Image
06/10/2020

Op bezoek bij stadsbrouwerij Dok Brewing Co. in Gent

GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag houden we halt in Gent, bij Dok Brewing Co. In hun prachtige brewpub in Dok Noord gingen we pintelieren met brouwmeester Janos De Baets.

 
"Een aantal jaar geleden besloten we met drie vennoten - Daniëlla Provost, Dimitri Messiaen en ikzelf - een brewpub op te starten. We zijn alledrie gebeten door een passie voor bier en voor Gent. Vóór 2018 was er in Gent nog geen brewpub, een concept dat je in het buitenland dikwijls ziet, vooral in de Verenigde Staten. In een brewpub staan de taproom en de productieruimte - de brouwinstallatie dus - naast elkaar. Zo word je echt ondergedompeld in de bierbeleving. De barman neemt je mee naar een bier dat past bij je smaakt, en een paar meter verderop zie je het effectief gebrouwen worden."
 
"Typisch voor Dok Brewing Company is dat al onze bieren uniek zijn en eenmalig worden gebrouwen. Elk bier is vergankelijk. Op is op! Als je heimwee hebt naar een van onze vroegere hits, dan zal de barman je met plezier begeleiden naar een nieuw bier. We hebben maar vier brouwtanks, dus als we onze greatest hits zouden blijven brouwen, hebben we geen plaats meer over voor spielerei. Ook typisch voor ons is dat we vaak samenwerken met bevriende microbrouwerijen. We brouwen samen een bier, en zij houden dan bij ons een tap takeover."
 
Gentse flair
 

"Om de naam voor een nieuw bier te bedenken, komen we met het volledige team samen, zowel de keuken- als de barstaff. Ik geef wat uitleg over de stijl, de filosofie en de ingrediënten, en dan gaat de chrono aan. We beginnen te brainstormen en binnen de vijf minuten moeten we een naam hebben. Dat zorgt dikwijls voor nogal ludieke namen, vaak met een Gentse flair. De namen zijn nogal random, maar dat past bij de vergankelijkheid van onze bieren."
 
"Voor de labels werken we per vijf bieren samen met een andere ontwerper. Dat zijn niet alleen mensen van designbureaus, maar bijvoorbeeld ook graffiti-artiesten. Onze labels hebben een even grote verscheidenheid aan stijlen als onze bieren."
 
Bier in blik
 

"We werken vooral op vat, maar we bieden sommige van onze bieren ook aan in blik, of soms in grote flessen. Toen we de brewpub moesten sluiten tijdens de lockdown, hebben tankoverschot afgevuld op blik. Blik is prima: het bier zit lucht- en lichtdicht verpakt, en zo zijn we ook weer een beetje anders dan de andere brouwerijen. Blik heeft ook een praktische reden: een mobiele bliklijn kan hier gewoon worden binnengerold, zodat we de blikken ter plaatse kunnen afvullen. Een mobiele flessenlijn, daar heb ik nog niet van gehoord."
 
En wat met de Gentse studenten?
 
"We hebben een heel gevarieerd publiek, en aangezien Gent een studentenstad is, zijn daar vaak ook studenten bij. Als een student bij ons zijn eerste speciaalbier leert drinken, dan doet ons dat veel plezier. 't Is ook leuk om te weten dat sommige van onze labels door studenten zijn ontworpen."
 
Dok Brewing Co.
 
°2018, Gent
1000 hectoliter bier per jaar
 
dokbrewingcompany.be
 
 Teks: Herbert DP

Comments

ONTSPANNING

Guido bezocht het GUM

Met zeven maanden coronavertraging heeft het langverwachte Gents Universiteitsmuseum GUM eindelijk de [...]

Zo maak je zelf een choco-bountygranola

Geen enkele maaltijd is belangrijker dan het ontbijt. Maar elke dag opnieuw een boterham met choco naar [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

Zeg het met een troostkaartje

Dit jaar is triest, dat kan je wel zeggen. Heel veel mensen zijn iemand verloren of kampen door de massale [...]

03/11/2020

Influencers spelen gênante studentenverhalen na in nieuwe reeks

Vanaf midden november kan je kijken naar Student Confessions, een nieuwe serie waarin bekende koppen [...]

22/10/2020

Boekennieuws: Blinker is terug!

Blinker is terug! Na 12 lange jaren zonder Blinker haalt auteur Marc De Bel zijn populaire personage [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84