasta, griesmeel, bloem
- beschuit, brood in de diepvries
- zakjessoep, noedels
- groenteconserven (boontjes, erwtjes, witte bonen in tomatensaus, worteltjes…)
- fruitconserven (ananas, abrikoos, peer, perzik…)
- visconserven (tonijn, sardines, makreel…)
- dozen melk
- suiker
- jam, chocopasta
- chips, nootjes

Tips voor koks met twee linkerhanden

Een evenwichtig ontbijt

Waarom mag je deze maaltijd absoluut niet overslaan? Na een lange nachtrust moet je je energiereserves weer bijvullen. 't Is essentieel voor je welzijn!

Een evenwichtig ontbijt bestaat uit volgende ingrediënten:

- een zuivelproduct
- een granenproduct
- een stuk fruit
- drank (geen pintje natuurlijk, dummy!)

Granen blijven een van de belangrijkste bouwstenen van het ontbijt, omdat ze een bron zijn van koolhydraten en je toelaten om je voeding in evenwicht te brengen zonder aan te komen.

Leer een ei koken!

Een ei is goedkoop, voedzaam en lekker. En het komt uit het gat van een kieken, doch dit terzijde. Vind je ei toch wat povertjes als volwaardige maaltijd? Je hebt ongelijk, want eieren zitten vol proteïnen (die niet voor niets 'eiwitten' heten). Je kan zo'n ei bovendien bijna een maand bewaren en je kan er verschillende keukentoeren mee uithalen.

hardgekookt ei 10 of 12 minuten in kokend water
zachtgekookt ei 5 of 6 minuten in kokend water
'lopend' ei 3 of 4 minuten in kokend water
spiegelei 3 minuten in een koekenpan met hete boter
roerei 10 minuten lang omroeren in een kasserol
gefrituurd ei 2 minuten in het frietvet

Bleu, saignant, à point of bien cuit?

Een ober vraagt hoe je je steak gebakken wil en je staat met je mond vol tanden? Of wil je het op kot zelf ook eens proberen? Raadpleeg onze biefstukkentabel:

Bleu:
Het vlees wordt dichtgeschroeid door de sterke hitte, het vocht blijft erin en het blijft zacht. Niet doen met varken, lam of kalf!
Duur: 1 minuut op heel sterk vuur
Saignant:
Een al ietwat krokant korstje vormt zich. Dit is de favoriete bakwijze van de echte carnivoren. Bij kalfsvlees spreekt men van "rosée".
Duur: 1 minuut 30 op heel sterk vuur
À point:
De korst wordt al vrij dik, maar het vlees binnenin blijft sappig. Ideaal voor kalf.
Duur: 2 minuten 30 op middelmatig vuur
Bien cuit:
Harde korst, stevig vlees dat geen sap meer bevat.
Duur: 3 minuten op een zacht vuurtje

De vijf geboden van de microgolf

1. Het materiaal

Je hoeft echt geen speciale microgolfuitzet te kopen. Alles van het type Pyrex of Arcopal, alsook porselein zonder decoratie, is goed. Aarden potten en metaal zijn dan weer te mijden.

2. Eerst natmaken

Tenzij het anders staat aangegeven op de verpakking, moet je het voedsel dat je in de microgolf plaatst eerst even bevochtigen. De waterdeeltjes spelen een heel belangrijke rol in het kookproces.

3. Bedek je potten

Je moet steeds het voedsel afdekken om uitdroging en spatten (en soms heuse mini-explosies) te vermijden. Een tip om twee borden tegelijk op te warmen: gooi al het eten op één bord en dek het af met een ander. Zo krijg je twee voorverwarmde borden!

4. Even roeren of omkeren

Het kan nooit kwaad om halverwege het kookproces even te roeren of een groot stuk (vlees of zo) af en toe eens om te keren.

5. Even laten staan

Het is ten zeerste aan te raden het eten na het koken in de microgolf nog een vijftal minuten afgedekt te laten staan. Zo zal de hitte zich evenrediger verdelen in het voedsel, zodat alles even warm is.

Eetclichés: waar of niet waar?

Doe onze eetclichétest en ontdek of je een keukenbarbaar bent of juist een kenner van gezonde voeding.

JUIST of FOUT?
1. Je moet minstens tweemaal per dag vlees eten
2. Rood vlees is voedzamer dan wit vlees
3. In groenten zitten meer vezels dan in fruit
4. In spinazie zit veel ijzer
5. In kleine blikjes zitten minder vitamines
6. Chocolade is een stimulerend voedingsproduct
7. Van chocolade kan je een levercrisis krijgen
8. Van laat eten word je dik
9. Cola is goed voor de maag
10. Bier op wijn geeft venijn

Resultaten

1. FOUT. Eén keer per dag is genoeg.
2. FOUT. Ze hebben dezelfde voedingswaarde.
3. FOUT. Ze bevatten ongeveer evenveel vezels.
4. FOUT. Spinazie is niet speciaal rijk aan ijzer.
5. FOUT. Zo wordt de vitamine C juist bewaard.
6. JUIST.
7. FOUT. Chocolade werkt niet in op de lever, en da's klinisch bewezen.
8. FOUT. 't Is niet het uur dat telt, maar de hoeveelheid opgepeuzeld voedsel.
9. JUIST. Dankzij het koolzuurgas
10.FOUT.

Minder dan 3 punten: Je hebt nog veel te leren! Schaf je een kookboek aan en denk eens goed na over wat je dag na dag allemaal opvreet.

Tussen 3 en 7 punten: Allez, je bent nog geen hopeloos geval! Nog lang geen Jamie Oliver, maar we komen er wel.

8 of meer punten: Bravo, je eet gezond, da's goed! Je weet gezonde voeding van junkfood te onderscheiden, en dat siert je.


Comments

ONTSPANNING

Wanneer Facebook de naam van je dorp ongepast vindt

De Facebookpagina van het Franse dorpje ‘Bitche’, waarop bewoners elkaar op de hoogte houden [...]

Nieuw gelimiteerd Monopolyspel: Thuis-editie

Een jaar geleden verscheen de F.C. De Kampioenen-editie van Monopoly en in 2021 is ook Thuis aan de [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL



Poll

Hoe blij ben jij met de lente-editie van ons nieuwe GUIDO STUDENT PACK?

 Superblij, dikke merci Guido!
 Oh, ik moet er nog om!

Job in the picture

Lachen met ludieke YouTubers

DIGITAL Anna Akana Je herkent haar misschien door haar rol in Ant-Man of van haar vele gastrollen [...]

15/03/2021

Hoe zou het nog zijn met de cast van ‘Wizards of Waverly Place’?

WEET JE NOG Er is geen mens op aarde die niet weet wie Selena Gomez is. De zangeres was lange tijd [...]

14/03/2021

Kinepolis verhuurt binnenkort bioscoopzalen aan jou en je vrienden

De cinema’s zijn momenteel nog gesloten, maar bioscoopketen Kinepolis komt alvast met een interessante [...]

14/03/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84