Image
19/06/2020

Hoe behaal je je MOTORRIJBEWIJS?

Wekenlang in je kot blijven, dat doet een mens dromen van rechte wegen naar verre einders. Hoe heerlijk moet het nu zijn om op een motor je zwaarbeproefde vrijheid terug te winnen? Dat kan, maar dan moet je eerst een motorrijbewijs halen. Wij gingen alvast op pad met Alice, die de lockdown succesvol inruilde voor twee wielen en een ronkend motorgeluid.
 
 
De theorie
 
De theorie, daar had Alice weinig problemen mee. "Het was een kleine race tegen de klok om alles in te studeren," zegt ze, "maar ik was toch geslaagd. Verkeersregels zijn sowieso logisch, en dat is voor motorrijders niet anders."
 
De eerste keer
 
De eerste keer op een motor zitten, dan begint het pas echt. "Mijn initiële schrik smolt gelukkig snel weg," aldus Alice. "Voor je begint, ben je bang om te vallen, maar je ondervindt gauw dat evenwicht houden niet het moeilijkste is." Wat dan wel? "Traag rijden leek voor mij eerst onhaalbaar. Ik zag er zelfs het nut niet van in, maar toen we tijdens de tweede les op de baan gingen, werd het mij snel duidelijk dat dit nodig is. In files bijvoorbeeld."
 
De manoeuvres
 
Alice herinnert zich het inoefenen van de manoeuvres op het terrein van de rijschool: "Bochtjes maken, slalommen, start-stop, traag rijden, noodstop... Het moeilijkste vond ik het uitwijken: je komt aangereden tegen vijftig per uur, en dan moet je plots uitwijken."
 
De openbare weg
 
Al snel werd het tijd voor een allereerste tochtje op de openbare weg. "We reden in groep met de instructeur," vertelt Alice, "op gewone wegen, zo'n 60 kilometer per uur. Het ging uitstekend, al moest ik me wel nog flink concentreren. Alles staat op een andere plek dan in een auto, je hebt in het begin nog geen automatismen." Toch is de openbare weg volgens Alice veel leuker dan het oefenterrein. "Na een halfuurtje maakte de angst plaats voor een meer relaxte houding. Het gevoel van vrijheid dat je ervaart als je langs de 'boerenweggetjes' scheert, gecombineerd met een gezonde portie adrenaline, is ongeëvenaard. "
 
Het examen
 
Het moment van de waarheid: het examen! "Na een feilloos manoeuvreparcours moest ik de baan op," zegt Alice. "Je krijgt een oortje, en de examinator volgt je op zijn motor terwijl hij instructies geeft. Dat was echt concentreren geblazen. Ik was een auto aan het volgen die vrij snel reed, en het scheelde geen haar of ik had meer dan vijftig gereden toen we de bebouwde kom binnenreden. Maar kijk, alles verliep vlot en nu heb ik mijn motorrijbewijs op zak. De zomer kan beginnen!"
 
5 gouden beginnerstips
 
1) Denk niet: ik heb de theorie al gestudeerd voor mijn autorijbewijs, dus ik ken de wegcode.
 
2) Je zal niet meteen omvallen: je evenwicht houden is minder moeilijk dan het eruitziet.
 
3) Herhaal het tot het een automatisme wordt: schakelen doe je met de linkerhelft van je lichaam, remmen met de rechterkant.
 
4) Weer en wind zijn voor een motorrijder een veel belangrijker factor om mee rekening te houden dan voor een automobilist.
 
5) Steek een potje gel in de zak van je motorpak, want de helm brengt je kapsel danig in de war.

Comments

ONTSPANNING

Maak zelf banaan-chocolademuffins met dit heerlijke recept

Ja, we weten het: de vakantie is niet geweest wat we ervan gehoopt hadden. Gelukkig kan je met de juiste [...]

De beste kanalen op Reddit

Op het internet kan je alles vinden, maar je moet wel je weg door het wereldwijde web leren banen. Wij [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Naar wie luister jij?

 Naar mijn universiteit
 Naar de Veiligheidsraad
 Naar niemand

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84