Image
22/06/2020

10 Belgische vakantiebestemmingen voor een vakantie in eigen land

Verre reizen zitten er waarschijnlijk niet in dit jaar. We zullen al blij mogen zijn als we deze zomer wat bewegingsvrijheid krijgen binnen Europa, en velen zullen sowieso veiligheidshalve kiezen voor een vakantie in eigen land. Maar als we nu eens op zoek gingen naar stukjes buitenland in België?
 
 
Buitenland, Bornem
Een vleugje buitenland aan de Schelde
 
Aan de Schelde in Bornem ligt een gehucht dat Buitenland heet. Echt waar: alleen al de wegwijzers ernaartoe ('Buitenland - 2 km') zijn bijzonder instawaardig. Het is een voormalig moerasgebied waar je lekker kunt fietsen, en de pittoreske huisjes zijn overblijfselen van de Wereldtentoonstelling van 1894 in Antwerpen. Er is dus nog wat te zien ook, daar in Buitenland.
 
Baarle-Hertog, Arendonk
Kleine lapjes België in Nederland
 
Pal ten noorden van Turnhout ligt een staatkundige anomalie. Baarle-Hertog, een gemeente die deel uitmaakt van de provincie Antwerpen, bestaat uit 26 lapjes Belgische grond die helemaal worden omgeven door de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau. Baarle-Hertog is dus een Belgische exclave, die je in principe niet kan bereiken zonder over Nederlands grondgebied te reizen. Sterker nog: binnen Baarle-Hertog vind je dan weer piepkleine Nederlandse enclaves. De grens tussen België en Nederland loopt er dwars door straten en zelfs gebouwen.
 
Oostkantons, Luik
Een wild stuk Duitsland in België
 
Eupen, Malmedy en Sankt Vith zijn de drie Belgische kantons die samen Duitstalig België vormen. Een stukje Duitsland bij ons, zonder dat je de grens moet oversteken (al loopt die er vlak naast). De Oostkantons zijn sowieso de moeite waard, want je vindt er de Hoge Venen, de laatste brok wildernis van ons land. Je kunt er trouwens ook een voormalige ministaat bezoeken: Neutraal Moresnet (1816-1920), een driehoek van 344 hectare op het grondgebied van de huidige gemeente Kelmis.
 
Stonemanor, Everberg & Sint-Genesius-Rode
Shoppen op z'n Engels in de Brusselse Rand
 
In 1982 begon de Engelse ondernemer Roger George een supermarkt in de Brusselse rand, met niets dan Britse producten. De Europese Unie had ervoor gezorgd dat in Brussel en de rand een grote Britse expat community was ontstaan, en die hadden allemaal heimwee naar huis, vooral omdat ze hun vertrouwde merken niet vonden in de Belgische supermarkten. Ga erheen voor onvervalste Britse flair en typisch Engelse producten als Frozen Bagels, Cravendale Milk, Heinz Baked Beans, Suffolk Sausage Roll en Kingsmill Crumpets.
 
Radhadesh, Durbuy
Indisch kasteel in de Ardennen
 
Vlak bij Durbuy, het kleinste stadje van België, vind je het Kasteel van Petite Somme. Het kasteel is eigendom van ISKCON, de International Society for Krishna Consciousness, beter bekend als de Hare Krishna-beweging. In het kasteel vind je de leefgemeenschap Radhadesh, die bezoekers welkom heet en hen een vleugje Indische spirituele cultuur meegeeft. Je kan er zelfs overnachten tijdens yogaweekends of seminaries.
 
Zuidmarkt, Brussel
Zuiderse markt in de hoofdstad
 
Het plein naast de Pensioentoren, vlak aan het station Brussel-Zuid, wordt elke zondagmorgen omgetoverd tot de meest exotische markt van België. Niet alleen Marokkaanse groenteverkopers prijzen er luidkeels hun waren aan, maar het is ook dé plek om Italiaanse, Spaanse, Griekse en Portugese specialiteiten te kopen. En meteen ook nieuwe sokken en onderbroeken, voor een prikje.
 
Sint-Jansplein, Antwerpen
Portugese enclave in Antwerpen
 
Op en rond het volkse Sint-Jansplein in de Antwerpse Atheneumbuurt woont een Portugese gemeenschap. Ze hebben hun eigen cafés en restaurants, waar iedereen welkom is voor bacalhau, caldo verde, açorda en andere lekkernijen. Drink er een Portugees wijntje bij en vergeet uiteraard geen pasteis de nata te bestellen als dessert.
 
Sleepstraat, Gent
Turkse straat vlak bij het Gentse stadscentrum
 
Al generaties lang staat bij elke Gentenaar de Sleepstraat synoniem voor goedkoop en lekker Turks eten. De pide of Turkse pizza's zijn het populairst, en je eet ze in letterlijk het ene restaurant naast het andere. Dat is nog niet alles: in de Sleepstraat vind je ook Turkse textielwinkels, meubelzaken en supermarkten, dit alles op een boogscheut van het historisch centrum.
 
Klein-Scandinavië, Maasmechelen
Finse meren en Zweedse heuvels in Limburg
 
Vlak boven de mijncité Eisden-Tuinwijk in Maasmechelen ligt een domein met oude grindputten en terrils (heuvels) waar vroeger afval uit de koolmijnen werd gedumpt. De putten zijn ondertussen volgelopen met water en de terrils overgroeid met bomen, zodat het landschap er met wat goede wil lijkt op Zweden of Finland. Vooral als het gesneeuwd heeft, waan je je in Klein-Scandinavië in het Hoge Noorden.
 
Fondry des Chiens, Viroinval
De Grand Canyon van België
 
Voor de Grand Canyon van België moet je naar de provincie Namen, niet ver van de Franse grens. De Fondry des Chiens in Viroinval is een doline, een kom van twintig meter diep waar het kalkgesteente is weggespoeld. Het resultaat is het spectaculairste ravijn van het land. Het is ook een heuse microkosmos, vol wilde orchideeën en andere zeldzame planten.

Tekst: Herbert DP

Meer reizen? Bezoek ISIC.be.

Comments

ONTSPANNING

Reizen: 7 must-sees & must-do's in Sevilla

Op zoek naar een zonnige reisbestemming met lekker eten en drinken, en een rijke geschiedenis? Dan moet [...]

Studentondernemer: Tibo Ceulers, Gentse student-ondernemer van 2020

Op het moment van dit interview is Tibo volop bezig met het schrijven van zijn masterproef en heeft hij [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84