Image
04/07/2020

Op bezoek bij stadsbrouwerij Bossuwé Brewing Co. in Kortrijk

GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag houden we halt in Kortrijk, bij Bossuwé Brewing Co. Onder het genot van een frisse Betty B gingen we aan de toog hangen - uiteraard op anderhalve meter afstand - met Géraldine Legein en Gaëtan Vandenbulcke van de brouwerij. 
 
Goesting
 
GUIDO: Hoe is het begonnen?
Géraldine: We zijn eind 2016 gestart, letterlijk in onze garage, uit goesting om te ondernemen. Ik was net afgestudeerd als handelsingenieur en Gaëtan komt uit de hotelwereld. We wilden onze eigen stempel drukken op een markt die doorgaans nogal traditioneel en zelfs dogmatisch is.
Gaëtan: En dat met product dat al sinds onze tienerjaren deel uitmaakt van ons leven.
Géraldine: Bier dus. Een prachtig product waarin wij nog heel veel mogelijkheden en speelruimte zagen.
 
Verwarring alom
 
GUIDO: Hoe heette jullie eerste bier?
Géraldine: Bomb-Out. 'To bomb out' betekent: 'stevig op je bek gaan'. (lacht) Een filosofisch begin.
Gaëtan: We hebben er een kleine cultgroep van fans mee bereikt, maar het was een polariserend bier. Niet blond, en het zag er een beetje raar uit, dus dat was niet evident om mee te starten.
Géraldine: Amerikaanse invloeden, ook wel wat Duits, en dan ufo's en apen... verwarring alom.
Gaëtan: Een grappige start, maar in de lente van 2017 hebben we Betty B gebrouwen. Dat bier heeft een wereld geopend en heeft de basis gelegd voor wat we nu nog steeds doen. In het begin is het verschil tussen wat je wil doen en daadwerkelijk kunt doen, heel confronterend. Op den duur wordt dat echter een manier van dingen aan te pakken. Vandaag doen we nog steeds hetzelfde als in het begin, maar beter, sneller en op grotere schaal.
Géraldine: Betty B is ondertussen onze ster geworden.
 
Bommen en granaten
 
GUIDO: Jullie zijn een Kortrijks bedrijf, maar het brouwen gebeurt momenteel in Menen.
Géraldine: Onze creaties worden momenteel gebrouwen in de ketels van brouwerij Eutropius. Je vindt er een prachtige brouwinstallatie, die voor ons veel grappige technische experimenten mogelijk maakt.
Gaëtan: We vinden het fantastisch om te testen hoever je die installatie kunt drijven.
Géraldine: Zoals bij AGNAT, onze rye nitro stout. Gebrouwen met 100% rogge, wat al een technisch huzarenstukje op zich is, maar het leukste is dat we hebben gesatureerd met stikstof. Dan krijg je een prachtig romig effect, zoals bij Guinness.
Gaëtan: Op een stikstoffles staat veel meer druk dan op een CO2-fles. Als je daarmee voor de eerste maal flessen afvult en de juiste saturatie zoekt, weet je dat de eerste honderd flesjes granaten zijn die elk moment kunnen ontploffen. (lacht) Die hebben we van de band genomen met handschoenen, een veiligheidsbril en een wel heel lange grijptang.
GUIDO: Wie bedenkt de marketing?
Gaëtan: It's a two man show!
Géraldine: Alles ontspruit aan onze twisted verbeelding.
Gaëtan: Voor de eigenlijke uitwerking werken we met een grafisch ontwerpster. In het begin had zij een zachter imago voor ogen, maar door daar tegenin te blijven beuken, hebben we spanning gecreëerd en is de look & feel van Bossuwé ontstaan.
GUIDO: Wat maakt een bier typisch Bossuwé?
Géraldine: Droog, clean...
Gaëtan: Uitgepuurd.
Géraldine: Niet te vergelijken met wat je al eerder hebt gedronken.


Tekst: Herbert DP



Bossuwé Brewing Co.
 
°2016, Kortrijk
1000 hectoliter bier per jaar
 
bossuwebrewing.com

Comments

ONTSPANNING

Lukt het niet op TikTok? Nu is er Instagram Reels

In de quarantaine zijn er veel jongeren geweest die geprobeerd hebben om TikTok-famous te worden, maar [...]

Het scheelde niet veel of Netflix liet je elke dag naar een geit luisteren

Iedereen herkent het geluid dat afspeelt net voor je een film of serie op Netflix bekijkt. Het korte [...]

SOCIAL



Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84