Image
19/10/2020

Getest: onze redacteur crashte met een flightsimulator

Als corona vliegtuigen aan de grond houdt, dan doen we gewoon alsof. We reppen ons naar Brussels Flight Simulators in Zaventem, waar we aan den lijve ondervinden hoe het voelt om een Boeing 737 en een F16 te besturen. In één woord? Sen-sa-tio-neel.

 
Het – opvallend kleine – centrum ligt op een steenworp van de luchthaven en als we niet veel later in de wachtruimte in vliegtuigzeteltjes mogen neerploffen, voelen we ons al helemaal in de juiste stemming. Aan de balie zien we mannen in F-16-pilotenuniforms en aan de muur hangt een groot bord met vluchtinformatie, net een echte vertrekhal. Terwijl we onze ogen de kost geven, raken we aan de praat met manager Pierre Van Walleghem, die drie jaar geleden Brussels Flight Simulators opstartte. “Als oud-piloot en grote luchtvaartliefhebber wou ik graag iedereen de kans geven om te ervaren hoe het voelt om een groot vliegtuig te besturen,” vertelt hij terwijl hij ons begeleidt naar de plaats waar het allemaal gebeurt. En toen viel onze mond open van verbazing.
 
Aan de stuurknuppel van een Boeing 737
 
De cockpit ziet er hyperrealistisch en ongelooflijk indrukwekkend uit. “Het systeem is acht meter lang en vijf meter breed,” legt Pierre uit. “Op die manier kunnen acht mensen tegelijk ervaren hoe het is om op de belangrijkste stoel van het vliegtuig te zitten.” We verwachten een uitgebreide briefing, maar een professionele instructeur klaart de klus in amper vijf minuten. Hij vertelt ons hoe we de belangrijkste controles uitvoeren en daarna krijgen we niet alleen de keuze uit 24.000 bestemmingen, ook de weersomstandigheden tijdens de vlucht mogen we zelf bepalen. Pierre raadt ons aan om Salzburg te kiezen en de real life weather conditions te trotseren. Gelukkig wijzen de toppen van de Oostenrijkse bergen vandaag naar een knalblauwe hemel. Nu, het landschap bewonderen van bovenaf is één ding, maar een vliegtuig van de grond krijgen om een nóg mooier panorama te krijgen is iets anders. We focussen ons dus beter eerst op de pedalen om veilig naar de startbaan te taxiën. Nadien geven we volle gas om op te stijgen, terwijl we ook de stuurknuppel proberen te hanteren om het ding in volle vlucht mooi stabiel te houden. Aanvankelijk vinden we de vele controles nog moeilijk, maar langzaam maar zeker krijgen we de basishandelingen onder de knie, al zijn we stiekem toch blij dat de instructeur het volledige halfuur naast ons blijft staan. Niet dat er echt iets kan gebeuren, uiteraard, maar de hele ervaring is hyperrealistisch. We laten ons helemaal meeslepen en raken zelfs een milliseconde in paniek als we de hoogte vergeten checken.
 
Professionele piloten zijn we duidelijk nog niet, maar plezant is het wel, en ook de andere ‘piloten’ hadden het duidelijk naar hun zin. Pierre Van Walleghem legt uit: "Het profiel van onze bezoekers is zeer gevarieerd: van gamers met een passie voor videospelletjes tot gepensioneerden die op zoek zijn naar een leuke dagactiviteit, en van vriendengroepen, families en collega’s tot zelfs piloten in spe. Iedereen droomt er weleens van hoe het voelt om te kunnen vliegen, en daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. 
 
In de huid van een F-16-piloot
 
Naast de Boeing 737-simulator kan je hier ook ervaren hoe het voelt om een Cessna, een F-18 of - de grote droom van kleine jongens - een F-16 te besturen. Iets helemaal anders dan een passagiersvliegtuig, zo blijkt, want het besturingssysteem is veel gevoeliger en het toestel zelf opvallend vinniger. Missie van de dag: opstijgen, een Boeing in het luchtruim spotten en een raket afvuren. Spoiler alert: dat lukt nooit. Door de snelheidsschokken valt het scherm uit en van een zachte landing is al helemaal geen sprake, want we crashen keihard. Big up voor ‘Maverick’ Tom Cruise.
 
Praktisch
Een Boeing 737-simulatie kan vanaf 99 euro (40 minuten).
Een F16- of F18-simulatie kan vanaf 69,90 euro (30 minuten).
Een Cessna 172-simulatie kan vanaf 55 euro (40 minuten).
 
Meer info op brusselsflightsimulators.com

Tekst: Sébastien Daloze
 

 

Comments

ONTSPANNING

Guido bezocht het GUM

Met zeven maanden coronavertraging heeft het langverwachte Gents Universiteitsmuseum GUM eindelijk de [...]

Zo maak je zelf een choco-bountygranola

Geen enkele maaltijd is belangrijker dan het ontbijt. Maar elke dag opnieuw een boterham met choco naar [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

Zeg het met een troostkaartje

Dit jaar is triest, dat kan je wel zeggen. Heel veel mensen zijn iemand verloren of kampen door de massale [...]

03/11/2020

Influencers spelen gênante studentenverhalen na in nieuwe reeks

Vanaf midden november kan je kijken naar Student Confessions, een nieuwe serie waarin bekende koppen [...]

22/10/2020

Boekennieuws: Blinker is terug!

Blinker is terug! Na 12 lange jaren zonder Blinker haalt auteur Marc De Bel zijn populaire personage [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84